Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Biznesy, giełdy, inwestowanie i akcje.

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zaczeło mnie to troche wlasnie interesowac, ale nie mam najmniejszego pojecia o tym i staram sie cos na YT znalezc w tym temacie, dowiedziec sie wiecej, jak zaczac a raczej od czego zaczac pierwsze kroki itd.. dlatego pisze ten temat z nadzieja ze znajdzie sie ktos kto jest w tym temacie i moglby mnie naprowadzic w dobrym kierunku. Na razie wszystko co znajduje na YT to sie nie da ogladac albo mam wrazenie ze nie jest to co mam na mysli. W przyszlosci chcialbym robic jakies kursy marketingowe i biznesowe itp.. zajmuje sie rowniez tworzeniem stron oraz programowaniem od kilku lat i mysle ze jest to jakis dobry plus w tym temacie mimo ze nie wiem jaki.

Serdecznie dziekuje, za kazda odpowiedz na temat od kogos kto sie zna.

Opublikowano
Dnia 13.11.2017 o 22:44, 9Jarek9 napisał:

Co chcesz konkretnie wiedzieć? To o czym napisałeś w tytule jest zbyt ogólne.

Hmm, no nie wiem niestety jak to napisać. No ale załóżmy że chciałbym się trochę pobawić w giełdzie że w coś inwestuje (tylko nie krypto waluty). Powiedzmy że mam jakąś tam sumkę którą chciałbym zainwestować w coś bardziej długo trwałego aby był zysk ale żeby był duży mimo że dalej to różnice. Cóż.. jestem naprawdę zielony w tym temacie ;/ 

Wiem że są różne aplikacje jakieś gdzie można i grosze inwestować (nie dam przykładu jaka appka iż nie pamiętam) ale myślę że dobrze wiemy jak tego typu rzeczy działają heh.

Opublikowano

Tego w co masz zainwestować raczej nikt ci dobrze nie doradzi. Nigdy nie ma 100% szans, że coś przyniesie ci zysk, a tym bardziej duży.

Poczytaj sobie trochę o tym jak działa giełda. Znajdź sobie wykres wartości akcji jakiejś firmy i zobacz jak zmieniała się wartość akcji w zależności od różnych działań firmy - dowiesz się w ten sposób trochę o tym kiedy cena akcji może wzrosnąć, a kiedy spaść. Oczywiście jeśli będziesz chciał kupić akcje jakiejś firmy, to musisz o niej coś wiedzieć - czyli nie kupujesz w ciemno, bo wydaje ci się, że kurs wzrośnie, tylko zdobywasz trochę informacji i dopiero później podejmujesz decyzję.

Jak trochę to ogarniesz to wyobraź sobie, że masz np. 100 tysięcy złotych - kupujesz za to akcje (oczywiście najlepiej kilku firm, bo wydanie całej kwoty inwestycji na jedną to nie jest zbyt dobry pomysł), zapisujesz sobie to wszystko w jakimś zeszycie/notesie i obserwujesz czy dobrze to przewidziałeś. Unikniesz w ten sposób straty i trochę poćwiczysz.

Ważne jest też to, by kontrolować swoje emocje. Najpierw musisz spokojnie wszystko przeanalizować i dopiero podjąć decyzję. Musisz też być gotowym na stratę - wiele osób niestety ma z tym problem. Jeśli kurs twoich akcji spada, nie bój się ich sprzedać. Wiele osób czeka i wierzy, że kurs wróci do poprzedniego stanu, bardzo często jednak tak się nie dzieje i ludzie tracą wielkie pieniądze. Jest nawet proste wyliczenie, które pokazuje, że często warto zaakceptować stratę: jeśli kurs akcji spadnie o 10%, to potem by cena akcji wróciła do normalnego poziomu, ich cena musi wzrosnąć nie o 10, ale o 11,11% - w przypadku spadku o 50%, powrót do normalnego stanu wiąże się ze wzrostem o 100%.

1398258449-U383457.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
3 godziny temu, mafleszyn napisał:

Nie inwestowałem nigdy na giełdzie i nie wiem czy można w taki sposób zarobić jakieś dobre pieniadze. Przykra prawda,ze tak naprawdę na giełdzie zarabiają duzo osoby, które się na tym znają i brokerzy giełdowi, którzy namawiają ludzi do inwestowania i inwestują za nich....

Już chyba więcej mozna w pokerze ugrać....

Co jest w tym przykrego, że więcej zarabiają ci co się lepiej znają? Tak jest w każdym zawodzie.

No nie wiem czy zagrasz gdzieś w pokera z milionowymi stawkami.

1398258449-U383457.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
1 godzinę temu, als34 napisał:

Jedynym bezpiecznym sposobem inwestowania jest odłożenie kasy na koncie. Albo założenie sobie jakiejś lokaty

To nie jest do końca bezpieczny sposób. Dana kwota wpłacona na konto po kilku latach będzie warta mniej, mimo że pieniędzy będzie tyle samo. No i oczywiście może się trafić przy okazji jakaś hiperinflacja, po której bardziej opłacalne będzie rozpalenie pieniędzmi w piecu, niż ich wydanie.

1398258449-U383457.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...