Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do nauki, wirtualizacji, sporadycznie leciwych gier [2000]

tka

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Cześć, złożyłem o taki zestaw - http://www.morele.net/inventory/info/ELNGMd/

Główne jego przeznaczenie to nauka, wirtualizacja, internet i gry - w kolejności od najważniejszej to najmniej ważnej. Pisząc nauka mam na myśli programowanie, ciut grafiki, ale głównie programowanie, bo tu stawiam już coraz odważniej pierwsze kroki, a mój obecny komputer ma już 12-13 lat i 2gb RAM oraz C2D E6400 już ledwo wystarczają, na siłę mógłbym wcisnąć dodatkowe 2gb RAM, ale marzy mi się coś świeżego. :) Zależy mi na AMD, największy nacisk kładę na procesor, grafika jest sprawą mniej priorytetową, po prostu ma być do minecrafta i prostych symulatorów, a od czasu do czasu jakieś starsze gierki. :) Bardzo mi zależy aby zestaw był kompatybilny z linuxem, już od paru lat używam na codzień Ubuntu/Xubuntu, sporadycznie Archa i nie chcę wracać do wingrozy. Wszystkie gry gram dzięki Wine lub natywnie te które są dostępne. Planuję na urodziny dokupić kolejne 8GB RAM i być może lepszy dysk, teraz używam leciwego SSD z 09'-10' roku, jednak mimo to jest to jednak konstrukcja na kościach MLC i posłuży jeszcze wiele lat.

Zależy mi na pasywnej grafice, wraz z napływem gotówki dokupię pasywne PSU albo półpasywne z racji niskiego TDP całego zestawu i pasywne chłodzenie CPU, jaki potencjał OC ma ta płyta?

EDIT//

Posiadam w domu zasilacz Corsair 350W powinien wystarczyć, dlatego można zasilacz wykreślić z koszyka, zaoszczędzone $$ zainwestować w szybszy RAM czy odłożyć na przyszłe ulepszenia?

Opublikowano

Wypełnij wzór, bo paru odpowiedzi brakuje:

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?
Czy części mogą być używane?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Pomocnik
Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 2000
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? Kwestia dni, tygodni - jak uda się wybrać dobry zestaw
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? C2D E6400, 2gb RAM, SSD Toshiba 128GB MLC, parę HDD na SATA i ATA ( mam przełączniki IDE>SATA ), monitor samsung 1368x768 - póki co musi wystarczyć, w przyszłości zamienię na 21:9
Do czego ma służyć komputer? -
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nie
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Będę używał pingwinka
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Jeżeli będzie się dało, to tak.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Nacisk na CPU, rozbudowa w przyszłości w ku stronie 100% pasywności, chciałbym spróbować czegoś od AMD, bo nigdy nie miałem styczności z ich sprzętem.
Czy części mogą być używane? Tak

ktoś? coś?

coś się popsuło... niech ktoś połączy tego posta z powyższym albo skasuję, myślałem że połączy.

Opublikowano
https://www.morele.net/inventory/info/kgHKuJ/

Zestaw oparłem o Ryzen 5 1500X, czyli konstrukcję 4 rdzeniową/8 wątkową. Umożliwia OC, więc jak kupisz lepszy cooler, to go podkręcisz do 3.9GHz i będzie spoko. Do tego płyta główna MSI B350 PC MATE, więc pełny ATX z dużą ilością złączy na laminacie (między innymi slot M.2 czy 4 gniazda na RAM). Z tyłu też ciekawie - porty USB 3.1 gen. 2 typu A i C. Pamięć operacyjna pochodzi od G.Skill'a. Jest ona wysoko taktowana, więc tak jak Ryzen lubi. Karta graficzna to pasywny GT 1030. Do gier jako-tako wystarczy. Wszystko to zostanie zamontowane w obudowie od firmy Genesis. Posiada ona 4 wentylatory, kontroler obrotów i panel boczny zrobiony z plexi. Moim zdaniem najlepsza obudowa do 180 złotych. Zasilacz to będzie ten twój Corsair. Wystarczy bez problemu, bo cały zestaw (po OC procka) weźmie niecałe 250W. Dysk także będzie twój.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Pomocnik
Opublikowano
33 minuty temu, miszkurkam napisał:

https://www.morele.net/inventory/info/kgHKuJ/

Zestaw oparłem o Ryzen 5 1500X, czyli konstrukcję 4 rdzeniową/8 wątkową. Umożliwia OC, więc jak kupisz lepszy cooler, to go podkręcisz do 3.9GHz i będzie spoko. Do tego płyta główna MSI B350 PC MATE, więc pełny ATX z dużą ilością złączy na laminacie (między innymi slot M.2 czy 4 gniazda na RAM). Z tyłu też ciekawie - porty USB 3.1 gen. 2 typu A i C. Pamięć operacyjna pochodzi od G.Skill'a. Jest ona wysoko taktowana, więc tak jak Ryzen lubi. Karta graficzna to pasywny GT 1030. Do gier jako-tako wystarczy. Wszystko to zostanie zamontowane w obudowie od firmy Genesis. Posiada ona 4 wentylatory, kontroler obrotów i panel boczny zrobiony z plexi. Moim zdaniem najlepsza obudowa do 180 złotych. Zasilacz to będzie ten twój Corsair. Wystarczy bez problemu, bo cały zestaw (po OC procka) weźmie niecałe 250W. Dysk także będzie twój.

