Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zarobki prezesów w koncernach.

Nuts.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykładowo szefem koncernu jest Jan Kowalski. Jest prezesem VAG. Skąd on bierze pieniądze? Są konta nazwane 'hajs prezesa'?

Czy jak to wygląda, bo w ogólnym rozrachunku nie potrafię sobie tego wyobrazić. W grupę VAG jak wiadomo wchodzi na przykład seat, audi, vw. Mają swoje salony. Salony się dzielą na okręgi i tak dalej. I przykładowo dany okręg gdzie znajdują się te salony wypracowął 10 milionów. To 10 milionów idzie od razu do góry? Od kogo dostają wypłaty pracownicy? Czy wypłaty są od danego salonu czy od góry? Skąd idą pieniądze na nowe inwestycje, technologie? Skąd prezes ma pieniądze, jaki procent na to idzie. 

jeśli chcesz żebym znów odpowiedział, zacytuj mnie.

1374609758-U346826.png
Opublikowano

Zauważ, że caly koncern vag nie ma jednego prezesa tylko caly zarząd, a ich pensja jest zapewna zapisana w kontrakcie jako % od obrotów lub zarobku cos w ten deseń.

Pracownicy np salonów samochodowych dostaja pieniądze od osoby, która ich zatrudnia przeważnie jest to pewnie firma menagera lub zarzadcy danego salonu. Wydaje mi się, że nie są oni prawnie pracownikami Grupy VAG.

Nie wiem jak sprawa wyglada w fabrykach.

Salon dostaje wypłate z góry potem menager,ajent czy jak go tam zwą wydziela pensje pracownikom.

Nowe inwestycje technologie calego koncernu czy danego salonu ?

Opublikowano

Prezes tak jak wszyscy pracownicy ma ustaloną pensje. I nie jest to żaden %, ale konkretna kwota (no chyba, że sobie ustalili inaczej).

Pracownicy przykładowo Audi nie dostają wypłat od Volkswagen AG, tylko od Audi AG (Volkswagen ma 99,95% udziałów w Audi, ale to Audi zatrudnia swoich pracowników).

Volkswagen AG może sobie zrobić z podległymi pod siebie firmami co chce, jeśli jest głównym udziałowcem. Jeśli Audi zarobi 100 milionów, to te pieniądze mogą zostać w Audi, ale mogą też zostać zabrane i wypłacone w postaci dywidendy akcjonariuszom Volkswagena AG.

Pieniądze na inwestycje pochodzą z zysków - jeśli firma ma 1 miliard zysków to te pieniądze można przeznaczyć na inwestycje.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

jak prezes może miec ustalone PRZYKŁADOWO 10k, on jest szefem szefów to wszystko jest jego (niezaleznie czy jest ich 5 czy 10) i miałby się raczyć drobną kasą? nie chce mi się w to wierzyć 

jeśli chcesz żebym znów odpowiedział, zacytuj mnie.

1374609758-U346826.png
Opublikowano
38 minut temu, Nuts. napisał:

jak prezes może miec ustalone PRZYKŁADOWO 10k, on jest szefem szefów to wszystko jest jego (niezaleznie czy jest ich 5 czy 10) i miałby się raczyć drobną kasą? nie chce mi się w to wierzyć 

Gdyby był większościowym udziałowcem, to mógłby brać ile chce. On jest jedynie wybraną osobą, która zarządza koncernem, który nie jest jego. 

1398258449-U383457.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...