Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania dot. tworzenia serwera - maszyna, bugi, client, zabezpieczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Zdaję sobie sprawę z tego że nie ma nic za darmo, ale naszło mnie ostatnio na zabawę "z nudów" dla samego siebie na postawienie serwera itd. Może akurat coś z tego będzie..
Ogrom poradników i turoriali na forum jest pomocny, ale mam kilka pytań:
1. Lepiej edytować od ZERA czysty client (załóżmy 2010), czy może jakieś pliki gotowe terenzo itd po prostu edytować? Zdaję sobie sprawę z tego ile to pochłonie czasu, aby wszystko zrobić od zera, lecz ciekawi mnie wasza opinia.
2. Aktualnie biegam sobie po serwerze postawionym przez virtualboxa na freebsd 9.2, klient rykox / tesoria / metineth (także pakowanie roota i ogarnięcie portów mam w małym palcu raczej), ale tu pojawia się pytanie..
Lepiej wgrać pliki na VPS'a / dedyka (koszta nie grają zbytnio roli - chodzi o wygodę) i wtedy "dorzucać" na serwer nowości w cliencie, czy mogę edytować clienta teraz na pulpicie - a dopiero potem wrzucić wszystko na serwer? Czy to będzie różnica po prostu, edytować clienta który stoi już na dedyku, a edytować clienta którego nadal mam na pulpicie.. - chodzi o wygodę
3. Skąd biorą się bugi? Na wielu serwerach są yangbugi / expbugi (wchodzimy do PT na jakiejś mapie i nagle robi się 1mob = 1lvl)  itd itd.. Skąd to się bierze? To jest tylko niedopatrzenie technika w plikach? Bo jak na to patrzę od strony technicznej, to robiąc wszystko jak należy, kratka po kratce tworząc cały system ulepszeń - ciężko o pojawienie się buga..
4. Pełno jest poradników jak wgrać mapę / dungeon / moby / bronie itd.. Ale jest może jakiś TuT jak zrobić zabezpieczenia? W niektórych klientach pliki mają pozmieniane nazwy chociażby, niby nic, ale jakby przyszło je ogarniać "uniwersalnymi" programami to na pewno psułoby krew. Albo np. kick-hack? Wystarczy zabezpieczenie od plików dll? Raczej wątpię.. = Zdaję sobie sprawę z tego że nie stworzę czegoś nowego (raczej), a nawet jakby.. to i tak przyjdzie ktoś kto to złamie.
Pozdrawiam! :)
edit: Dzięki za zmianę nazwy tematu.

Opublikowano

1. Jeśli pytasz a chciałbyś robić na source potem to gotowe bo raczej nie ogarniesz :p 

2. To już jak chcesz. Ja robie na vpsie bo mi jest wygodniej.. jestem niesamowicie leniwy xD

3. Przeważnie niedopatrzenie ;)

4. To już trzeba szukać. co do kick hacka.. fix na src jest na necie, wystarczy poszukać ;) 

Opublikowano

Takiego guru się nie spodziewałem we własnej osobie, dziękuję za odpowiedź! :)
A dodatkowe pytanie, ataki na serwer - niezbyt można się uchronić, to już tylko kwestia tego jaki hosting się wykupi, prawda?

Opublikowano
2 minuty temu, Maliniak4554 napisał:

Takiego guru się nie spodziewałem we własnej osobie, dziękuję za odpowiedź! :)
A dodatkowe pytanie, ataki na serwer - niezbyt można się uchronić, to już tylko kwestia tego jaki hosting się wykupi, prawda?

Haha nie przesadzaj xDDDDD

W sumie to nie wiem.. wydaje mi się że dobry hosting z supportem, który będzie wycinał ataki w razie problemów (Jak coś źle napisałem to poprawcie) :p 

• Aive zmienił(a) tytuł na Pytania dot. tworzenia serwera - maszyna, bugi, client, zabezpieczenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...