Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Nadchodzący sezon - MID/JNG

Im Undisputed

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was. ;)

Chciałbym zmienić rolę z supporta na MID/JNG w nowym sezonie dlatego też chciałbym trochę się podszkolić w obu liniach podczas preseason'u. 

Pytanie do Was brzmi, które postaci są warte uwagi, żeby współgrać z team'em oraz które są w stanie zrobić solo carry?

MID: Syndra, Zed, Orianna?

JNG: Lee, Gragas czy może ktoś inny? 

Mile widziana każda opinia. :)

Opublikowano

Orianna jest solidnym pickiem na tą chwilę, runy w s8 mogą dużo namieszać. Nie jest got tier, ale pick solidny i polecam - ja gram, ex żona gra (strimerka), inny strimer przyjaciel towarzysz. Shield na Inicjatora, on iniciuje i jebajesz R-kę, proste jak robienie tasków na MPC. Chociaż raczej trudno zrobić nią solo carry, owszem nafeedowana bije, ale 1vs9 raczej ciężko wygrać. To nie Zed/Talon, że zburstujesz mida, ADC i supporta, a Twój autism team sobie łaskawie poradzi z wykończeniem reszty. W wyższych dywizjach typu D4+ jest to spoko pick, polecam Ci Oriannę właśnie. Chyba, że będziesz musiał grać z małpami to bierz Zeda.

Zed atm jest strasznie silny, dobry do grania 1vs9 w niskich dywizjach.

Syndra jest z tieru 2, wysokie dywizje albo turnieje, 1vs9 nie uciągniesz (raczej).

Lee sin to postać, którą trzeba wcześniej wytrenować, nie wiem jak wygląda jego sytuacja, więc się nie wypowiem.

Gragas raczej pod wysokie dywizje, no i poćwicz combosy.

Teraz w jungli królują tanki, niby Yomummus się wypowiadał (film zrobił) nt. run - "najsilniejsze runy w nowym sezonie" czy coś takiego, ale szczerze nie ma tam konkretów zbytnio na temat mety. Będzie przedsezon, rankedy będą tam odwrotnością "nothing else matters", trzeba grać w przedsezonie normalki i obserwować, próbować wszystkiego, od ardenta po metę tanków.

Opublikowano

Właśnie dlatego teraz jak będzie ten preseason to chce poćwiczyć te postacie i ogarnąć te nowe runki pod siebie, żeby wiedzieć "co z czym się je". :)

Ogólnie to wielkie dzięki za takie rozpisanie się i jakieś doradzenie. 

Co do tego, że Lee i Graggy to ciężkie postaci to wiem, ale już coś tam niby tymi postaciami grałem, więc bez problemu żadnego powinno być dalsze uczenie się. ^^

Opublikowano

Lee Gragas Sejuani J4 Elise to najlepsze z takich uniwersalnych na jungle

Na mida zależy jaki lubisz playstyle, jak jakieś assassiny to Fizz, Zed Diana czy coś, jak na odległość to Xerath Lux, a z takich uniwersalnych przyjemnych do grania to Corki, Syndra, Orianna

Opublikowano

Z meta picków na mida polecam Syndrę, Orianne, Talyah oraz Cassio. Czasami może to być też Corki który dalej sobie radzi na środkowej alei. Jeśli natomiast chcesz picki którymi idzie wyccarować gierkę snowballując early game to coś typu Zed, LeBlanc czy Katarina. 
Jungle obecnie to głównie tanki, w top tier masz Sejuani, RekSai czy Gragasa, jednakże na soloQ lepiej pograć czymś carry, czym również zaczniesz snowballować early tutaj polecam dwa picki - Ezreala oraz Nidalee którzy są obecnie jednymi z najlepszych carry junglerów. 

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

Swain - Co sądzicie? Dobra postać czy taka średnia? 

Dobrze, wszystko przydatne i bardzo chętnie skorzystam z każdej rady co do pick'ów, a teraz bardziej pytanie dotyczące samej rozgrywki.

Mam korzystać z buildów/runek proplayer'ów czy może iść w coś pod siebie? Oczywiście jak już bym brał buildy runki itd, to na 100% bym brał z probuilds.net 

Więc może jeszcze jakieś ekstra tipy od Was? Z własnego doświadczenia?

Opublikowano
5 godzin temu, Im Undisputed napisał:

Swain - Co sądzicie? Dobra postać czy taka średnia? 

