Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć?

*VideCuiFide*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam do was kilka pytań - jakieś rady co do tworzenia serwera ( prace chce przeprowadzać dalej na hamachi) czy ciężko będzie działać samemu? Mam dobry sprzęt oraz Jestem aktywny czy Jest ktoś w stanie opisać lepiej na co musze zwracać uwagę aby Serwer miał tzw.ręce i nogi Jest to mój 1szy projekt lekcje teori mam już za sobą ( od maja czytam poradniki oglądam mase na yotube) Uczyłem się korzystać z poradników wychodziło mi to w miare dobrze dlatego  chciałem pogłebić swoją wiedze jakiś porządny poradnik mi się sprzyda co do samego Serwera nad czym schodzi długo a czego nie warto robić itd taka lekcja od was doświadczeni w tym temacie z prośbą o pomoc + nie jestem nowicjuszem tak sądze iż podstaw nauczyłem się sam oraz masa przydatny h poradników lecz aby to miało ręce i nogi musze poznać jakiś przepis//plan na serwer oraz sytuacja jest taka iż nie zarabiam swojej kasy ( chodzę do technikum) dlatego pytam również o sponsoring czy coś takiego Jest ew wyjściem na dobry początek? Czy poprostu zostaje czekać na swoje pienądze?;Licze że ktoś pomoże VideCuiFide

Opublikowano

Działam samemu prawie że (Uwzględniam pomoc przy questach itd) i najgorszy to chyba jest start kiedy milion graczy z każdej strony pisze kiedy start.. a jak jakiś problem to wgl.

Samemu jest chyba najlepiej bo sam wiesz co zrobiłeś i nie musisz się martwić że członek teamu coś mógł spieprzyć.

Co do sponsora.. vps na Arubie kosztuje 4 Ziko, darmowy hosting www, postaw forum na mybb i lecisz z tematem ;)

Opublikowano

Dziękuje za radę jak najbardziej skorzystam oraz tak przy okazji ten vps napewno jest za 4 zł czy to taki naciągacz kasy?;/ słyszałem o przypadkach ukrytych kosztów dlatego chce się upewnić co do realnej ceny.Powód dla którego nie szukam wspólnika pokrywa się z podanym prez Ciebie  Jakie są realne koszty utrzymania serwera z liczbą graczy stała dajmy na to 300?

Czy dużo zmieniło się w podejściu graczy co do administracji? Pamiętam jak za czasów 2010/2013 administracja była szanowana aktualnie słyszę o hejtach oraz z nienawidzonych osobach na forach Metin2 dlatego jak uniknąć kopa w dupe na starcie przygody z Serwerem Prywatnym ? Oraz czy dzisiaj jest możliwość uczciwie cokolwiek osiągnąć? 

Opublikowano
1 godzinę temu, *VideCuiFide* napisał:

Dziękuje za radę jak najbardziej skorzystam oraz tak przy okazji ten vps napewno jest za 4 zł czy to taki naciągacz kasy?;/ słyszałem o przypadkach ukrytych kosztów dlatego chce się upewnić co do realnej ceny.Powód dla którego nie szukam wspólnika pokrywa się z podanym prez Ciebie  Jakie są realne koszty utrzymania serwera z liczbą graczy stała dajmy na to 300?

Czy dużo zmieniło się w podejściu graczy co do administracji? Pamiętam jak za czasów 2010/2013 administracja była szanowana aktualnie słyszę o hejtach oraz z nienawidzonych osobach na forach Metin2 dlatego jak uniknąć kopa w dupe na starcie przygody z Serwerem Prywatnym ? Oraz czy dzisiaj jest możliwość uczciwie cokolwiek osiągnąć? 

Co do Aruby, jak stworzysz konto, możesz skorzystać z vouchera i dostajesz 8 ziko więc możesz mieć VPS na 2 miesiące za darmo. To nie jest oszustwo. Oni serio biorą 4 ziko za miecha.

A żeby uciągnąć 300+ graczy to jakiś VPS za 40+ ziko powinien wystarczyć.

Podejście do graczy? Jak ktoś ma chęci to zrobi dobry serwer i nikogo nie oszuka. Są tacy co rozdają itemki za przelew/paypale więc jeśli nie zgubi cię chęć na łatwą kasę to nie stracisz reputacji :P

Wszystko możesz uczciwie osiągnąć ale jeśli dasz komuś dostęp do VPS (nieodpowiedniej osobie) to pewnie pliki serwerowe, mapy, www, cokolwiek pojawiłoby się jako reseller gdzieś na forach.

