Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka pisania pluginów

Gość ChinoL02

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym się zacząć uczyć pisać pluginy bądź skrypty do Minecrafta. Jest tu jakaś osoba która doradziłaby mi gdzie zacząć i tak dalej?

• JimForce zmienił(a) tytuł na Nauka pisania pluginów
Opublikowano
  • Aby pisać skrypty wystarczy tylko znać średnio-zaawansowany język angielski oraz tabowanie skryptów, które jest bardzo łatwe.
  • Aby TWORZYĆ pluginy to jest długa droga.
    Wymagania:
     - Zaawansowany język angielski.
     - Pojęcie o eventach / funkcjach / metodach w pluginie.
     - Obsługa programu do tworzenia pluginów. (np. Eclipse)
     - Pojęcie o klasach, objektach itd...

Skrypty:

• Jak zacząć;
     = Do pisania skryptów wystarczy tylko odpalić notatnik i pisać.
     = Podstawowy skrypt na komendę 
    "
# <- Krotka wiadomosc informacyjna -> 
command /example:
	description: Example command. / Podstawowa komenda.
	aliases: /przyklad
	permission: example.permission
	permission message: Wiadomosc o braku uprawnien:
	trigger: # Wymagane do dzialania komendy bez tego komenda nie ruszy.
		send "Oto przykladowa komenda" to the player # <- Wysyla wiadomosc "to the player" do gracza. Mozna uzyc tu "to console" do konsoli lub "to all ops" do wszystkich operatorów, oraz jest więcej mozliwosci, lecz bardziej zaawansowane.
		loop 9 times:
			set {_var::color} to "&%loop-number%" # Ustawia zmienną na liczbę z pętli.
			send coloured "%{_var::color}%Kolor" to the player # "coloured" aby poprawnie wyswietlal sie kolor wiadomosci. Nie wymagane, lecz zalecane.
			# tu bierze pod uwage petle *9
			# przykladowo
			# ex. if loop-number = 5: <- warunek sprawdzajacy jaką liczbą jest liczba z pętli.
			# ex. 	exit loop <- zatrzymuje petle na numerze 5
		# tu nie bierze pod uwage petli
		stop trigger # Zakancza dzialanie skryptu.

"

Pluginy:

• Jak zacząć tworzyć;
    = Tworzenie pluginów jest dosyć skomplikowane, ponieważ w skrypcie ustalamy łatwo komendę poprzez "command /komenda", a w pluginie musimy się bawić 
if(cmd.equalsIgnoreCase("hello")
{
  if(sender instanceof Player)
  {
    Player p = (Player) sender;
    p.sendMessage("Hello World!");
  }
  else
  {
    Bukkit.getServer().getConsoleSender().sendMessage("Musisz być graczem!");
  }
}

Źródło: http://craftportal.pl/forum/index.php?/topic/79778-pluginmaster-poradnik-pisania-pluginów-bukkit-1-pierwsza-komenda/

Podsumowując skrypty piszesz od ręki jeśli znasz angielski.
A pluginy tworzysz oglądając poradniki ;]

Uważam, że poziom mojej inteligencji nie przekracza poziomu inteligencji przeciętnego człowieka.

Opublikowano

Ja zacząłbym od nauki C++ lub Javy, bo tak naprawdę bez tego nie dasz rady zacząć. Polecam ci obejrzeć całą playliste nauki javy tutaj:

Następnie poznać podsawty bukkit czytająć dokumentacje lub obejrzeć poradnik Kamilkime (nie jest to coś profesjonalnego ani aktulanego, ale mimo wszystko nauczysz się chcociaż trochę podstaw).

