Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto zainstalować Linux'a?

domintokomin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Nabyłem laptopa lenovo Y520. Chciałbym zainstalować na nim linuxa, żeby się z nim dokładnie zaznajamiać (chcę iść w kierunku informatyki, wiec taka wiedza mi się przyda, a po drugie dla własnej satysfakcji, bo można na nim robić wiele ciekawysz rzeczy). Pytanie tylko, czy można uruchamiać na tym gry? Słyszałem, że np CS GO spokojnie pójdzie, lecz co z resztą gier? Czy jakims sposobem można wszystkie gry odpalić na linuxie? Wiem, że mógłbym zainstalowac jako główny system windows, a na VM linux'a, lecz jak miałbym jako główny system linux'a wymuszałoby to jego naukę. Z góry dziękuję za odpowiedz! ;) 

Opublikowano
7 minut temu, vance14 napisał:

gry mogą mieć swoje wersje pod linux. jeśli nie, to z większością gier poradzą sobie emulatory np. wine

A takie emulatory bardzo odbiegają wydajnościowo?

Opublikowano

Zwykle tak i to znacznie. Na youtube jest dużo porównań wine vs windows więc możesz to sprawdzić. Szczerze nie polecam tego sposobu ponieważ to wciąż tylko emulacja. Słyszałem kiedyś, że podobno niektóre starsze gry działały lepiej na emulatorach niż na windowsie ale to tytuły sprzed kilkunastu lat. Linux może i jest ogólnie ciekawy, ale według mnie zabawa w instalacje sterowników jakimiś komendami to strata czasu. Linux obecnie do gier się po prostu nie nadaje według mnie przez bardzo wiele czynników. Jeśli chodzi o gry natywne na linuxa to również jest z nimi problem, bo niektóre sterowniki nie działają tak jak powinny(zależy czy amd czy nvidia). Ja bym polecał zainstalować Linuxa mimowszystko na vm i używać głównie windowsa. Jest to tylko moja osobista opinia.

Opublikowano

A co powiecie na zainstalowanie po prostu dwóch systemów operacyjnych obok siebie? Czy laptop traci wtedy jakoś na wydajności? Dokupiłem do niego dysk SSD samsung evo 960 250 gb. Jeśli to byłaby dobra opcja, to jak podzielić na partycje dyski? Dysk SSD podzielić na 2 partycje np 210 gb dla windows'a, a 40 dla linux'a oraz dysk hdd według uznania np 500, 320, 180.

Opublikowano

To też jest bardzo dobra opcja. Nie jestem jakimś specem ale z tego co mi wiadomo to nie ma to żadnego wpływu jeśli chodzi o wydajność, ale wolałbym zainstalować Windowsa na SSD a linuxa na HDD aby utrzymać porządek na szybszym dysku.

Opublikowano

Nie wiem co ma porządek do instalacji systemów na jednym dysku, skoro są na osobnych partycjach to są niezależne. Tym bardziej windows nie ma wpływu na pliki pod linuxem, linux już tak bo bez problemu czyta partycje widowsa. 

Inna sprawa że nie każdy potrafi zainstalować ( zmniejszyć partycję windowsa ok 20 - 40 Gb, założyć dla linuxa  root  / i swap 1 Gb wystarczy , home do zabawy z systemem nie ma potrzeby montować z innego dysku czy partycji ) 

Podstawą jest tylko zainstalować bootloadera na dysku startującym, właściwie zainstalowany bez problemu działa , ewentualnie w razie problemów nawet windows potrafi sobie wtedy poradzić z uruchomieniem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Chodziło o to aby zatrzymać szybszy dysk dla Windowsa 7 gdzie byłyby gry co umożliwiłoby im szybsze wczytywanie itd, bo 250GB to jednak troche malo miejsca a Linuxa zostawić na HDD do nauki itp. gdzie potencjał dysku SSD nie jest wykorzystywany.

• miszkurkam zmienił(a) tytuł na Czy warto zainstalować Linux'a?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...