Opublikowano
13 godzin temu, *VideCuiFide* napisał:

100%, mam tam swojego vpsa 3 albo 4 miesiąc + Radek miał WebMetina tam i działało to bardzo dobrze ;)

Co do administracji to i tak się spotkasz z osobami które będą cię hejtować za nic, rób swoje poprostu ;)

A żeby nie dostać kopa w dupę to rób na jakiś sprawdzonych plikach i omijaj te tureckie co mają 84839938828294 zbugowanych systemów :p

Opublikowano

Powiem Ci tak,

Wszystko zależy od Ciebie kolego, od tego jaką masz motywację i jak stoją Twoje umiejętności.

Rozwijaj swoje umiejętności - wykup jakiś VPS z FreeBSD a co do plików staraj się na początku dorwać jakieś sprawdzone pliki (aczkolwiek każde mają swoje bugi).

Nie celuj w 300+ graczy, ponieważ to nie powinien być Twój target - targetem jest powiększenie skilla (umiejętności w prowadzeniu, rozwijaniu i zarządzaniu serwerem). 

Osiągnięciem dla Ciebie będzie postawienie serwera, który najpierw zostanie pozbawiony bugów, będzie miał jakąś fabułę + nie będzie monotonny - najpierw zrób to, potem odpowiednia reklama (+/-) sponsor i ogień do przodu. Jeśli nie zarabiasz swojej kasy to na początku nie radziłbym Ci szukać sponsora, ponieważ biorąc sponsora w większości przypadków zobowiązujesz się na różne postanowienia (bardzo często są to umowy, sam tak robię). Tak więc bez dobrej znajomości rozwijania i prowadzenia serwera lepiej nie wepchać się w "bagno" na początek, ponieważ sponsor dający pieniądze wymaga również tzw. "velocity" i stabilności oraz wzrostów na serwerze a co za tym idzie wymaga również graczy, sprzedaży, nowości itp.

Pozdrawiam,

Michał.

wE1yDhT.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Lajk™ napisał:

100%, mam tam swojego vpsa 3 albo 4 miesiąc + Radek miał WebMetina tam i działało to bardzo dobrze ;)

Co do administracji to i tak się spotkasz z osobami które będą cię hejtować za nic, rób swoje poprostu ;)

A żeby nie dostać kopa w dupę to rób na jakiś sprawdzonych plikach i omijaj te tureckie co mają 84839938828294 zbugowanych systemów :p

Moim zdaniem tureckie pliki są dobrym rozwiązaniem, jeśli chcesz się czegoś nauczyć i zdobyć podstawowe doświadczenie, właśnie ze względu na duże ilości bugów. Jeśli kolega nie zacznie od razu stawiać na tym "najlepszego serwera Metin2 w PL" da mu to niezłą lekcję i pogląd na to, co można zrobić z Metinem w tym negatywnym znaczeniu.

16 godzin temu, *VideCuiFide* napisał:

Cześć mam do was kilka pytań - jakieś rady co do tworzenia serwera ( prace chce przeprowadzać dalej na hamachi) czy ciężko będzie działać samemu? Mam dobry sprzęt oraz Jestem aktywny czy Jest ktoś w stanie opisać lepiej na co musze zwracać uwagę aby Serwer miał tzw.ręce i nogi Jest to mój 1szy projekt lekcje teori mam już za sobą ( od maja czytam poradniki oglądam mase na yotube) Uczyłem się korzystać z poradników wychodziło mi to w miare dobrze dlatego  chciałem pogłebić swoją wiedze jakiś porządny poradnik mi się sprzyda co do samego Serwera nad czym schodzi długo a czego nie warto robić itd taka lekcja od was doświadczeni w tym temacie z prośbą o pomoc + nie jestem nowicjuszem tak sądze iż podstaw nauczyłem się sam oraz masa przydatny h poradników lecz aby to miało ręce i nogi musze poznać jakiś przepis//plan na serwer oraz sytuacja jest taka iż nie zarabiam swojej kasy ( chodzę do technikum) dlatego pytam również o sponsoring czy coś takiego Jest ew wyjściem na dobry początek? Czy poprostu zostaje czekać na swoje pienądze?;Licze że ktoś pomoże VideCuiFide

Sponsoring nie jest wyjściem, bo na 99% zawiedziesz i siebie i sponsora. Poza tym na jakiej podstawie ktoś ma sponsorować twoją naukę? Skoro twierdzisz, że podstawową teorię masz już za sobą, bierz się za praktykę. Nikt z nas nie "zaplanuje" Ci serwera, ponieważ to właśnie dzięki temu planowaniu (i później jego realizacji) zdobędziesz praktyczne doświadczenie.