Opublikowano

Jeśli chodzi o skrypty - ja osobiście nie polecam, moim zdaniem pluginy są znaaaaacznie lepsze ;)

Jeśli chodzi o naukę pluginów - najlepiej zacząć od porządnej nauki Javy:
• Są całkiem niezłe poradniki Corax'a, podsyłał link @sztywan.
• Są całkiem dobre poradniki po angielsku np. TheNewBoston (LINK) lub Derek Banas (LINK)
• Jest też javastart, darmowy poradnik od nich spokojnie wystarczy - do pluginów przydadzą się Podstawy języka Java Programowanie Obiektowe (LINK)

Po zakończeniu nauki Javy - tak, wtedy można brać się za naukę np. z moich poradników (co prawda do najlepszych nie należą, ale myślę, że jak ktoś ogranie Javę, to wyciągnie sobie spokojnie z nich to, co wartościowe i jemu przydatne). Pluginy wcale nie są aż takie trudne jak się wydają, trzeba tylko włożyć trochę pracy w naukę Javy (która może się też przydać poza pluginami) i Bukkit'a :)

Opublikowano

A co tu dadzą poradniki z youtube'a i przepisywanie całego kodu z filmiku?

Na siłę chciałem sie kiedyś nauczyć javy i oglądałem dosłownie wszystko, i nic z tego nie rozumiałem, kamilkime również.

2 godziny temu, JimForce napisał:
  • Aby pisać skrypty wystarczy tylko znać średnio-zaawansowany język angielski oraz tabowanie skryptów, które jest bardzo łatwe.
    Wymagania:

Skrypty:

• Jak zacząć;
    "
  Odkryj ukrytą treść

command /example:
		send "Oto przykladowa komenda" to the player # <- Wysyla wiadomosc "to the player" do gracza. Mozna uzyc tu "to console" do konsoli lub "to all ops" do wszystkich operatorów, oraz jest więcej mozliwosci, lecz bardziej zaawansowane.
		loop 9 times:
			send coloured "%{_var::color}%Kolor" to the player # "coloured" aby poprawnie wyswietlal sie kolor wiadomosci. Nie wymagane, lecz zalecane.
			# przykladowo
			# ex. if loop-number = 5: <- warunek sprawdzajacy jaką liczbą jest liczba z pętli.

"

Pluginy:

• Jak zacząć tworzyć;
    = Tworzenie pluginów jest dosyć skomplikowane, ponieważ w skrypcie ustalamy łatwo komendę poprzez "command /komenda", a w pluginie musimy się bawić 
  Odkryj ukrytą treść

{
  {
  }
  else
  {
  }
}

Źródło: http://craftportal.pl/forum/index.php?/topic/79778-pluginmaster-poradnik-pisania-pluginów-bukkit-1-pierwsza-komenda/

Zaden zaawansowany j. angielski, wystarczą podstawy.

Nie "objekt" tylko "obiekt".

@topic

Na dobry start polecam javastart.pl, https://javastart.pl/static/darmowy-kurs-java/ - każdy zaczyna od uczenia sie z filmików kamilkime - bukkita, a nie javy i w tym tkwi problem.

Potem: https://bukkit.gamepedia.com/Plugin_Tutorial/pl

Aktualnie interesuję się javą, powoli ogarniam java swing i awt, czasem bawię się HTML.

Opublikowano
Dnia 6.10.2017 o 14:36, JimForce napisał:
    Wymagania:

Skrypty:

• Jak zacząć;
    "
  Ukryj treść

command /example:
		loop 9 times:
			# przykladowo

"

Pluginy:

• Jak zacząć tworzyć;
  Ukryj treść

{
  {
  }
  else
  {
  }
}

@ChinoL02

Ale warto dodać że to wszystko to tylko kwestia abstrakcji, skript dodaje masę własnego api - dzięki czemu wiele operacji wykonuje się łatwiej, jednak jednocześnie blokuje on dostęp do bardziej zaawansowanych operacji.

