Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca za granica

Kamilq120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam prawie 20 lat i w polowie pazdziernika chcialbym wyjechac gdzies za granice do pracy ale jeszcze nie wiem ktory kraj bylby najlepszy,jak wyglada sprawa z podatkami,wyzywieniem itd.
Bylbym wdzieczny jezeli ktos mogl mi przyblizyc ten temat gdzie mozna najwiecej zarobic,dodam ze w tym roku skonczylem technikum o profilu logistyk wiec zastanawiam sie nad praca na magazynie

Z gory dzieki za rady i oferty

Opublikowano

Podatki oczywiście zależą od kraju, każdy ma inne stawki. Z europejskich krajów chyba najwięcej można wyciągnąć w Norwegii, jednak koszty życia są tam dosyć wysokie w porównaniu do innych krajów. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Podatek będziesz odprowadzał do tego kraju gdzie jest twoje skupisko ogniowe oraz czy już jesteś rezydentem danego państwa - również kwestia obywatelstwa pozwala zdecydować gdzie podatki będą odprowadzane według zasad ustalonych w skarbówce państwa x lub y. Skupiałbym się również na byciu 100% pewnym iż potencjalna oferta jest wiarygodna i opłacalna dla ciebie i jak dla pracodawcy za granicą, mówimy tutaj o kwestiach typu: miejsce zamieszkania (czy pracodawca załatwia mieszkanie oraz czy on opłaca to mieszkanie, kwestia wyżywienia jest mniej kłopotliwa lecz jest to ustosunkowane twoim średnim wynagrodzeniem jakie będziesz miał lub planujesz jakie będziesz miał.

Skupiałbym się na państwie obcym takim, gdzie twoja znajomość tego języka jest dobra ponieważ pozwoli to na uniknięcie wyzysku oraz potencjalnego przekrętu w umowie o pracę.

Najwięcej można zarobić w krajach skandynawskich (zależy od fachu) - ostatnimi czasu trend rośnie do Austrii jako wyjazd do pracy za granicą. 

powodzenia.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wysokość zarobków i sprawy dotyczące Ciebie jako pracownika to polecam Skandynawię. Sam w wieku 19 lat wyjechałem do Szwecji na wakacje i nie miałem z niczym problemu. Na godzine miałem 150 koron czyli jakieś 68zł na oko. Podatek opłacał za mnie pośrednik więc to miałem z głowy. Za mieszkanie na którym byłem z 4 innych pracowników płaciłem 500zł/ mies. Co do języka to wystarczą podstawy angielskiego gdyż pracować zapewne i tak będziesz z polakami, arabami czy meksykańcami, którzy w 90% nie potrafią się nawet przedstawić, ale to zależy od tego co masz zamiar tam robić. Od siebie radziłbym jeszcze wziąć pod uwagę takie rzeczy jak wyrzywienie gdyż min. w Norwergii ceny jedzenia są dosyć spore nawet jeżeli patrzysz z perspektywy osoby żyjącej tam na stałe. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...