Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Na co patrzec przy wyborze telefonu, żeby płynnie chodził?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na co zwracać uwagę, przy zakupie aby smartfon chodził płynnie, aby dobre gry chodziły płynnie bez lagow, zacicania czy wywalania gry itd, na ilość pamięci ram czy procesor czy to i to? I co do ramu najlepiej brać telefony z ramem od ilu pamięci?

Opublikowano

Oczywiście sporo opiera się na podzespołach. Aktualnie minimalną ilością RAM'u to 2GB. Poniżej tego nie warto schodzić. Procesor - celowałbym w Snapdragon'a (jakoś tak nie lubię MediaTek). 

Do tego dochodzi też nakładka jaką daje producent. Przykładowo telefon może mieć podzespoły z najwyższej półki, a działać jak telefon za około 1000 złotych. Dlaczego? Producent takiego telefonu ma słabą nakładkę, która jest kiepska i zamula telefon. Ogólnie to najlepiej jest oglądać testy, bo dzięki temu można sporo się dowiedzieć o tym jakie nakładki dają poszczególni producenci.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
3 godziny temu, miszkurkam napisał:

Oczywiście sporo opiera się na podzespołach. Aktualnie minimalną ilością RAM'u to 2GB. Poniżej tego nie warto schodzić. Procesor - celowałbym w Snapdragon'a (jakoś tak nie lubię MediaTek). 

Do tego dochodzi też nakładka jaką daje producent. Przykładowo telefon może mieć podzespoły z najwyższej półki, a działać jak telefon za około 1000 złotych. Dlaczego? Producent takiego telefonu ma słabą nakładkę, która jest kiepska i zamula telefon. Ogólnie to najlepiej jest oglądać testy, bo dzięki temu można sporo się dowiedzieć o tym jakie nakładki dają poszczególni producenci.

To ten przyladek chyba jest z LG G4 Stylus,  i mam go w abonamencie od plusa, niby dobry, ale jednak zamula, nawet w taki sposób, ze jak wychodzą z apki albo gry i na pulpit główny wchodzą to laduje sie z 3 sekundy wszystko i się pokazuje wszystko, takie lepsze gry czasem mu jest ciężko utrzymac i wywala do ekranu glownego, a czyszcze go ze smieci codziennie po kilka razy aplikacja itd a niby jego podzespoly nie sa najgorsze

Opublikowano
21 godzin temu, hooligan333 napisał:

To ten przyladek chyba jest z LG G4 Stylus,  i mam go w abonamencie od plusa, niby dobry, ale jednak zamula, nawet w taki sposób, ze jak wychodzą z apki albo gry i na pulpit główny wchodzą to laduje sie z 3 sekundy wszystko i się pokazuje wszystko, takie lepsze gry czasem mu jest ciężko utrzymac i wywala do ekranu glownego, a czyszcze go ze smieci codziennie po kilka razy aplikacja itd a niby jego podzespoly nie sa najgorsze

Jest średni. Powiedziałbym, że słaby jak na dzisiejsze czasy. 1GB RAM'u, bardzo mało pamięci wbudowanej, przeciętny procek.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No właśnie ja też mam dylemat, bo modeli jest masa. A zależy mi by mieć dobry telefon, bez zacinania i w sumie dobry aparat. Co możecie podpowiedzieć? 

Opublikowano

Może w jakąś porównywarkę wrzuć swoje parametry jakie wymagasz. To może pomóc. No i też jaki masz budżet, bo wiesz polecić to Ci można nawet I phone x. tylko pytanie, czy jesteś w stanie zapłacić takie pieniądze za niego.

Opublikowano
21 godzin temu, misza_12 napisał:

No właśnie ja też mam dylemat, bo modeli jest masa. A zależy mi by mieć dobry telefon, bez zacinania i w sumie dobry aparat. Co możecie podpowiedzieć? 

Załóż swój temat to coś ci doradzimy.

17 minut temu, alabamas napisał:

Może w jakąś porównywarkę wrzuć swoje parametry jakie wymagasz. To może pomóc. No i też jaki masz budżet, bo wiesz polecić to Ci można nawet I phone x. tylko pytanie, czy jesteś w stanie zapłacić takie pieniądze za niego.

Z tym, że porównywarka powie Ci minimalne informacje na temat nakładki, a ta jest aktualnie bardzo ważna jeśli chodzi o działanie telefonu.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

No w Komórkomacie tylko wskazuje jaka to wersja Androida itp. Ja się na tym nie znam. Możecie powiedzieć która wersja jest najlepsza? Bo jak już mam wydawać kasę to warto by było na coś dobrego nawet pod względem oprogramowania.

Opublikowano

Wiesz co tu ci ja nie pomogę, bo tez nie wiem nic w tym temacie. Nawet nie wiedziałam, że wersja oprogramowania ma jakiś wpływ na działanie telefonu.

Ale wydaje mi się na chłopski rozum, że chyba najnowszy jest najlepszy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 10.01.2018 o 10:23, misza_12 napisał:

Wiesz co tu ci ja nie pomogę, bo tez nie wiem nic w tym temacie. Nawet nie wiedziałam, że wersja oprogramowania ma jakiś wpływ na działanie telefonu.

Ale wydaje mi się na chłopski rozum, że chyba najnowszy jest najlepszy.

Nie wprowadzaj w błąd. :(

Nie zawsze najnowsze są najlepsze, a najtańsze najgorsze. Prosty przykład - samsung vs xiaomi. Załóżmy, że telefony różnią się typową drobnostką, jakieś tam pierdoły, a najważniejsze podzespoły są bardzo zbliżone, bądź identyczne. Jak sądzisz, za który zapłacisz więcej? Za samsunga, bo ma wyrobioną markę i powoli podchodzą pod "elitarne" telefony, jak iphone. 

Honor 7x vs Huawei Mate 10 lite - identyczne parametry, Honor ma nawet dual sima, a to Huawei jest droższy, pomimo, że oba wyszły z jednej fabryki. Dlaczego? Huawei ma wyrobioną markę, 

a nie każdy ma świadomość, że honor i huawei to jedno. Różnica niewielka, ale zawsze ta stówka, dwie w kieszeni.

Przechodząc do sedna sprawy - do grania i płynnego działania telefonu potrzeba Ci minimum 3GB ramu, 4GB to już bajera, dobry procek, najlepiej 4x1,8 GHz oraz dobry wyświetlacz.

wykończę cię jak podatki.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Na płynność wpływ mają następujące czynniki:

• Procesor - rdzenie i taktowanie to nie wszystko, ważna jest jeszcze architektura procesora. Przykład? Xiaomi Redmi Note 4 i Xiaomi Mi 6 - w gigahercach Note 4 wygrywa, ale płynniejszy jest Mi 6
  • Ilość pamięci RAM i flash - im więcej RAMu, tym lepiej, bo więcej procesów obsłużysz. Pamięć flash jest również bardzo ważna, bo ilość zapisanych na niej danych ma wpływ na prędkość działania systemu.
  • System - czysty Android mniej obciąża podzespoły, niż Android z nakładką.

Pomogłem Ci?

Ty też możesz mi pomóc!

Daj Dzięki i też mi pomóż!

Nie pomagam na PW (ew. odpłatnie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...