Jednak są biblioteki, inne plugny które potrafią znacząco zmniejszyć liczbę kodu który musisz napisać w pluginie, np WorldEdit/WorldGuard ma całkiem ciekawe api od komend, a możliwości są nieograniczone.
Np robiąc plugin na gildie i chcemy stworzyć komendę dla admina: /guildsAdmin addPlayer <gildia> <gracz> w czystym bukkcie musimy stworzyć komendę guildsAdmin, w niej zrobić coś do obsługi sub-komend, czyli sprawdzać pierwszy argument i czy taka subkomenda instnieje i wykonać odpowiedni dla niej kod, potem sprawdzać dalej czy jest odpowiednia ilość argumentów, pobrać koljeny argument, pobrać gildie po nazwie i sprawdzić czy istnieje, to samo z graczem i dopiero wykonać kod komendy - a wszystkie te elementy da się pominąć jeśli tylko stworzy się odpowiednie API - w sripcie tego nie zrobisz.

więc np moje api od komend wygląda tak:

@Command(subCommandOf = "guildsAdmin")
    public void addPlayer(@Sender CommandSender sender, Guild guild, Player toAdd){
        guild.addPlayer(toAdd);
        // i ewentualnie jakaś wiadomość wysłana, najlepiej z konfiguracji
    }

I gotowe, w skripcie tak nigdy nie zrobię, będę musiał ręcznie kombinować z gildią i szukać, lub stworzyć dodatek już w javie by to obsłużyć.
Oczywiście za tym stoi masa kodu, i np muszę nauczyć te API czym jest "Guild" i jak ma to z komendy znaleźć, jaki ma błąd wysłać jeśli danej gildii nie ma, ale to wszystko robi się raz i jest spójne dla całego systemu.
Więc z dobrą znajomością javy nie ma żadnego limitu i możesz sprawić że całe twoje pluginy to będzie kilka prostych linijek.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@GotoFinalnie zrozum tego źle. Gościu zapytał gdzie się nauczyć, a Ty mu wyskakuje szybko z jakimś "API" i kodem. To ma zachęcić i ułatwić? Nie bardzo.

Ja uczyłem się z wiki.bukkit.org (tylko angielska wersja) i thebcbroz na yt ;)

u5niwrQ.png

Opublikowano
21 godzin temu, kamcio96 napisał:

@GotoFinalnie zrozum tego źle. Gościu zapytał gdzie się nauczyć, a Ty mu wyskakuje szybko z jakimś "API" i kodem. To ma zachęcić i ułatwić? Nie bardzo.

Ja uczyłem się z wiki.bukkit.org (tylko angielska wersja) i thebcbroz na yt ;)

ale ja się czepiam tego co pisał o zaletach skryptów a pluginów, że jednak nie można na to tak patrzeć, bo potem się nauczysz więcej i skrypty cię już ograniczą, a w javie jednak możesz stworzyć sobie lepszy i łatwiejszy kod jak już się nauczysz

Opublikowano

Polecam przestudiowac jakas ksiazke np. Java Podstawy + jakies projekty. Ew. Javastart jak do pluginow, ale to raczej kropla w morzu i wg mnie marnowanie czasu.

Tak od siebie dodam tylko tyle, ze nie polecam marnowac czasu na pluginy. Pisanie jakichs tam eventow, gildii, toolsow i podobnych to tak naprawde nic. Nie lepiej robic projekty niezwiazane z minecraftem (stricte java)? Chyba lepiej jest wiedziec jak zbudowany jest serwer jak wszystko dziala itd.? Napisz sobie jakas swoja gierke z wersja multiplayer zobacz jak wszystko jest zbudowane itd. pobaw sie i dopiero bierz sie za cos jak masz juz jakas wiedze i jako tako doswiadczenie. Krotko mowiac chodzi o to, ze nie znasz Javy i rzucasz sie od razu na gleboka wode. Nie mowie, ze do pisania gildii, sektorow, autoryzacji itd. trzeba znac bdb Jave, bo tak naprawde korzystasz z API i to idzie pisac z podstawowa znajomoscia jezyka. Ale jak chcesz cos wiecej itd. to szybciej nauczysz sie m.in. myslenia po prostu w Javie. Bo pozniej napiszscie kilka pluginow i nazywacie siebie programistami a tak naprawde poza bukkitem w dupie byliscie i gowno widzieliscie. Nie chce nikogo urazic tym postem, ale rob jak uwazasz. Pozdro.

