Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek TPS/lagi na serwerze przy +50 osób?

Czankii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parametry: 24GB ramu (15GB wykorzystywane), Procesor  4 rdzenie 2.4GHz, hdd dysk 100GB

Serwer premium!

Problem polega na tym, że gdy jest robiony live i liczba graczy dochodzi do 70/200 robią się cofki, TPS spadają poniżej 10. Czy może to być wina wchodzenia na serwer graczy bez premium? Czy powinienem dodać więcej ramu na serwer, bo słyszałem, że jak będzie więce RAMU to serwer będzie niestabilny, pomocy :(

• Biter. zmienił(a) tytuł na Spadek TPS/lagi na serwerze przy +50 osób?
Opublikowano

"bo słyszałem, że jak będzie więce RAMU to serwer będzie niestabilny"

Nie słuchaj takich ludzi!

zrób tak jak w tym poradniku

https://www.spigotmc.org/threads/guide-optimizing-spigot-remove-lag-fix-tps-improve-performance.21726/

zaktualizuj jave do 8 lub 9

wgraj silnik paperspigot

https://ci.destroystokyo.com/job/PaperSpigot/

podaj timingi

/timings on
/timings paste

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano
22 godziny temu, macjoker007 napisał:

"bo słyszałem, że jak będzie więce RAMU to serwer będzie niestabilny"

Nie słuchaj takich ludzi!

zaktualizuj jave do 8 lub 9

wgraj silnik paperspigot

https://ci.destroystokyo.com/job/PaperSpigot/

podaj timingi

/timings on

/timings paste

update do javy 9 nie jest dobrym posunieciem, niektore pluginy moga nie dzialac

Opublikowano
9 godzin temu, dutseek napisał:

update do javy 9 nie jest dobrym posunieciem, niektore pluginy moga nie dzialac

uhm, powinny, bo java wspiera backwards compatibility, co jednak nie oznacza, że nie będzie żadnych drobnych błędów.

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Tak więc powiem wam, że ogarnąłem lagi i spadki tps, zmniejszyłem liczebność zwierząt i potworów na świecie, ograniczyłem widoczność na 4. Dodałem ClearLaga i poprawiłem konfigurację innych pluginów.

Opublikowano
19 godzin temu, Ziomkeee napisał:

Tak więc powiem wam, że ogarnąłem lagi i spadki tps, zmniejszyłem liczebność zwierząt i potworów na świecie, ograniczyłem widoczność na 4. Dodałem ClearLaga i poprawiłem konfigurację innych pluginów.

Lagi na twoim serwerze są spowodowane dyskiem HDD, gdy serwer osiągnę pewną ilość graczy dysk nie wyrabia po prostu za wolno przetwarza dane.

Najlepiej dokup do maszyny dysk SSD.

Pomogłem?? Kliknij Lubię To

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 2.10.2017 o 15:43, leszczu97 napisał:

Lagi na twoim serwerze są spowodowane dyskiem HDD, gdy serwer osiągnę pewną ilość graczy dysk nie wyrabia po prostu za wolno przetwarza dane.

Najlepiej dokup do maszyny dysk SSD.

zaden dysk nie zrobi opoznienia 10/20 tps (tick per second) czyli 0,5 sekundy co najwyżej 2 tps zabierze, lecz nie musi dokupywać nieczego, lecz tylko zrobić jakiś zapis na MYSQL albo MongoDB, ewentualnie ograniczyć ;)

CzarnaWoda Here 

Trwa pościg za kasą, pozycją, dupami, gdzie ludzie rozminęli się z wartościami.
Tego nie wiem, ale spróbuj dać im palec, kto jest kto przekonasz się doskonale.
Hipokryci dla mnie daremnie ukryci, Ich dewizy, szydercze oczka, uśmiech Mona Lisy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Widzę, że na tym forum są sami geniusze. Zdecydowanie nigdy nie prowadziliście żadnego większego serwera. Nie zwiększaj ramu, przy wydajnych pluginach 16gb wystarcza na 600 graczach bez "lagów" :) Spróbuj zmienic view distance w server.propierties oraz w spigot.yml. Najlepiej aby była to jak najniższa cyfra ;) Postaraj się również zmniejszyć border, mechanizmy (redstonowe) oraz wylacz mobów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...