Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Otwieranie shopu AP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, w jaki sposób mogę wywołać okno sklepu za AP z tego tematu:

shop_table_ex.txt wygląda tak:

Group SHOPAP
{
	#--#	NPC	Group
	1	20031	ap
}

Group ap
{
	Vnum	50
	Name	ap
	CoinType	SecondaryCoin
	Group Items
	{
		#--#	Vnum	Count	Price
		1	10	1	10
		2	8004	50	20
		3	39	1	22
		4	71051	99	27
		5	71052	19	35
	}
	Sort	Desc
}

próbowałem questem tego typu:

quest open_shop_ap begin
	state start begin
		when 20031.chat."Sklep AP" begin
			setskin(NOWINDOW)
			npc.open_shop(13)
		end
	end
end

ale po dodaniu tego questa i zrobienie w navicat->shop sklepu 13 u npc 20031 channel nie palił

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

Opublikowano

W pliku shop_table_ex.tx masz jakieś dziwne polecenia powpisywane, Sort, Desc. Stąd się nie dziwie, że game się wysypuje. Reszta standardowo, jak byś dodawał nowego handlarza do shop oraz on_click na 1 w mob_proto.

Dla większego bajeru możesz też dodać quest, w którym shop otworzysz za pomocą funkcji npc.open_shop()

Opublikowano
46 minut temu, Lovable napisał:

W pliku shop_table_ex.tx masz jakieś dziwne polecenia powpisywane, Sort, Desc. Stąd się nie dziwie, że game się wysypuje. Reszta standardowo, jak byś dodawał nowego handlarza do shop oraz on_click na 1 w mob_proto.

Dla większego bajeru możesz też dodać quest, w którym shop otworzysz za pomocą funkcji npc.open_shop()

to sort i desc jest stąd

Cytat

Sort -> Asc / Desc
Sortowanie -> Rosnaco / Malejaco

po ustawieniu on_click na mikołaju działało, ale po ok. 20sec mikołaj nie wiadomo czemu znikał, to ustawiłem na npc od ap shopu handu up o id 20086, on click na 1, sklep ustawiony w shop i game znowu nie startuje, w syserr jest tylko

SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: SetShopItems: not enough shop window
SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: ReadShopTableEx: 20086 cannot have both original shop and extended shop
SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: Boot: shop table Initialize error
SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: pid_deinit:

czemu?

//aaaa i jeszcze przed zmianą npc, na mikołaju jak działał sklep to były itemy ale bez żadnej ceny ap czy coś, jak ją włączyć? niby jest ustawiona w pliku konfiguracyjnym table shop ex

graphic.png

Opublikowano

Czasem wystarczy wejść w src

if (m_map_pkShopByNPCVnum.find(npcVnum) != m_map_pkShopByNPCVnum.end())
        {
            sys_err("%d cannot have both original shop and extended shop", npcVnum);
            return false;
        }

A co do ceny po otwarciu, zobacz sysser klienta

Opublikowano
2 godziny temu, hawajmeister napisał:

to sort i desc jest stąd

po ustawieniu on_click na mikołaju działało, ale po ok. 20sec mikołaj nie wiadomo czemu znikał, to ustawiłem na npc od ap shopu handu up o id 20086, on click na 1, sklep ustawiony w shop i game znowu nie startuje, w syserr jest tylko

SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: SetShopItems: not enough shop window
SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: ReadShopTableEx: 20086 cannot have both original shop and extended shop
SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: Boot: shop table Initialize error
SYSERR: Nov  4 18:17:34 :: pid_deinit:

czemu?

//aaaa i jeszcze przed zmianą npc, na mikołaju jak działał sklep to były itemy ale bez żadnej ceny ap czy coś, jak ją włączyć? niby jest ustawiona w pliku konfiguracyjnym table shop ex

Nie tłumacz mi co to sortowanie. Nie widziałem, że w game jest opcja, aby móc zmienić sortowanie cen w sklepach wczytywana z pliku txt. Co do błędu w bazie masz ustawione inne Vnum sklepu niż w pliku shop_table_ex.txt. Ceny się nie wyświetlają tylko dlatego, że pewnie masz błąd w składni pythona w uishop.py dla funkcji OverInItem.

Mikołaj znika po określonym czasie, bo take jest do niego przypisane zadanie w game. 

Opublikowano

trzeba w kodzie zmieniać tą funkcję?

58 minut temu, Lovable napisał:

Nie tłumacz mi co to sortowanie. Nie widziałem, że w game jest opcja, aby móc zmienić sortowanie cen w sklepach wczytywana z pliku txt. Co do błędu w bazie masz ustawione inne Vnum sklepu niż w pliku shop_table_ex.txt. Ceny się nie wyświetlają tylko dlatego, że pewnie masz błąd w składni pythona w uishop.py dla funkcji OverInItem.

Mikołaj znika po określonym czasie, bo take jest do niego przypisane zadanie w game. 

zerknąłem na wszystko jeszcze raz i raczej jest dobrze, zobacz

2ae23e4129078.png

co powiesz o tej funkcji

def OverInItem(self, slotIndex):
        slotIndex = self.__GetRealIndex(slotIndex)
        if mouseModule.mouseController.isAttached():
            return

if 0 != self.tooltipItem:
            if shop.SHOP_COIN_TYPE_GOLD == shop.GetTabCoinType(self.tabIdx):
                self.tooltipItem.SetShopItem(slotIndex)
            else:
                self.tooltipItem.SetShopItemBySecondaryCoin(slotIndex)

graphic.png

Opublikowano

Daj vnum w pliku shop_table_ex.txt na jakiś inny, np. 50. Tak, aby się z żadnym nie powtarzało z bazy player, tabeli shop. 

Funkcja w pythonie dobra. Sprawdzić musisz co pokazuje syserr z klienta w momencie najechania na przedmiot u nowego npc.

Opublikowano
2 godziny temu, Endymion napisał:

Przy okazji powiem, że funkcja npc.open_shop() domyślnie nie działa na sklepy z pliku tekstowego. :)

AP.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...