Opublikowano

Nie zgadzam sie z kolega wyżej. Bukkit to bardzo dobre środowisko do nauki Javy. Przecież nie jest sukcesem robienie JFrame tylko po to żeby przelecieć tutorial. Piszac pluginy które mają sens można się bardzo dużo nauczyc. Tak samo Android jest dobrym środowiskiem do nauki (to według mnie jest poziom wyżej). 

u5niwrQ.png

Opublikowano

Wystarczy troche poczytać o javie, umieć zrobić jakieś podstawowe programy konsolowe z zmiennymi, mile widziane jakbyś umiał własne metody robić itp.

Ze swojego doświadczenia moge ci powiedzieć, że nie potrafiłem się nauczyć programowania obiektowego z tych poradników, w sensie nie rozumiałem idei tego wszystkiego i sposobu użycia (polimorfizm, dziedziczenie, a nawet za bardzo nie ogarnialem co to są klasy)

wiec nie zaprzątałem sobie tym głowy i przeszedłem z mega-podstawową wiedzą o javie do pisania pluginów (uczyłem się na poradnikach kamilkime - bardzo polecam tego pana).

Na początku było to tylko przepisywanie kodu (pierwsze 2-3 odcinki) potem zacząłem zauważać analogie; np co się dzieje jak zmienie wartość jakiejś zmiennej itp.

zacząłem się tym kreatywnie bawić (robiąc proste fajne rzeczy, np zmieniając ilość serduszek na 50, zmieniając tylko cyferke w odpowiednim miejscu :D) - nadal przepisywalem kod z odcinka.

Z biegiem czasu zaczynalem pojmować automatycznie przepisywany kod i juz po 7-8 odcinkach bylem w stanie napisać własny.

Poradniki kamilkime sprawiły, że naturalnie zrozumiałem czym jest programowanie obiektowe i jak do niego podchodzić, nie potrzebna była mi teoria (sam kamilkime w zasadzie nie tlumaczy czym jest programowanie obiektowe, tylko po prostu go uzywa)

Także polecam się nie poddawać, bo w programowaniu nie liczy się geniusz, tylko ciężka praca. Jak chcesz sie nauczyc - nauczysz sie niezaleznie jak to bedziesz robił.

Wystarczy troche wiary w siebie i zainteresowania

pozdrawiam

edit

Książki polecam jak już ogarniesz mniej wiecej tą jave - ja traktowałbym to bardziej jako uzupełnienie wiedzy niż samą nauke programowania od podstaw

Opublikowano
12 godzin temu, kamcio96 napisał:

Nie zgadzam sie z kolega wyżej. Bukkit to bardzo dobre środowisko do nauki Javy. Przecież nie jest sukcesem robienie JFrame tylko po to żeby przelecieć tutorial. Piszac pluginy które mają sens można się bardzo dużo nauczyc. Tak samo Android jest dobrym środowiskiem do nauki (to według mnie jest poziom wyżej). 

Noooo tak średnio, warto jednak spróbować czegoś innego, bo tak to api bukkita jest pełne gówna i złych rozwiązań :D To już nawet sponge którego nienawidzę jest znacznie lepszym kandydatem.
No ale można też zaczynać z bukkitam, tylko właśnie warto potem pobawić się czymś gdzie się złapie lepsze praktyki, może to być web, może to być LWJGL czy jakieś LibGDX, może to być android.

1 godzinę temu, mateusz2173 napisał:

Wystarczy troche poczytać o javie, umieć zrobić jakieś podstawowe programy konsolowe z zmiennymi, mile widziane jakbyś umiał własne metody robić itp.

Ze swojego doświadczenia moge ci powiedzieć, że nie potrafiłem się nauczyć programowania obiektowego z tych poradników, w sensie nie rozumiałem idei tego wszystkiego i sposobu użycia (polimorfizm, dziedziczenie, a nawet za bardzo nie ogarnialem co to są klasy)

wiec nie zaprzątałem sobie tym głowy i przeszedłem z mega-podstawową wiedzą o javie do pisania pluginów (uczyłem się na poradnikach kamilkime - bardzo polecam tego pana).

