Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie monitora/karty graficznej.

Polecane posty

Witam, mam pewien problem. Ostatnio grając w gierkę, komputer nagle mi się scrashowal. Grałem może ze 2 minuty, zdążyłem ruszyć myszka po wejściu do gry. Nie mogłem go zresetować ani nic kliknąć, na monitorze pojawił się jakby jakiś lag, wyłączyłem go z "guzika". Po ponownym włączeniu komputera monitor w ogóle go nie czyta, tj. miga dioda, ale w ogóle nie czyta żadnego sygnału, dopiero jak odłącze go od karty graficznej i podczas włączania szybko wepnę, to wtedy monitor zareaguje, ale po "trwa uruchamianie systemu Windows" robi się czarny ekran, bez niczego i dalej nic nie idzie. Jak odpale szybko tym sposobem i wejdę w tryb awaryjny lub bios to wszystko normalnie działa. Jak podłączę monitor do zintegrowanej grafy, reaguje po jakimś czasie ale działa normalnie. Wie ktoś o co może chodzić? Karta to radeon r9 270x od MSI, podłączona jest przez kabel dvi, z monitora wychodzi VGA, na niego idzie przejściówka dvi. Odwdzięczę się za każdą odpowiedź! 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

Wpierw spróbuj podłączyć innym kabel monitor. Potem spróbuj z innymi monitor. Ewentualnie podłącz inną kartę graficzną. Ale skoro mówisz, że na integrze jest ok, to stawiałbym raczej właśnie na kartę graficzną.


Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

 Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z mojego monitora wychodzi kabel z końcówką VGA, ale w monitorze jest on zrobiony na stałe, nie mogę go odłączyć. Nie mam drugiego monitora, ani drugiej karty 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

1 minutę temu, Intesive napisał:

Z mojego monitora wychodzi kabel z końcówką VGA, ale w monitorze jest on zrobiony na stałe, nie mogę go odłączyć. Nie mam drugiego monitora, ani drugiej karty 

Ale to pożycz od kogoś kartę. Co do monitora - jak masz telewizor z HDMI to podłącz go do kompa.


Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

 Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, miszkurkam napisał:

Ale to pożycz od kogoś kartę. Co do monitora - jak masz telewizor z HDMI to podłącz go do kompa.

Mam tv z hdmi, dzieje się to samo. Wiatraki się kręcą normalnie, ale jest czarny ekran po załadowaniu windowsa. Czy to nie może być przypadkiem wina zasilacza? Awaryjny włącza się normalnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie stawiałbym na to, bo przy zbyt małej mocy komputer by się całkowicie wyłączał, a nie zawieszał. Ale powiedz - jaki zasilacz masz.


Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

 Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

3 godziny temu, Intesive napisał:

corsair vs 450w 

To raczej bym nie stawiał na to, bo jest to dobry zasilacz. Oczywiście, może być uszkodzony, ale powodowało by to inny problem (komputer by się całkowicie wyłączał).

A powiedz mi czy możesz wejść do BIOS'u bez odłączania kabla video.


Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

 Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Intesive napisał:

Mogę bez problemu 

To może to być wina sterowników, które są po prostu uszkodzone i wraz ze startem Windows karta się wywala. Zrób tak:

- Odpal kompa w Safe Mode z włączoną siecią.

- Ściągnij Display Driver Unistaller.

- Wypakuj program.

- Włącz go i kliknij na opcję oznaczoną jako "Zalecane".

- Program zacznie odinstalowywać sterowniki i po zakończeniu zresetuje komputer.

- Jak już będzie w trybie normalnym (o ile się odpali, bo mogą to jednak nie być sterowniki) to ściągnij ze strony AMD nowe sterowniki i je zainstaluj.


Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

 Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
Okienko zamknie się za 5 sekund...