Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klawiatura do laptopa z przyciskiem FN

xPerfid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Dzisiaj pojawił mi się błąd klawiatury, jeśli można tak to ująć. Chodzi o to że gdy np. klikam Alt i chce połączyć go z "l" żeby wyszło "ł" to wyskakuje l;kj, a lewy alt - +'pih.
Na internecie było napisane coś takiego by połączyć FN+Numlock, ale gdy klikłem FN to znowu jakieś dziwne połączenia liter, tym razem ",/.n".
Restartowałem laptopa, robiłem różne scany czy to nie virus ale nic nie znalazło, podłączyłem inną klawiaturę i normalnie działało. Przeczyściłem klawiature, dalej bez skutku.
Skrót CTRL + Shift też nie działa, na klawiaturze ekranowej wszystko działa normalnie. Język regionowy polski ustawiony tak jak powinien być.
Co jest przyczyną i czy da się to naprawić?

Opublikowano

Pewnie klawiatura padła (dokładniej kontroler). Najprościej będzie wymienić klawiaturę.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Możesz po prostu użyć programu SharpKeys. Zastąpisz w nim klawisz Alt i Fn.

Czy to zda egzamin ze skrótami klawiszowymi? Powinno, a taka opcja póki co musi ci wystarczyć.

Druga sprawa, czy sprawdzałeś w Biosie, czy można tam przestawić Alt i Fn? Pamiętam, że kiedyś były jakieś kombinacje w starszych laptopach z możliwością wyłączenia Fn, lub przypisania mu innej funkcji (któryś producent coś takiego miał, bo robiłem taki laptop i był tam Fn przypisany jako PPM (wyświetlanie opcji)). Może tutaj masz coś podobnego, sprawdź ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano
23 minuty temu, JacoH napisał:

Możesz po prostu użyć programu SharpKeys. Zastąpisz w nim klawisz Alt i Fn.

Czy to zda egzamin ze skrótami klawiszowymi? Powinno, a taka opcja póki co musi ci wystarczyć.

Druga sprawa, czy sprawdzałeś w Biosie, czy można tam przestawić Alt i Fn? Pamiętam, że kiedyś były jakieś kombinacje w starszych laptopach z możliwością wyłączenia Fn, lub przypisania mu innej funkcji (któryś producent coś takiego miał, bo robiłem taki laptop i był tam Fn przypisany jako PPM (wyświetlanie opcji)). Może tutaj masz coś podobnego, sprawdź ;)

Sprawdziłem w Bios'ie ale nie znalazłem żadnej opcji z altem, jedynie wyłączenie FN co nie jest mi w żaden sposób potrzebne.
Sharpkeys ogarne ale i tak chcialbym wiedziec o co chodzi
Dzisiaj rano znowu dzialalo normalnie ale po 17 znowu to samo, moze to przez przegrzanie? Nie wiem, nie jestem expertem.

Opublikowano

Nie możliwe, coś musi się sypać. Ale co? Kto to wie, bez dostępu do sprzętu to możemy gdybać, to może być wszystko.

Może wyjmij klawiaturę i podłącz ją jeszcze raz przeczyszczając złącze.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

• miszkurkam zmienił(a) tytuł na Klawiatura do laptopa z przyciskiem FN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...