Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czyszczenie komputera.

Xcmer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym dokładnie wyczyścić komputer z kurzu.

Lecz boję się że mogę coś zepsuć...

Raz kupiłem sprężone powietrze, które pryskało zimną parą (nie ważne w jakiej pozycji puszka była trzymana)

I od tej pory to już mam obawy co do samodzielnego otwierania maszyny za 5000zł

Jeśli wcześniej dotknę czegoś metalowego i się uziemię, to przy wyciąganiu płyty głównej i reszty komponentów z obudowy, w trakcie czyszczenia mogę coś uszkodzić?

Czy lepiej ubrać gumowe rękawiczki?

Raz zaniosłem do serwisu, to mi tylko przedmuchał płytę główną, cooler i kartę graficzną oraz wymienił pastę termo przewodzącą.

Wentylatory obudowy, dyski, oraz druga strona obudowy gdzie jest montowany zasilacz była nieruszona.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano
6 godzin temu, Xcmer napisał:

Cześć, chciałbym dokładnie wyczyścić komputer z kurzu.

Lecz boję się że mogę coś zepsuć...

Raz kupiłem sprężone powietrze, które pryskało zimną parą (nie ważne w jakiej pozycji puszka była trzymana)

I od tej pory to już mam obawy co do samodzielnego otwierania maszyny za 5000zł

Jeśli wcześniej dotknę czegoś metalowego i się uziemię, to przy wyciąganiu płyty głównej i reszty komponentów z obudowy, w trakcie czyszczenia mogę coś uszkodzić?

Czy lepiej ubrać gumowe rękawiczki?

Raz zaniosłem do serwisu, to mi tylko przedmuchał płytę główną, cooler i kartę graficzną oraz wymienił pastę termo przewodzącą.

Wentylatory obudowy, dyski, oraz druga strona obudowy gdzie jest montowany zasilacz była nieruszona.

Ja jak czyszczę komputer to wybebeszam wszystko ze środka i naturalnymi metodami (płuca) przedmuchuję radiatory. Ewentualnie jakaś szmatka.

Rozkładałem i składałem kompy mnóstwo razy i jeszcze ani razu nic mi się nie zepsuło przy tym. A warto zaznaczyć, że nie używam jakichś tam opasek antystatycznych, rękawic i.t.d.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
24 minuty temu, miszkurkam napisał:

Ja jak czyszczę komputer to wybebeszam wszystko ze środka i naturalnymi metodami (płuca) przedmuchuję radiatory. Ewentualnie jakaś szmatka.

Rozkładałem i składałem kompy mnóstwo razy i jeszcze ani razu nic mi się nie zepsuło przy tym. A warto zaznaczyć, że nie używam jakichś tam opasek antystatycznych, rękawic i.t.d.

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie jak powinny być włożone kości ram?

Miałem kompa składanego w serwisie, a kości ram są koło siebie a nie na przemian. 2x 4GB Płyta ASUS Z170 Gaming Pro

Tak ma być? Czy "serwis" nie jest godny polecenia?

Opublikowano
10 minut temu, Xcmer napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie jak powinny być włożone kości ram?

Miałem kompa składanego w serwisie, a kości ram są koło siebie a nie na przemian. 2x 4GB Płyta ASUS Z170 Gaming Pro

Tak ma być? Czy "serwis" nie jest godny polecenia?

No właśnie serwis zrobił źle, bo przez to pamięci działają w single channel. Tutaj masz jak pamięci powinny zostać włożone:

http://prntscr.com/h9z8a5

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
1 minutę temu, miszkurkam napisał:

No właśnie serwis zrobił źle, bo przez to pamięci działają w single channel. Tutaj masz jak pamięci powinny zostać włożone:

http://prntscr.com/h9z8a5

Czyli po prosu przełożyć jedną kość z B1 do A2?

Aktualnie obie są włożone B!, B2.

Co to zmieni wtedy?

Opublikowano
2 godziny temu, Xcmer napisał:

Czyli po prosu przełożyć jedną kość z B1 do A2?

Aktualnie obie są włożone B!, B2.

Co to zmieni wtedy?

Dokładnie.

Będzie nieco wyższa wydajność.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
1 godzinę temu, miszkurkam napisał:

Dokładnie.

Będzie nieco wyższa wydajność.

W gta V przy dużym wybuchu jest 58-60 fps a przed zmianą spadało do 47-55. Czy to faktycznie tak dużo zmienia?

Trochę siły trzeba było użyć by docisnąć RAM, mam nadzieję że nic nie uszkodziłem ;x Ale chyba wtedy by nie odpaliło xD

Opublikowano
13 minut temu, Xcmer napisał:

W gta V przy dużym wybuchu jest 58-60 fps a przed zmianą spadało do 47-55. Czy to faktycznie tak dużo zmienia?

Trochę siły trzeba było użyć by docisnąć RAM, mam nadzieję że nic nie uszkodziłem ;x Ale chyba wtedy by nie odpaliło xD

Trzeba pamiętać, że mogły być dwie inne sytuacje w grze typu, więcej jednostek i.t.d.. Ale muszę przyznać fakt, że w przypadku DDR4 sporo daje Dual Channel. Przy DDR3 był to minimalne różnice.

Skoro się włączył to jest raczej ok.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
2 minuty temu, miszkurkam napisał:

Trzeba pamiętać, że mogły być dwie inne sytuacje w grze typu, więcej jednostek i.t.d.. Ale muszę przyznać fakt, że w przypadku DDR4 sporo daje Dual Channel. Przy DDR3 był to minimalne różnice.

Skoro się włączył to jest raczej ok.

Sprawdzałem na tym teście fps z poziomu ustawień zaawansowanych.

A co do "zepsucia" jak zwykle przesadzam, mam takie zaburzenie że u mnie wszystko musi być idealne, płyta główna lekko zaskrzypiała od wciśnięcia ramu, zatrzask zaskoczył, a tył ramu docisnąłem później...  a ja już mam myśli jakbym złamał płytę główną, oraz źle włożył ram bo wcisnąłem później niż zaskoczył zatrzask.

Tak chyba powinienem się wybrać do specjalisty xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...