Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek wydajności komputera

Audioadi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z komputerem. Sytuacja wygląda tak:
ostatnio zrobiłem format kompa i w zasadzie wszystko było super. Gry płynnie chodziły (LOL nie spadał poniżej 200FPS, CS:GO podobnie), ale coś się stało i teraz w LOLu mam średnio 70 fps a jak się coś więcej dzieje na ekranie to potrafi spaść do 30-40. Ogólnie rzecz biorąc komputer zaczął jakoś dziwnie mulić. Właśnie jestem w trakcie skanowania go Microsoft Security Essentials, ale nie wydaje mi się żeby to była sprawa jakiegoś złośliwego oprogramowania. Do wszystkiego są zainstalowane najnowsze sterowniki. DirectX najnowszy.

Specyfikacja:
Płyta główna: Asus Z170 pro gaming
Ram: 2x8gb Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz
Procesor: Intel Core i5 6600 i boxowe chłodzenie
Dysk z systemem: Plextor PCIe M.2 2280 SSD (Model: PX-G256M6eA)
Karta Graficzna: Sapphire Radeon R9 380X Nitro
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 730W

Pracuję na Windows 7 Ultimate (puki co jest to 30 dniowy okres próbny więc ani to pirat, ani to oryginał. Był instalowany z oryginalnej płyty.)

Czytałem trochę forów, w wielu takich przypadkach ludzie używali OTL, ale ja kompletnie nie wiem jak tego używać, tym bardziej pisać skryptów do tego.
Mam nadzieję że dacie radę pomóc ;)
Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Opublikowano
30 minut temu, Audioadi napisał:

Witam, mam pewien problem z komputerem. Sytuacja wygląda tak:
ostatnio zrobiłem format kompa i w zasadzie wszystko było super. Gry płynnie chodziły (LOL nie spadał poniżej 200FPS, CS:GO podobnie), ale coś się stało i teraz w LOLu mam średnio 70 fps a jak się coś więcej dzieje na ekranie to potrafi spaść do 30-40. Ogólnie rzecz biorąc komputer zaczął jakoś dziwnie mulić. Właśnie jestem w trakcie skanowania go Microsoft Security Essentials, ale nie wydaje mi się żeby to była sprawa jakiegoś złośliwego oprogramowania. Do wszystkiego są zainstalowane najnowsze sterowniki. DirectX najnowszy.

Specyfikacja:
Płyta główna: Asus Z170 pro gaming
Ram: 2x8gb Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz
Procesor: Intel Core i5 6600 i boxowe chłodzenie
Dysk z systemem: Plextor PCIe M.2 2280 SSD (Model: PX-G256M6eA)
Karta Graficzna: Sapphire Radeon R9 380X Nitro
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 730W

Pracuję na Windows 7 Ultimate (puki co jest to 30 dniowy okres próbny więc ani to pirat, ani to oryginał. Był instalowany z oryginalnej płyty.)

Czytałem trochę forów, w wielu takich przypadkach ludzie używali OTL, ale ja kompletnie nie wiem jak tego używać, tym bardziej pisać skryptów do tego.
Mam nadzieję że dacie radę pomóc ;)
Z góry dzięki. Pozdrawiam.

a co jeżeli byś przywrócił system do stanu poprzedniego np. 1 tydzień wstecz lub więcej, oczywiście nie ręczę że to pomoże w jakikolwiek sposób ale chciałbym zaznaczyć, że kiedy ja miałem problem ze swoim komputerem i działy się dziwne rzeczy robiłem zwyczajny backup z 3 dni wstecz i problem samoistnie się rozwiązywał, myślę że powinieneś rozważyć tą kwestię.

Opublikowano

Oczywiście rozważę tą kwestię, ale najpierw wyniki skanu: Capture.JPG to jest w zasadzie jedyny element który mnie zaniepokoił, ponieważ nie mam pojęcia skąd wziął się u mnie na komputerze plik który zawierał w sobie tego wirusa. Oczywiście został natychmiastowo usunięty. Z tego co zdołałem wyczytać (z resztą nazwa tego sama nasuwa odpowiedź) mój komputer po cichu kopał sobie dla kogoś BitCoiny... Mam nadzieję że to poprawi sytuację. Dam znać czy coś się zmieniło. Pozdrawiam.

Opublikowano
Przed chwilą, Audioadi napisał:

Oczywiście rozważę tą kwestię, ale najpierw wyniki skanu: Capture.JPG to jest w zasadzie jedyny element który mnie zaniepokoił, ponieważ nie mam pojęcia skąd wziął się u mnie na komputerze plik który zawierał w sobie tego wirusa. Oczywiście został natychmiastowo usunięty. Z tego co zdołałem wyczytać (z resztą nazwa tego sama nasuwa odpowiedź) mój komputer po cichu kopał sobie dla kogoś BitCoiny... Mam nadzieję że to poprawi sytuację. Dam znać czy coś się zmieniło. Pozdrawiam.

pewnie, żę poprawi sytuację bo to złośliwe oprogramowanie, tworzyło u ciebie z żucie procesora 80% lub więcej, jestem przekonany. - kiedyś też miałem z tym problem tylko, że na komputerze z system xp. 

daj znać w wolnej chwili, czy usunięcie pomogło :1296_raised_hands_tone2:

Opublikowano

Co do zużycia procesora to nie było tego widać w menedżerze zadań, ani nie miał jakiejś wygórowanej temperatury (tak pokazywał AI Suite 3). Usunięcie częściowo pomogło ale nie jest jeszcze tak jak było kiedyś. Czy są jakieś kroki, które powinienem podjąć po usunięciu takiego wirusa? Może zostawił jakieś śmieci.

Opublikowano
14 minut temu, Audioadi napisał:

Co do zużycia procesora to nie było tego widać w menedżerze zadań, ani nie miał jakiejś wygórowanej temperatury (tak pokazywał AI Suite 3). Usunięcie częściowo pomogło ale nie jest jeszcze tak jak było kiedyś. Czy są jakieś kroki, które powinienem podjąć po usunięciu takiego wirusa? Może zostawił jakieś śmieci.

Dobrze by było gdybyś przeskanował komputer adwcleaner, zrobił skan i przeczyścił i zrobił restart komputera, po czym zalecałbym ponowne przeskanowanie kompuetera anti-malwarebytes i zobaczył czy będą jakieś pozytywne efekty do zauważenia. 

czekam na wiadomość.

Opublikowano

Okej, przeskanowałem komputer Essentials, adwcleaner i Malwarebytes w wersji Premium i nic poza tym pierwszym plikiem nie zostało znalezione. Sprawdziłem wydajność w grach i jest ona trochę lepsza, ale nie taka jak wcześniej, dlatego mam zamiar w tym momencie zrobić kolejny format komputera. Odezwę się po instalacji windowsa. Pozdrawiam.

[edit]

Minęło troszkę czasu, ale miałem sporo na głowie więc nie mogłem napisać. Finalnie po reinstalacji systemy wydajność wróciła do normy i już wszystko jest w należytym porządku. Wniosek z tego taki, że jak już złapie ny jakiego syfa to najlepiej z sformatować wszystkie dyski i przeinstalowac system. Dziękuję za pomoc, problem rozwiązany. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...