74f31dbf1675f.jpg

• Ups... zmienił(a) tytuł na Jak zacząć?
Opublikowano

Rozumiem was czytając nasuwają się pytania - Czy korzystać z Tureckich plików Ups uzasadnia iż warto Lajk dodaje że Turki są zbugowana odpadają tak? Dobrze was rozumiem? Czyli ostatecznie jaka decyzja?// Gdzie znajdę tak owe pliki na tym forum są same Polskie a nie zbyt znam jakieś inne fora niestety dlatego kieruje się do was pomożecie? Co do planu dlaczego musze mieć wszystko samemu sam robić nie rozumiem co to zmienia że ktoś powie mi co on robił to tylko mi pomoże lecz nikt nie chce takie są czasy że albo płacisz i masz a za darmo to jest tylko wpierdol ;/ Nie chce spalić się na starcie dlatego pytam teraz trafiłem na to forum i liczę że ktoś pomoże a by potem nie krytykować mnie itd co do tego każdy się potem śmieje itd a do pomocy żadnego nie ma ;/

Opublikowano
5 minut temu, *VideCuiFide* napisał:

Rozumiem was czytając nasuwają się pytania - Czy korzystać z Tureckich plików Ups uzasadnia iż warto Lajk dodaje że Turki są zbugowana odpadają tak? Dobrze was rozumiem? Czyli ostatecznie jaka decyzja?// Gdzie znajdę tak owe pliki na tym forum są same Polskie a nie zbyt znam jakieś inne fora niestety dlatego kieruje się do was pomożecie? Co do planu dlaczego musze mieć wszystko samemu sam robić nie rozumiem co to zmienia że ktoś powie mi co on robił to tylko mi pomoże lecz nikt nie chce takie są czasy że albo płacisz i masz a za darmo to jest tylko wpierdol ;/ Nie chce spalić się na starcie dlatego pytam teraz trafiłem na to forum i liczę że ktoś pomoże a by potem nie krytykować mnie itd co do tego każdy się potem śmieje itd a do pomocy żadnego nie ma ;/

Jak chcesz się pobawić w naprawianie niezliczonej ilości bugów to Turki.

Jak chcesz pododawać kilka zbroi, broni i questów po czym odpalać serwer to Terenzo.

I jest trzecia droga .. pliki 2k10 - Schittset. To już jak bardzo chcesz się pobawić w dodawanie różnych rzeczy, kostiumów itp itd.

Opublikowano

Ogołem bardziej kusi mnie do lat 2010-2012 w tych czasach najlepiej grało sie w metina sam najdłużej grałem aktualnie nie gram w metina prawie od roku i myśle iż te pliki Schitsseta będą odpowiednie tam jest Game 2089 wole takie bo z src mam problemy a jeśli dopracuje cokolwiek to zaczne uczyć się kompilowania src itd to zostawiam na później ponieważ wiem że z tym jest dużo nauki 

Jeśli dasz radę to podeślij link do plików oraz klienta i czy to jest PL?

Opublikowano

wejdź w dział z Plikami Serwerowymi, nie jest ich dużo więc znalezienie ich nie jest problemem ;) 

Opublikowano
59 minut temu, *VideCuiFide* napisał:

I Ja i Lajk zgadzamy się z tym, że tureckie pliki są zbugowane, jednak Ja mam do tego troszkę inne podejście. Uważam, że biorąc tureckie pliki serwerowe nauczysz się czegoś więcej, ponieważ będziesz musiał naprawić błędy, które tam są.

45 minut temu, *VideCuiFide* napisał:

Ogołem bardziej kusi mnie do lat 2010-2012 w tych czasach najlepiej grało sie w metina sam najdłużej grałem aktualnie nie gram w metina prawie od roku i myśle iż te pliki Schitsseta będą odpowiednie tam jest Game 2089 wole takie bo z src mam problemy a jeśli dopracuje cokolwiek to zaczne uczyć się kompilowania src itd to zostawiam na później ponieważ wiem że z tym jest dużo nauki 

Jeśli dasz radę to podeślij link do plików oraz klienta i czy to jest PL?

Praca na game 20089 lub 34k będzie na pewno "łatwiejsza", ale niekoniecznie lepsza, ze względu na ograniczone możliwości.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
31 minut temu, Ups... napisał:

I Ja i Lajk zgadzamy się z tym, że tureckie pliki są zbugowane, jednak Ja mam do tego troszkę inne podejście. Uważam, że biorąc tureckie pliki serwerowe nauczysz się czegoś więcej, ponieważ będziesz musiał naprawić błędy, które tam są.

Praca na game 20089 lub 34k będzie na pewno "łatwiejsza", ale niekoniecznie lepsza, ze względu na ograniczone możliwości.

Może tak..

Jak robisz coś na szerszą skale to Terenzo / Schittset. A jak chcesz się czegoś nauczyć / pobawić to turki. ;) 

Opublikowano
7 minut temu, Lajk™ napisał:

Może tak..

