Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, coś db nie chce mi wystartować, wie ktoś o co chodzi? Source, sf jak i baza terenzo

syserr

SYSERR: Oct  7 02:19:13 :: DirectQuery: AsyncSQL::DirectQuery : mysql_query error: Column 'name' in field list is ambiguous
query: SELECT empire, pid, name, money, windate FROM monarch a, player b where a.pid=b.id

start log

Real Server
Log OffSuccess PLAYER
Success ACCOUNT
Success COMMON
Success HOTBACKUP
Ĺ×˝şĆ® ĆÄŔĎŔĚ ľř˝Ŕ´Ď´Ů. ±×´ë·Î ÁřÇŕÇŐ´Ď´Ů.
Ĺ×˝şĆ® ĆÄŔĎŔĚ ľř˝Ŕ´Ď´Ů. ±×´ë·Î ÁřÇŕÇŐ´Ď´Ů.
item_proto_test.txt ĆÄŔĎŔ» ŔĐľîżŔÁö ¸řÇß˝Ŕ´Ď´Ů
item_proto_test.txt ĆÄŔĎŔ» ŔĐľîżŔÁö ¸řÇß˝Ŕ´Ď´Ů
AsyncSQL: connected to  (reconnect 0)

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

• Ups... zmienił(a) tytuł na DB - monarch a
Opublikowano

Ale czytaj błędy :/ Column is ambiguous, to coś już wiesz. Lecisz dalej, patrzysz na query i masz faktycznie wypisanie kolumny 'name', tylko jest pewnie problem, że nie skąd ją wypisać, więc musisz mu jednoznacznie wskazać. 

Wyszukaj to query w source db i zamien na:

SELECT a.empire, a.pid, b.name, a.money, a.windate FROM monarch a, player%s b where a.pid=b.id

Opublikowano
16 minut temu, NoName#2 napisał:

Ale czytaj błędy :/ Column is ambiguous, to coś już wiesz. Lecisz dalej, patrzysz na query i masz faktycznie wypisanie kolumny 'name', tylko jest pewnie problem, że nie skąd ją wypisać, więc musisz mu jednoznacznie wskazać. 

Wyszukaj to query w source db i zamien na:

SELECT a.empire, a.pid, b.name, a.money, a.windate FROM monarch a, player%s b where a.pid=b.id

po zmianie syserr nie wywala już błędu, jednak db w dalszym ciągu nie chce się uruchomić. zawartość start log pozostaje bez zmian

logi z channeli i logowania mówią, ze nie mogą nawiązać łączności z db

SYSERR: Oct  7 12:16:21 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.

graphic.png

Opublikowano
54 minuty temu, Intern napisał:

Skoro to db się nie uruchamia to na co nam logi z ch czy auth ... Daj syserr z db.

Cytat

po zmianie (query) syserr (db) nie wywala już błędu

jednak postanowiłem wgrać wszystko na nowo gdyż wcześniej nie spotkałem się z takim błędem a korzystałem z plików tak jak zawsze, być może popełniłem gdzieś błąd jednak za uja nie wiem gdzie. z kompilacją poleciałem tak jak noname pisał, do tego przed reinstalacją systemu sprawdzałem czy oby na pewno usunąłem time bombe i wgrałem fixa na db. w plikach terenzo które wgrałem nie zdążyłem zmienić nic oprócz wgraniu tabeli account i po restarcie serwera gry najzwyczajniej db się nie uruchamiało. zobaczę wieczorem czy jak wgram wszystko na nowo to nadal wystąpi ten błąd

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...