Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop do 4 tysięcy czy może laptop + konsola

Gość Ramzes.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad kupnem laptopa na studia, proszę o pomoc z wyborem odpowiedniego modelu 

Jaki masz budżet na zakup? Mogę wydać max 4 tysiące 

Kiedy zamierzasz kupić laptopa (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? Mogę zamówić nawet jutro, jak i poczekać na coś nowszego. Są w niedalekiej przyszłości jakieś ciekaw  premiery?

Jaki ma być rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość)? 15 lub 17 cali

Jakie będzie główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)? Z gier na pewno FIFA 18 + w przyszłości kolejne części + Liga Legend. Z nowszych gier nie gram w nic, czasami gram w coś trochę starszego typu Dying Light, GTA V i raczej bardzo stare gry typu Gothic, ale to raczej pójdzie na każdym sprzęcie. Do tego seriale/filmy, pisanie w HTMLu, CSSie, JS, ew. Photoshop. Co do gier to fajnie by było pograć w Black Desert, ale to raczej mało komu działa płynnie więc w tym przedziale cenowym raczej bez szans 

Czy masz jakieś Wymagania specjalne (np. matowa matryca.)? SSD + może być matowa matryca (ale niekoniecznie musi)

Czy masz jakieś osobiste preferencje? Raczej brak, to będzie mój pierwszy laptop więc nawet za bardzo nie wiem na co powinienem zwracać uwagę.

Czy do laptopa ma być dołączony system operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)? Jeśli można samemu zainstalować to może być bez.

To jest jedna opcja. Drugą opcją nad którą myślę jest coś takiego, żeby kupić laptopa za około 2-2,5k do w/w podanych zastosowań (bez większości gier oczywiście) + za resztę kupić jakąś konsole. Konsole odpalałbym na laptopie, bo z tego co widzę da się.

Jak myślicie, która opcja wydaje się lepsza?

Opublikowano

@Ramzes.

Black Desert z 2014 roku? Czy coś pominąłem, bo ta gra nie ma aż tak wysokich wymagań.

Ogólnie pytanie, czy wchodzą w grę używane laptopy, bo możesz kupić za naprawdę 2/3 ceny laptopa w idealnym stanie (często nawet na gwarancji). A specyfikacja też na pewno będzie lepsza ;)

Inna sprawa, czy zależy ci na wytrzymałości baterii? Choć tutaj wszystko będzie prądożerne na podobnym poziomie, a jeżeli mogę coś od siebie doradzić na start, to nie bierz nic z grafiką Radeona (jest problem z przełączaniem grafiki, między integrą, a dedykowaną). Może nie zawsze, ale lepiej dmuchać na zimne i mieć spokój.

http://allegro.pl/lenovo-y700-i6973880400.html + dołożenie ramu (jeżeli potrzebujesz zarówno dysku SSD, jak i HDD, to polecam szukać z samym HDD i dokupić SSD na mSata 1.8 cala).

Spokojnie pójdzie ci każda gra na tych średnich (jeżeli chodzi o nowe tytuły) i jeszcze możesz kupić sobie konsolę

http://allegro.pl/lenovo-ideapad-y700-17-isk-i6975915641.html - tutaj wersja najbogatsza z SSD 512GB + HDD 1TB. Oglądnij sobie testy na internecie, jak chodzą gry na tym sprzęcie (często wystarczy obniżyć jedną rzecz i możesz cieszyć się grą w naprawdę dobrej jakości). A jak wylicytujesz go w dobrych pieniądzach, to jeszcze starczy ci na pada do grania i wszystko inne ;)

Gdybyś chciał to mogę poszukać coś lepszego, bo to było pierwsze co mi wpadło do głowy.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH

Dokładnie o tę grę chodzi. Zgodzę się, nie ma zbyt dużych wymagań, ale na moim PC (co prawda nie jest już najnowszy) potrafiło ciąć niemiłosiernie. Posiadam GTX 770, 8GM Ramu, I5 4590.

Co do baterii to fajnie jakby trochę wytrzymał, żeby nie trzeba było siedzieć podpięty pod kabel cały czas.

W sumie to nie myślałem nad używanym sprzętem, ale w sumie wydaje się to całkiem dobrą opcją.

A co myślisz o jakimś laptopie za około 2,5 tysiące + konsola? Na takim używanym laptopie poszłoby pewnie to co podałem na jakiś niższych detalach, do tego miałbym konsole ( w sumie to wole grać na konsoli w FIFĘ )

Opublikowano

@Ramzes.żeby oznaczyć, musisz napisać @'nick' i dopiero wtedy wybrać z listy kogo chcesz oznaczyć, inaczej nie dostanę powiadomienia (zauwazyłem tylko dlatego, że dostałem like) xD

Ogólnie polecam taką opcję, bo sam mam Lenovo Y500 z i5-3210M, 12GB, 2xGT650 (2x2GB) i chodzi mi każda gra na średnich w FullHD. Starczy ci jeszcze na konsolę.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Przy 4000 zł spokojnie dostaniesz dobry nowy sprzęt

HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB+120SSD/Win10 GTX1050
Matryca FULL HD IPS, dobre rozmieszczenie portów, kompaktowe zewnętrzne, dobra żywotność baterii, podświetlana klawiatura. Jest to nowsza odsłona modelu HP omen z lepszym chłodzeniem.

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti
Wydajniejsza grafika GXT1050ti, podświetlana klawiatura, procesor 7 generacji 4 rdzeniowy, aluminiowa obudowa.

Zestawienie laptopów na październik aktualne

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...