Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Budżetowa karta graficzna

Layos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się na zakupem dość starej i budżetowej karty graficznej do swojego komputera, mianowicie mowa tutaj o "Gigabyte GeForce GT220 1GB DDR3". Głównie chodzi mi o przeglądanie internetu, oglądanie filmów, i granie w jakieś mniej wymagające gry typu "CS GO", "Euro Truck Simulator 2". Aktualnie mój sprzęt wygląda następująco:

Płyta Główna: MSI P5GC-MX

Procesor: Intel Pentium Dual Core E2160 (2x1.8Ghz)

Pamięć Ram: Kingston 2GB DDR2

Karta Graficzna: Nvidia GeForce 7300GT 256MB DDR2

Głownie chodzi mi czy zamiana karty dość znacząco wpłynie na wydajność całego sprzętu, pod kątek właśnie przeglądania internetu, oglądania filmów czy grania w gry w/w.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Raczej strasznej różnicy bym się nie spodziewał, to dość leciwa już płyta główna, połączona ze starym procesorem i stosunkowo jak na dzisiejsze czasy mała ilością pamięci ram. Wiadomo ze zmiana karty graficznej na model nieco nowszy i mocniejszy pozytywnie wpłynie na prace całej jednostki, jeżeli chodzi oczywiście  o filmy w HD czy tez granie, ale raczej nie spodziewałbym się jakiś rekordowych FPS'ow w grach tym bardziej na wysokich ustawienich. Osobiście pokusiłbyś się o kompleksowa i budżetowa modernizacje całej jednostki. Bo rozumiem ze raczej chcesz ciąć koszty do maksimum

Opublikowano

Wiadomo że nie spodziewam się jakiś kolosalnych różnic, ale chciałem coś usprawnić niskim kosztem, a wiadomo ze jak chciałbym dalej coś zmodernizować w przyszłości to karta zawsze zostanie. Mam ją akurat do wzięcia za niecałe 80 zł także rozumiem że nie będzie to najgorszym pomysłem. Nie mam niestety zbyt dużej ilości gotówki aby przeznaczyć na komputer a też nie chce zbyt wiele nie chce w niego inwestować, skupiam się bardziej na nieco starszych używanych komponentach które można znaleźć w atrakcyjnych cenach. Tak czy inaczej zakładam że taka "kompleksowa modernizacja" też do najtańszych nie będzie należeć z uwagi na potrzebę zakupu praktycznie wszystkich komponentów i złożenia całego komputera od nowa.

Opublikowano

Nowszą kartę zawsze możesz sobie dokupić, nie wypłynie to negatywnie na pracę twojej aktualnej jednostki a zawsze ją usprawni, może to być również dobrym początkiem generalnej modernizacji. Z tego co patrzyłem, zbudowanie całej jednostki od nowa, na troszkę lepszych komponentach oczywiście nie z najwyższej pułki to koszt rzędu 600 zł. Oparłem to wszystko oczywiście o używane części z gwarancją rozruchową z Allegro. Jeżeli będziesz zainteresowany mogę ci podać przykładowy zestaw, linki oraz koszta. Ale ogółem rzecz ujmując myślę że temat spokojnie został wyczerpany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...