Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lenovo nie zmienia karty graficznej na AMD

xmtsh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Mam problem z moim laptopem Lenovo Z51 - zakupiony pod koniec wakacji bieżącego roku. Może na początek specyfikacje.
• Procesor: Intel Core i7 5500U 2.40 GHz (4-rdzeniowy)
• Karta graficzna: AMD Radeon R9 M375 (v. 15.201.1101.0 z 6.08.2015 roku)
• Karta graficzna dedykowana: Intel HD Graphics 5500
• Windows 10, 64-bitowy

No to trochę o problemie. Nie zmienia mi (prawdopodobnie) karty graficznej z dedykowanej na AMD. Zainstalowałem AMD System Monitor, ustawiłem gry na wysoką wydajność w AMD Catalyst Control Center, zmieniłem globalne ustawienia aplikacji na maksymalną wydajność, gram pod zasilaczem a pomimo tego przy odpaleniu AMD System Monitor i włączeniu jakiejś gry (przypuśćmy Alan Wake) w monitorowaniu pokazuje mi zużycie dedykowanej karty graficznej, a Radeon siedzi sobie cichutko z zużyciem 0%. Może ktoś mi powiedzieć dlaczego tak jest? Może coś źle robię, albo jestem w błędzie. Aktualnie gram w takie gierki jak TF2, Garry's Mod, GTA San Andreas, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl i z tymi grami nie mam problemu (oprócz SA, tam czasem klatki spadają ale modowane więc wybaczam). Problem pojawia się przy trochę bardziej wymagających gierkach, które również laptop powinien udźwignąć. Mowa tu o tytułach tj. Hitman Blood Money, Alan Wake, Assassin's Creed Full-Rip Skullptura (chodź nie wiem czy tutaj by poszło ale głównie nie chodzi o mało FPSów w grach tylko o to, że nie przełącza grafiki a powinno). W Media Expert zapewniali mnie, że GTA V na Low powinno pójść luźno, kiedy laptop ma problem z Payday 2 przy rozdziałce 800x600 ...

Oj, trochę za bardzo się rozpisałem. Mam nadzieję, że ktoś doczyta i będzie w stanie mi pomóc, doradzić lub coś wytłumaczyć. (Aktualizowałem sterowniki, Reinstalowałem gry, Wyłączyłem aplikacje w tle i inne pierdołki)

I na koniec przepraszam za to, że wybrałem Lenovo - tak wyszło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...