Jak robisz coś na szerszą skale to Terenzo / Schittset. A jak chcesz się czegoś nauczyć / pobawić to turki. ;) 

Właśnie tutaj chodzi o to, żeby kolega nie robił nic na szerszą skalę, póki nie nauczy się tego robić dobrze. Nie trzeba pogarszać sytuacji na rynku Metin2, która i tak już jest zła. Kolejny pseudo technik z pseudo serwerem jest zbędny.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Ups... napisał:

Właśnie tutaj chodzi o to, żeby kolega nie robił nic na szerszą skalę, póki nie nauczy się tego robić dobrze. Nie trzeba pogarszać sytuacji na rynku Metin2, która i tak już jest zła. Kolejny pseudo technik z pseudo serwerem nam niepotrzebny.

Nikt nie mówi żeby się na takiego malował, równie dobrze może napisać w prezentacji że jest nowy, uczy się i prosi o wyrozumiałość jeśli chodzi o niektóre błędy. Z takim podejściem to by nawet Perserge zrozumieli ;) 

Opublikowano

Dziękuje czyli dalej mam pracować na hamachi? Tak jak Ups mówił że zniszcze jeszcze bardziej rynek metina. Szkoda troche liczyłem że ktoś jednaj bardziej mnie podbuduje jak widać nie dla mnie jeszcze jest robienie serwera.Lajk dziękuje że dajesz mi szansę spróbowania. Może nie umiem za dużo lecz jak się mam nauczyć nie testując tego ? Robić tylko a nie widzieć nawet efektu to lepiej nie robić.Przykro że taka sytuacja jest z dzisiejszym Metinem lecz ja nie przyczyniłem się do tego w żadnym stopniu grając na serwerach prywatnych więc nie rozumiem twojej wypowiedzi Ups   Rozumiem iż chcesz aby to forum oraz cała społeczność metina była idealna lecz tak się nie da mnie odrzucisz ale ktoś i tak zrobi serwer taka jest prawda. Wg mnie lepiej zagrać na serwerze od kogoś kto zaczyna się uczyć nawet jeśli są błędy to z waszą pomoca dałbym radę powoli. A dzisiaj metin to tylko liczenie zysku i zamykanie serwerów.Ja nie mam na tyle umięjętnośći aby wogóle odpalać Item Shop a jeśli ktoś mi pomoże w tym to i tak rozsądnie dobiore ceny do wartości serwera.

Opublikowano
8 godzin temu, *VideCuiFide* napisał:

Dziękuje czyli dalej mam pracować na hamachi? Tak jak Ups mówił że zniszcze jeszcze bardziej rynek metina. Szkoda troche liczyłem że ktoś jednaj bardziej mnie podbuduje jak widać nie dla mnie jeszcze jest robienie serwera.Lajk dziękuje że dajesz mi szansę spróbowania. Może nie umiem za dużo lecz jak się mam nauczyć nie testując tego ? Robić tylko a nie widzieć nawet efektu to lepiej nie robić.Przykro że taka sytuacja jest z dzisiejszym Metinem lecz ja nie przyczyniłem się do tego w żadnym stopniu grając na serwerach prywatnych więc nie rozumiem twojej wypowiedzi Ups   Rozumiem iż chcesz aby to forum oraz cała społeczność metina była idealna lecz tak się nie da mnie odrzucisz ale ktoś i tak zrobi serwer taka jest prawda. Wg mnie lepiej zagrać na serwerze od kogoś kto zaczyna się uczyć nawet jeśli są błędy to z waszą pomoca dałbym radę powoli. A dzisiaj metin to tylko liczenie zysku i zamykanie serwerów.Ja nie mam na tyle umięjętnośći aby wogóle odpalać Item Shop a jeśli ktoś mi pomoże w tym to i tak rozsądnie dobiore ceny do wartości serwera.

Nie mam prawa zabronić Ci stworzenia serwera, a nawet nie chcę tego zrobić. Jednak jak sam jesteś w stanie zauważyć, że nie ważne jak ambitny byłby twój projekt, jesteś osobą początkującą i siłą rzeczy coś zepsujesz. Jako gracz sam widzisz dzisiejszą sytuacje na rynku serwerów Metin2 i po prostu nie chce żebyś w razie czego pogorszył tą sytuację swoim serwerem/serwerami. Przez całą dyskusję staram się przekazać Ci, żebyś się uczył i tworzył te serwery, ale w nieszkodliwy dla nikogo sposób - hamachi, od biedy serwery VPS, bez żadnego ItemShopu nikomu tym nie zaszkodzisz, a w razie czego i ludzie będą w stanie wybaczyć Ci błąd.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Postaw serwer w chmurze to nie będziesz się martwił zbyt dużą ilością graczy :P

W Oktawave najtańsza instacja kosztuje ok. 15zł miesięcznie + transfer ~ 20zł. Później łatwiej ten serwer skalować w góre jeśli potrzebne będą zasoby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...