Dobrze, wszystko przydatne i bardzo chętnie skorzystam z każdej rady co do pick'ów, a teraz bardziej pytanie dotyczące samej rozgrywki.

Mam korzystać z buildów/runek proplayer'ów czy może iść w coś pod siebie? Oczywiście jak już bym brał buildy runki itd, to na 100% bym brał z probuilds.net 

Więc może jeszcze jakieś ekstra tipy od Was? Z własnego doświadczenia?

Możesz podglądać buildy pro playerów ale nie zapominaj o sytuacyjnych itemach w trakcie danej rozgrywki. Jeśli grasz Zedem na jakiegoś AP od którego dostajesz po dupie to nie lecisz Yomuu, Duskblade i reszta AD itemów jak to pokazuje u jakiegoś pro gracza na probuilds tylko budujesz Hexdrinkera(potem Mawa) żeby mieć jakieś magic resisty.

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

W porządku, stosować jakieś tam sprawdzone buildy, ale nie zapominać o sytuacyjnych itemkach. ^^

Co myślicie o nadchodzących runach? 

Jakie keystone będą warte uwagi pod assasin'ów i do jungli? Coś bardzo agresywnego czy może też będzie coś neutralnego zależnego od playstylu oraz enemy teamu?

Opublikowano

Swain to ściek, graj tym co jest najmocniejsze w danym patchu. O runach nie musisz myśleć, bo każdy i tak wejdzie i zobaczy co grają chińczycy i odgapią.

Opublikowano

W sumie co racja to racja. 

Chińczyki czymś zagrają, stwierdzą iż to jest OP i tak powstanie jakaś meta. Co do runek to zobaczymy jak to wyjdzie i czym polecą ludzie z najwyższego tieru. :)

Dzięki za jakieś tipy i w razie czegoś to będę starał się tutaj pisać co pewien czas i prosić o jakieś info. :p 

• Creative zmienił(a) tytuł na [Champ] Nadchodzący sezon - MID/JNG
Opublikowano

Patrząc na wczorajszy pierwszy dzień z nowymi runami co sądzicie o nadchodzącej mecie? 

Według mnie nadal na topie będą grane jakieś tanky postaci typu cho, galio, maokai, trundle, malphite. Na pewno w jungli będzie leciała sejuani, jakiś maokai etc, z typu carry to może jakiś lee? Ewentualnie jakieś assasyny typu rengar, kha lub evelyn?

Na mida na tysiąc procent bardziej poleca asasyni mi się wydaje, taki talon, zed będą siać spustoszenie patrząc na te runy. 

Co sądzicie o dolnej linii? 

Supporty typu Thresh, braum? 

ADC typu kogmaw, caitlyn, kalista, Tristana?

Opublikowano

Testuje aktualnie irelke, ekko i sivirke, to co te champy teraz wyprawiaja to jedno wielkie xD KRotko mowiac wchodzisz do gry i robisz co chcesz :DChociaz i tak teraz to kwestia wyboru runek, na danym championie.

Nie czaruj.

Opublikowano

No właśnie, główne problemy i mętlik w głowie to idealne dobranie runek do postaci i własnego playstyle'u. :p 

No, ale wydaje mi się, że ADC mają małą szanse na powrót i nie będą kasowane od tak przez asasynów, chociaż to jest nieuniknione. Aczkolwiek patrząc na to, że tanky będą op to w sumie wciąż będzie meta ardenta i healujących suppów, bo jest ta runka, która zamienia większą ilość heala/life stealu w tarcza bazując na hp, czyli innymi słowy bt w runach ;d 

Co do Twojej wypowiedzi to nie wiem jak te postacie koszą, bo na szczęście jeszcze nie grałem przeciwko nim :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć! 

Aktualnie gram niemalże cały czas Lee jg na EUW, fakt faktem są to niskie lvl, aczkolwiek testuje i uczę się postaci, więc nie ma źle. 

Jak dla mnie postać jest super do gry zespołowej jak i solo. ^^ Gram go pod gotowe runy electrocute i sprawuje się naprawdę fajnie, póki co nie widzę żadnych minusów, ale nie do końca wiem jak się budować w 100% dobrze lub sytuacyjnie, niby jakoś ogarniam aczkolwiek nie jestem do końca pewny. 

Polecacie jakaś ciekawa postać do gry zespołowej/solo? Chociaż w sumie większe nastawienie na solo, bo rzadko gram duo lub więcej. 

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...