Skocz do zawartości
  • 0

powolny rozruch w windows 10

Pytanie

Witam, mam problem z powolnym rozruchem windows 10, do okna logowania wczytuje się około 1 minuty a po zalogowaniu trzeba czekać kolejne 3 aż wszystko się doczyta. Dysk w tym czasie jest wykorzystywany w 100%(najwięcej wykorzystuje system ale jest to tylko 2mb). 

Co do sprzętu to jest to laptop Lenovo ideapad 700-15 z dyskiem HDD jednak nie sądzę aby to było przez to, że nie jest to SDD (bo aż 3-4 minuty!?) 

Pisałem już do supportu lenovo gdzie zrobiłem przywracanie do fabrycznych ustawień i pomogło to częściowo ponieważ laptop dostał zwiechę lub dysk był wykorzystywany cały czas po 100% i konsultant odrzucił możliwość uszkodzonego dysku (zrobiłem też test programem lenovo i wszystko jest okej)

Pisałem też z supportem windows gdzie zaproponowali zrobić "czysty rozruch" i stworzyć nowego użytkownika ale to też nie pomogło.

Może ktoś miał podobny problem i wie jak zniwelować ten problem. Sterowniki i bios też zaktualizowany.


mjtszp.jpg

Moje TuTy:


https://www.mpcforum.pl/topic/627625-tutshen-atakujesz-mojego-kolege/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

3 odpowiedzi na to pytanie

Polecane posty

  • 0

Windows 10 mocno zużywa dysk. Prawdopodobnie w laptopie jest jeszcze zamontowany HDD 5400 RPM, który jest po prostu wolny. 


Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

 Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

  • 0
Autor tematu Napisano (edytowany)

Ale żeby aż tak? Laptop kupiony rok temu działał dobrze,  w okresie wakacyjnym z niego nie korzystałem teraz uruchomilem i zaczął się problem 

Edytowano przez AszinoPL

mjtszp.jpg

Moje TuTy:


https://www.mpcforum.pl/topic/627625-tutshen-atakujesz-mojego-kolege/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

Aktualizacje Windows'a mogą powodować takie coś. Sprawdź jeszcze jak odpalisz kompa w menedżerze zadań jaki proces obciąża najbardziej dysk, bo może to jakiś program tak obciąża laptopa.

Daj nam też zdjęcie ze S.M.A.R.T. dysku, bo może się zaczyna sypać.


Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

 Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
Okienko zamknie się za 5 sekund...