Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ControlSend

Kefu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka moze mi ktos wytlumaczyc jak wyslac przez controlSend CTRL+V bo za chuja mi to nie dziala w samym Send dziala ^V ale w controlSend juz nie no chyba ze macie inne propozycje zeby wcisnac ten klawisz

Opublikowano

Bardzo skąpo opisałeś swój problem. Nie dałeś żadnego kodu, nie napisałeś do jakiej kontrolki jakiego okna chcesz wysłać klawisze ^V.

Poczytaj tu: https://pl.wikibooks.org/wiki/AutoIt/Przejmowanie_kontroli#ControlSend

Ogólnie, klawisze za pomocą ControlSend możesz wysłać do kontrolek, dla których możesz odczytać ID  (https://pl.wikibooks.org/wiki/AutoIt/Przejmowanie_kontroli#Identyfikatory_kontrolek).

Są to standardowe kontrolki Windows. Jeżeli program używa niestandardowych kontrolek, odczytanie ID jest w zasadzie niemożliwe i nie można wysyłać klawiszy za pomocą ControlSend.

Pozostaje wtedy:

- użycie funkcji Send (niestety działa tylko z aktywnym oknem)

- zastosowanie funkcji z dedykowanego dla danego programu UDF'u (o ile taki istnieje)

- użycie obiektów COM danego programu (tylko dla bardzo zaawansowanych, wymaga dokumentacji obiektów COM zawartych w programie).

Opublikowano

Jak juz tak bardzo potrzebujesz kod masz na szybko napisany o co mi chodzi dokladnie:

$hWnd = WinGetHandle("[CLASS:jakisprogram]")

Func jakastam()
	ControlSend($hWnd, "", "", "^v")
	Sleep(2000)
	ControlSend($hWnd, "", "", "{ENTER}")
	Sleep(2000)
	ControlSend($hWnd, "", "", "^a")
EndFunc

Opublikowano

Ja twojego kodu na prawdę nie potrzebuję, nie tylko bardzo, ale nawet w ogóle. Ale myślałem, że to ty prosisz o pomoc, a nie ja dopraszam się o twój kod, który mi z łaski na szybko podsyłasz.

Jak chcesz tak podchodzić do problemu, to musisz sobie radzić sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...