Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gdzie wyjechać do pracy za granicę?

#Ethes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Chciałbym wyjechać gdzieś na stałe. W tym roku kończę szkołę i nie chcę zaczynać pracy w Polsce. Angielski znam bardzo dobrze. Gdzie teraz dobrze się żyje...? Zastanawiałem się nad Irlandią, Anglią bądż Stanami Zjednoczonymi. WYjechał ktoś z Waszej rodziny? Jak tak to gdzie? 

Opublikowano

Jak angielski ogarniasz to Irlandia lub UK będą ok.

Do USA to się nie szykuj, bo to nie jest tak, że wsiadasz w samolot i się tam przeprowadzasz. By tam zamieszkać potrzebna ci jest zielona karta. Możesz ją zdobyć w loterii wizowej - oczywiście szanse masz bardzo małe, bo to loteria i prawdopodobnie niedługo jej nie będzie bo się trochę zasady zmieniają. Innym sposobem na zdobycie zielonej karty jest bliska rodzina w USA lub polecenie pracodawcy (musi on udowodnić, że na miejscu nie może znaleźć pracownika o twoich kwalifikacjach, dlatego musi ciebie sprowadzić). Jednak gdybyś miał możliwość, to USA będzie być może lepszym wyborem niż Europa. 

Z anglojęzycznych to jeszcze Australia jest dobra, jednak tam też coś trzeba załatwiać, chociaż myślę, że jest to łatwiejsze niż w przypadku USA. 

Nieważne co wybierzesz - zarobisz więcej niż w Polsce. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
32 minuty temu, 9Jarek9 napisał:

Jak angielski ogarniasz to Irlandia lub UK będą ok.

Do USA to się nie szykuj, bo to nie jest tak, że wsiadasz w samolot i się tam przeprowadzasz. By tam zamieszkać potrzebna ci jest zielona karta. Możesz ją zdobyć w loterii wizowej - oczywiście szanse masz bardzo małe, bo to loteria i prawdopodobnie niedługo jej nie będzie bo się trochę zasady zmieniają. Innym sposobem na zdobycie zielonej karty jest bliska rodzina w USA lub polecenie pracodawcy (musi on udowodnić, że na miejscu nie może znaleźć pracownika o twoich kwalifikacjach, dlatego musi ciebie sprowadzić). Jednak gdybyś miał możliwość, to USA będzie być może lepszym wyborem niż Europa. 

Z anglojęzycznych to jeszcze Australia jest dobra, jednak tam też coś trzeba załatwiać, chociaż myślę, że jest to łatwiejsze niż w przypadku USA. 

Nieważne co wybierzesz - zarobisz więcej niż w Polsce. 

Rodzinę, która mieszka za granicą, mam tylko w USA. Są tam już wiele lat i to właśnie dzięki zielonej karcie którą wygrali w loterii. Najabrdziej to bym chciał wyjechać właśnie do USA lecz nie biorę do końca tego na poważnie właśnie ze względu na to, iż nie jest to takie łatwe jak do Irlandii czy UK. Czy w praktyce będzie możliwe zdobycie zielonej karty dzięki rodzinie? Czytałem coś kiedyś o tym iż, osoba która jest obywatelem USA może płacić za to aby ktoś inny mógł przebywać na terenie USA. Ile warunków trzeba spełnić aby dostać kiedyś obywatelstwo?

Opublikowano

Zależy co to za rodzina - jeśli to twoi rodzice to tak, jeśli jacyś wujkowie czy kuzyni to nie. Tylko najbliższa rodzina, no ale sprawdź sobie to jeszcze na jakiejś stronie rządowej. 

Z tym płaceniem to tak jak wyżej napisałem - tu pewnie chodzi o pracodawce, który płaci za pracownika. Jednak jeśli kończysz szkołę i zgaduję że nie masz wyższego wykształcenia i doświadczenia zawodowego, więc raczej nie jesteś jedyną osobą która spełnia wymagania jakiegoś amerykańskiego pracodawcy. 

Jest jeszcze możliwość zdobycia wizy imigracyjnej jeśli zainwestuje się chyba milion dolarów w USA i zatrudni iluśtam pracowników w przeciągu roku. 

A co do obywatelstwa to musisz mieszkać w USA przez jakiś czas z kartą stałego pobytu, znać dobrze angielski, nie mieć problemów z prawem itp. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Polecam pchać się do Skandynawii. Byłem w Szwecji i polecam ;) Mega atmosfera w pracy, mega ludzie. Młodych, zaradnych i chcących pracować polaków (Jeżeli ogarniasz komunikatywnie angielski)(Polecam zrobić kurs doszkalający, bo się przyda, sam wiem po sobie. Przyjechałem tutaj na święta, przez miesiąc zrobiłem kurs i po powrocie ogarniałem) wezmą od ręki. Pracowałem w firmie wujka przez miesiąc, miałem 110 koron/h/ Później przeszedłem do Szweda i już płacił mi 150k/h. (ok.30 tyś koron, w przeliczeniu na PLN 14k miesiecznie). Zero stresu, robisz, to co masz robić i nie ma problemu z wypłatą. Nie polecam jak coś pracować w Firmie polaka, bo Cię na hajs wyrucha ;)

9368_gold.png

Opublikowano
Dnia 20.09.2017 o 19:22, Omek napisał:

Polecam pchać się do Skandynawii. Byłem w Szwecji i polecam ;) Mega atmosfera w pracy, mega ludzie. Młodych, zaradnych i chcących pracować polaków (Jeżeli ogarniasz komunikatywnie angielski)(Polecam zrobić kurs doszkalający, bo się przyda, sam wiem po sobie. Przyjechałem tutaj na święta, przez miesiąc zrobiłem kurs i po powrocie ogarniałem) wezmą od ręki. Pracowałem w firmie wujka przez miesiąc, miałem 110 koron/h/ Później przeszedłem do Szweda i już płacił mi 150k/h. (ok.30 tyś koron, w przeliczeniu na PLN 14k miesiecznie). Zero stresu, robisz, to co masz robić i nie ma problemu z wypłatą. Nie polecam jak coś pracować w Firmie polaka, bo Cię na hajs wyrucha ;)

A co konkretnie tam robiłeś ?  Życie tam jest droższe jak wygląda zakwaterowanie itp :)

/

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 20.09.2017 o 19:22, Omek napisał:

To musiałeś pracować po 200h miesięcznie. Straszna sprawa

Mimo dziwnych praktyk w firmie której pracował Omek to również polecam Szwecję. Większą miesięczną pensje można dostać za 186h :)

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Był u mnie w firmie ostatnio ziomek i rozmawiałem z nim, to powiedział mi, że 350 euro tygodniówki za pracę przy kurczakach, 5 dni w tygodniu pracy i po 3 miesiącach (opłacane mieszkanie prze firmę, itp. tylko na własne wydatki) przywiózł około 7.5k PLN. Praca w Holandii. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Z Anglią niestety już nie jest tak kolorowo... Mam rodzinę w Anglii i ucinają "dotacje" itd., wszystko przez ciapatych. Życie tam też tak mało nie kosztuje, byłem i widziałem. 

Według mnie obecnie najlepszą opcją są Niemcy- ale to moja opinia. A nie myślałeś nad kraje skandynawskimi? Słyszałem, że ładne zarobki... ALE no właśnie ALE język ;) 

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...