Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Freaky™

Pytanie

Opublikowano

Siema, nie mam porządnego chłodzenia i mój q6600 się trochę grzeje. Da się zejść na stockowym zegarze trochę z napięć? Myślę że zbiłoby to trochę temperatury i pobór prądu? Nie wiem za bardzo które napięcia dotykać poza vcore i jak je ustawiać względem niego. Przeczytałem kilka poradników oc ale nie jest to dla mnie jednak jasne.

4008f620557c76b9gen.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, schodziłem powoli z vcore. W tym momencie jestem na 1,05v w biosie, w programach pokazuje mi 1,0v. Zasilacz to mam gówniany totalnie, ale sprawdzałem go miernikiem przed jakimkolwiek ruszaniem biosa, stabilne 12,2v nawet pod obciążeniem, ale za to pod obciążeniem temperatury sięgały 80 stopni w niemal pół minuty, gdyby zostawić tak na 10 minut pewnie spalił bym procka. Aktualnie temperaturki w idle wysokie nadal, około 45 stopni, ale pod obciążeniem zbytnio nie rosły, po 5 minutach nawet 60 nie było. Ale jakiś error na teście occt. Szybko podłączyłem miernik i znowu robie test a tu niespodzianka, skoki nawet do 16V. Zasilacz zmieniam lada moment, ale te skoki napięcia to tylko i wyłącznie wina zasilacza, czy nawet jak na porządnym markowym obniży się zbyt vcore to może takie zjawisko wystąpić?

@edit

Nadal robie testy, linia 12V stabilna, temp niskie, za to wywala błędy w occt. Co kolejny test tym dłużej działa bez błędu. Aktualnie leci piętnasta minuta w occt z małym zestawem danych i bez błędu, temp 60 stopni, 12,20-12.25v, bardzo stabilne napięcie. Nie wiem co mam myśleć- pierwsze testy z błędami po kilku minutachi skaczącym napięciem, kolejne już spoko. Temperaturki mam już bardzo zadowalające, tym bardziej z takim chłodzeniem-mały box od celerona, bez miedzianej podstawki

Dobra po 20 minutach znowu wywaliło błąd. Zwiększyłem te napięcie do 1.1, w programie pokazuje 1.05v. Teraz pod obciążeniem 67-70 stopni. No zobaczymy, jak nie będzie błędu to chyba na tym napięciu zostawie. Jak tylko wpadnie troche grosza lecę po zasilacz bo strach cokolwiek teraz dotykać

Zmieniłem zasilacz na SilentumPC Deus G1 600w, używany w sklepie komputerowym za 80zł, a boxa wymieniłem na lepszego boxa :D Komputer chodzi, temperaturki w stresie max 52 stopnie, w idle około 30. 

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano
16 godzin temu, Freaky™ napisał:

Płyta to Gigabyte GA-41m-s2p. Po prostu nie chce nic skopcić zmieniając cyferki dlatego pytam. 

Ale to ja Ci mówię - nie wiemy JAK ustawia się na tym trybie. W trybie offset "dodajesz" lub "odejmujesz" napięcie od tego fabrycznego. W trybie fixed po prostu ustawiasz takie napięcie jakie chcesz mieć.

Przy undervoltingu nie ma co zepsuć. Jak dasz za niskie napięcie to system będzie się wywalać. Ewentualnie będzie trzeba zresetować BIOS (to już przy sytuacji jak za o wiele za bardzo zmniejszysz napięcie).

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ale co jest w tym nadzwyczajnego? W ogóle to podszedłeś do tematu od dupy strony, bo nie wiemy jaką masz płytę oraz jak na niej ustawia się napięcia (czy przez offset'y czy przez fixed).

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...