Na początku było to tylko przepisywanie kodu (pierwsze 2-3 odcinki) potem zacząłem zauważać analogie; np co się dzieje jak zmienie wartość jakiejś zmiennej itp.

zacząłem się tym kreatywnie bawić (robiąc proste fajne rzeczy, np zmieniając ilość serduszek na 50, zmieniając tylko cyferke w odpowiednim miejscu :D) - nadal przepisywalem kod z odcinka.

Z biegiem czasu zaczynalem pojmować automatycznie przepisywany kod i juz po 7-8 odcinkach bylem w stanie napisać własny.

Poradniki kamilkime sprawiły, że naturalnie zrozumiałem czym jest programowanie obiektowe i jak do niego podchodzić, nie potrzebna była mi teoria (sam kamilkime w zasadzie nie tlumaczy czym jest programowanie obiektowe, tylko po prostu go uzywa)

nooo to raczej niezbyt rozumiesz obiektówkę, bo kamilkime niestety łamał wiele zasad i pokazywał masę złych praktyk.

Opublikowano
35 minut temu, GotoFinal napisał:

Noooo tak średnio, warto jednak spróbować czegoś innego, bo tak to api bukkita jest pełne gówna i złych rozwiązań :D To już nawet sponge którego nienawidzę jest znacznie lepszym kandydatem.
No ale można też zaczynać z bukkitam, tylko właśnie warto potem pobawić się czymś gdzie się złapie lepsze praktyki, może to być web, może to być LWJGL czy jakieś LibGDX, może to być android.

nooo to raczej niezbyt rozumiesz obiektówkę, bo kamilkime niestety łamał wiele zasad i pokazywał masę złych praktyk.

A ty jak zwykle potrafisz hejtować a nic nie robisz.. Gościu, skończ ten swój silnik który miał działać 2 lata temu, wtedy bedziesz sie mogł wypowiadac...

Uważasz sie za ch*j wie kogo a gówno potrafisz.

Polecam javastart.pl

Opublikowano
Dnia 21.10.2017 o 13:15, TheMajster napisał:

A ty jak zwykle potrafisz hejtować a nic nie robisz.. Gościu, skończ ten swój silnik który miał działać 2 lata temu, wtedy bedziesz sie mogł wypowiadac...

Polecam javastart.pl

gdzie ty tam widzisz hejt? to twój komentarz jest idealnym przykładem, nic sensownego nie napisałeś tylko obrażasz :D

Przecież to że bukkit jest pełen złych rozwiązań to fakt, nawet ci co go dalej rozwijają to przyznają na ircu, ale nie da się tego naprawić bo kompatybilność. Np enum z materiałami, najgorsze co mogło powstać, brak sensownego api do kontrolowania przedmiotów itd - szczególnie że np w 1.13 z mc znikną stałe numeryczne id przedmiotów i bloków. (jeszcze nie pewne info, ale mojang na Twitterze pisał, tylko nie wiem jeszcze jak to chcą obsłużyć, obstawiam jakieś dynamicznie nadawane id?)

A kamilkime sam się przyznał co do jakości tych poradników...

A na silnik niestety jednak nie mam czasu, więc prace ustały. (końcówka szkoły, a potem praca, i jakoś trudno znaleźć czas, i rozwijam tylko pojedyncze elementy/moduły nie związane z samym silnikiem, jak system konfiguracji czy wiadomości - bo to mi się przydaje też w pracy)
I spokojnie człowieku... plujesz jadem na kilometr bez żadnego sensu.

Opublikowano
Dnia 21.10.2017 o 13:15, TheMajster napisał:

Polecam javastart.pl

Nikt tu nikogo nie hejtuje przecież... Ma rację, moje pluginy są słabe, bez dobrej znajomości Javy lepiej się za nie nie brać - można sobie co najwyżej popatrzeć jak co działa w Bukkicie, ale i tak trzeba pamiętać o tym, co samemu umie się w Javie. A jeśli chodzi o @GotoFinal- jestem pewien, że umie znacznie więcej niż ty, a Diorite nie powstaje, bo po prostu nie ma na to czasu, to był przecież projekt pisany w wolnym czasie.

