Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Różnica między gazem zwykłym a wysokiej jakości do zapalniczek i nie tylko

hooligan333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupując gaz do zapalniczki zastanowilem się jaka jest różnica między zwykłym takim tanim a tym "premium", wysokiej jakości gaz, w tych małych pojemnikach.  ogółem nie tylko do zapalniczki,  ja wielkiej różnicy nie zauważyłem, oprócz ceny.  Czym się jeszcze różnią?

Opublikowano

Obydwa zadziałają tak samo, więc nie ma sensu przepłacać. Zauważ, że większość produktów ma swoje droższe odpowiedniki, a różnic także w nich nie widać. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nie widzisz różnicy bo pewnie  nie wiesz że gaz może być mieszanką albo jednoskładnikowy, tak samo inne zastosowanie tego gazu  do np zapalniczki iskrowej czy żarowej, palnika czy lutownicy itp . 

To że płynny gaz wydaje się być krystalicznie czysty i przeźroczysty nie znaczy że nie jest zanieczyszczony czy też posiada różne płynne domieszki innych gazów czy metali albo innych substancji  ( chodzi o kolor płomienia np lit barwi na odcienie czerwieni, sód na żółto itp  ) 

Do śmieciowej zapalniczki wystarczy najtańszy, zwykle to jest uniwersalny do zapalniczek płomieniowych , palników, nie jest w pełni czystym gazem. Głównie to propan albo butan lub ich mieszanina.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jest różnica, ale sam zauważyłem ją dopiero po przejściu ze zwykłej zapalniczki na żarową. Na byle jakim gazie, stosowanym do zwykłych zaplaniczek, który miałem w domu, gaz bardzo słabo wylatuje, albo trzeba potrząsnąć żeby coś leciało i bardzo słabo się pali.

WaldzioxD.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...