Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nadmierne grzanie się procesora

nieznamcie14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. W pewnym momencie usłyszałem, że komputer zaczyna hałasować. Przyłożyłem rękę do wywietrznika i poczułem niepokojąco ciepłe powietrze. Użyłem programu Speccy do sprawdzenia temperatur. Wszystko poza prockiem utrzymuje się w temperaturach 40-50 stopni, z kolei temperatura właśnie procesora sięga nawet 90 stopni. Później okazało się, że problem dotyczy tylko Wiedźmina 3. W każdej innej grze jest w miarę normalnie z temperaturami. Kombinowałem z ustawieniami graficznymi ale nic nie pomagało. 

Specyfikacja komputera:

Procek: I7 4790K 4GHz (nie podkręcany)

Grafika: GTX 1080 ti gigabyte 

Ram: DDR3 24 GB Kingstone

Płyta główna: MSI z97 ms-7850

Pomoże ktoś? Niby spełniam wymagania i chciałbym w końcu przejść tę grę, ale martwię się o procka. Na nowego za szybko nie uzbieram.

Opublikowano

Masz jakieś mody? Może spróbuj zrobić po prostu reinstall albo sprawdzić spójność plików gry na Steam albo Naprawę na GOGu. W innych grach (równie wymagających oczywiście, a nie jakiś league of legends czy minecraft) jakie masz temperatury po około 30min gry?

Opublikowano
5 godzin temu, aresorek napisał:

Masz jakieś mody? Może spróbuj zrobić po prostu reinstall albo sprawdzić spójność plików gry na Steam albo Naprawę na GOGu. W innych grach (równie wymagających oczywiście, a nie jakiś league of legends czy minecraft) jakie masz temperatury po około 30min gry?

Ja bym sprawdził procka w programach, które go obciążają. Przykładowo Prime95 w trybie SmallFFT. A, no i oczywiście kontroluj temperatury, bo jak dojdzie już nawet do tych 90 stopni to będzie mniej-więcej wiadomo co jest nie tak.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

• miszkurkam zmienił(a) tytuł na Nadmierne grzanie się procesora
Opublikowano
Dnia 3.11.2017 o 22:41, miszkurkam napisał:

Ja bym sprawdził procka w programach, które go obciążają. Przykładowo Prime95 w trybie SmallFFT. A, no i oczywiście kontroluj temperatury, bo jak dojdzie już nawet do tych 90 stopni to będzie mniej-więcej wiadomo co jest nie tak.

Nigdy z tego programu nie korzystałem, więc wole dopytać niż z niewiedzy zepsuć sobie procka. Z pewnego poradnika, który znalazłem doczytałem, że przy teście warto ustawić wartość priorytetu na 10 i monitorować temperatury, a sam test może potrwać nawet kilka godzin. Przy odpaleniu testu temperatura wskoczyła niemal natychmiast do 99 stopni. Trochę się wystraszyłem więc odruchowo zastopowałem program. 

To jest normalna praca tego programu?  Czy może jednak lepiej zmniejszyć wartość priorytetu?

Dnia 3.11.2017 o 16:52, aresorek napisał:

Mam tylko te 2 DLC modów nie wgrywałem. Testowałem programem na mniej wymagających grach w CS:GO i 7 Days to Die. Inne raczej są "za lekkie" :/ tam temperatury nawet po kilku godzinach były w okolicach 35-40

Niespójny wg Steama był 1 plik, ale nie rozwiązało to problemu

Opublikowano
3 godziny temu, nieznamcie14 napisał:

Nigdy z tego programu nie korzystałem, więc wole dopytać niż z niewiedzy zepsuć sobie procka. Z pewnego poradnika, który znalazłem doczytałem, że przy teście warto ustawić wartość priorytetu na 10 i monitorować temperatury, a sam test może potrwać nawet kilka godzin. Przy odpaleniu testu temperatura wskoczyła niemal natychmiast do 99 stopni. Trochę się wystraszyłem więc odruchowo zastopowałem program. 

To jest normalna praca tego programu?  Czy może jednak lepiej zmniejszyć wartość priorytetu?

Mam tylko te 2 DLC modów nie wgrywałem. Testowałem programem na mniej wymagających grach w CS:GO i 7 Days to Die. Inne raczej są "za lekkie" :/ tam temperatury nawet po kilku godzinach były w okolicach 35-40

Niespójny wg Steama był 1 plik, ale nie rozwiązało to problemu

Jak osiągnąłeś 99 stopni to możesz sobie darować dalsze testowanie. Tyle procesor nie powinien mieć. U mnie po OC (co prawda procek po skalpowaniu, ale jednak) jest 80 stopni.

A więc tak - otwórz komputer i zdejmij chłodzenie. Następnie wyczyść radiator i wentylator i ogólnie wyczyść komputer z kurzu. Najlepiej jakbyś przed tym zakupił pastę termoprzewodzącą, chyba że już ją masz. Jak już będziesz miał pastę, to po wyczyszczeniu, zetrzyj starą pastę czymś co ma dużo % (np. spirytus) tzn. zamocz ręcznik papierowy i ścieraj pastę dopóki nie zostanie goły procesor. To samo zrób z chłodzeniem. Po tym, nałóż nową pastę na procka w ilości nieco większej niż wielkość ziarnka grochu (po prostu walnij kupkę na środek procka). Następnie zamontuj chłodzenie, podepnij wentylator i zobacz jak wygląda sprawa.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...