#stillWaiting #onlyDiorite

diorite.png

Opublikowano

zabawne jest to że autor zapytał sie jak zaczać i może 2-3 posty tutaj mówia o tym a reszta to jest kłótnia i pisanie(nie dosłowne)
"Ten jest chujowy"
"Ten też"
"hehehe a ja nie"

...

@topic

najlepiej zabierz się za podstawy javy tzn, zmienne/obiekty/pętle/if,else/metody/hashmapy/listy jak będziesz umiał napisać prostą metode z jakimś for-eachem i warunkami if/elseif/else to zabierz się za bukkita

wtedy albo bierzesz 

i jak sobie ogarniesz podstawy to napisz jakiś własny plugin, i nie kopiuj kodu tylko pisz go samemu, a jak czegoś nie będziesz umiał to google.pl zawsze ci pomoże :D 

Opublikowano
2 godziny temu, ToNapewnoNieJaAMożeJednakJa napisał:

zabawne jest to że autor zapytał sie jak zaczać i może 2-3 posty tutaj mówia o tym a reszta to jest kłótnia i pisanie(nie dosłowne)
"Ten jest chujowy"
"Ten też"
"hehehe a ja nie"

...

@topic

najlepiej zabierz się za podstawy javy tzn, zmienne/obiekty/pętle/if,else/metody/hashmapy/listy jak będziesz umiał napisać prostą metode z jakimś for-eachem i warunkami if/elseif/else to zabierz się za bukkita

wtedy albo bierzesz 

i jak sobie ogarniesz podstawy to napisz jakiś własny plugin, i nie kopiuj kodu tylko pisz go samemu, a jak czegoś nie będziesz umiał to google.pl zawsze ci pomoże :D 

No problem z poradnikami jest taki, że prawie wszystkie są do dupy :D Ale to nic dziwnego tak na prawdę, bo poradniki prawe zawsze są pisane przez tę samą grupę ludzi - na tym samym etapie nauki języka, kiedy już znasz język na tyle że potrafisz w nim wykodzić to co chcesz, ale jeszcze nie ogarniasz dobrych praktyk, ale wydaje ci się że już wiesz dużo. Każdy przez taki moment przechodzi, mocniej lub słabiej, i wtedy właśnie masa ludzi chce tworzyć jakieś poradniki, ja też w takim okresie miałem najwięcej chęci do czegoś takiego :D 
No i tak na prawdę można sobie obejrzeć/przeczytać te poradniki, no ale jednak trzeba wiedzieć że potem i tak musisz się nauczyć tych dobrych praktyk.

A tak to trudno komuś powiedzieć jak ma się uczyć, bo każdy inaczej to robi. Bo np przepisywanie kodu z 40 odcinków poradnika może cie niczego nie nauczyć, trzeba jednak używać tej wiedzy, więc jak już oglądać poradnik, to obejrzeć te pierwsze odcinki i spróbować potem z tą wiedzą napisac coś własnego, i pokombinować, odkryć coś samemu, bo w poradnikach nie znajdziesz wszystkiego, a takie bezmyślne przepisywanie jest najgorsze, bo zamiast nauczyć się samej logicznej struktury składni itd ktoś się nauczy dokładnie tego opisanego przykładu - to też właśnie problem z poradnikami, mało jaki tłumaczy te podstawowe rzeczy dokładniej, by pokazać jak to działa, a nie tylko że klepiszesz "xyz" by zrobić cośtam.

Co do podlinkowałeś to chyba najbardziej nie-polecany tutorial przez ludzi z forum bukkita/spigota, taki ich odpowiednik @Kamilkime  ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko że jeszcze gorszy. No i zwyczajnie bardzo przestarzały.

A tak to autora już chyba dawno nie ma w tym wątku ( ͡° ͜ʖ ͡°) @ChinoL02 zyjesz? piszesz już coś? :D

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...