Duża jest przewaga 1500x nad 1300x? Warto dopłacić parę groszy dla czegoś jeszcze mocniejszego?

Opublikowano

Duża. Głównie za sprawą dodatkowych wątków.

Jeśli chcesz to jest też Ryzen 5 1600 i 1600X (ten drugi ma większe taktowanie, ale oba procki mają odblokowane OC). Mają one 6 rdzeni/12 wątków. Wyżej to już Ryzen 7.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Pomocnik
Opublikowano
4 minuty temu, miszkurkam napisał:

Duża. Głównie za sprawą dodatkowych wątków.

Jeśli chcesz to jest też Ryzen 5 1600 i 1600X (ten drugi ma większe taktowanie, ale oba procki mają odblokowane OC). Mają one 6 rdzeni/12 wątków. Wyżej to już Ryzen 7.

Dopasowałem trochę pod siebie twoją propozycję i wyszło cuś takiego - http://www.morele.net/inventory/info/tah2sA/

Ładniejsza obudowa, według mnie - ale nie wiem czy dobra, więc liczbę na opinię. :P

Kabel do monitora, bo posiadam tylko VGA i DVI.

Czarne chłodzenie GPU i ciut większa konstrukcja, może się mylę, ale wydaję mi się że będzie ciut lepiej ciepło odprowadzało i związku z tym da radę się podkręcić o parę MHz

Pasta - nie wiem czy dobra, chciałbym aby starczyła na 2-3 razy.

Jak się kręci 5 1500X na standardowym chłodzeniu?

Opublikowano
1 godzinę temu, tka napisał:

Dopasowałem trochę pod siebie twoją propozycję i wyszło cuś takiego - http://www.morele.net/inventory/info/tah2sA/

Ładniejsza obudowa, według mnie - ale nie wiem czy dobra, więc liczbę na opinię. :P

Kabel do monitora, bo posiadam tylko VGA i DVI.

Czarne chłodzenie GPU i ciut większa konstrukcja, może się mylę, ale wydaję mi się że będzie ciut lepiej ciepło odprowadzało i związku z tym da radę się podkręcić o parę MHz

Pasta - nie wiem czy dobra, chciałbym aby starczyła na 2-3 razy.

Jak się kręci 5 1500X na standardowym chłodzeniu?

Wygląd to nie wszystko. W tym Corsair masz tylko jeden wentylator, więc lipa trochę. Do tego brak kontrolera obrotów.

Powinna ci wystarczyć ta pasta na kilka aplikacji. Mi 1g wystarcza na tak 6 aplikacji.

Szczerze mówiąc - nie wiem. Ale pewnie średnio, bo to tylko BOX, który ma zapewnić wystarczającą wydajność na fabrycznych ustawieniach.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Pomocnik
Opublikowano
1 godzinę temu, miszkurkam napisał:

Wygląd to nie wszystko. W tym Corsair masz tylko jeden wentylator, więc lipa trochę. Do tego brak kontrolera obrotów.

Powinna ci wystarczyć ta pasta na kilka aplikacji. Mi 1g wystarcza na tak 6 aplikacji.

Szczerze mówiąc - nie wiem. Ale pewnie średnio, bo to tylko BOX, który ma zapewnić wystarczającą wydajność na fabrycznych ustawieniach.

Jak w przyszłości przerobić ten komputer na pasywny? Miałem w planach kupno pasywnego coolera do CPU oraz pasywnego PSU, myślałem że przy tak niskim TDP emitowane ciepło będzie dość małe i brak obiegu nie będzie bardzo bolesny - kompletna cisza to dla mnie raj na ziemii, bo rzadko zdarza mi się używać słuchawek i po prostu bardzo chciałbym iść w 100% pasywny zestaw.

Opublikowano
32 minuty temu, tka napisał:

Jak w przyszłości przerobić ten komputer na pasywny? Miałem w planach kupno pasywnego coolera do CPU oraz pasywnego PSU, myślałem że przy tak niskim TDP emitowane ciepło będzie dość małe i brak obiegu nie będzie bardzo bolesny - kompletna cisza to dla mnie raj na ziemii, bo rzadko zdarza mi się używać słuchawek i po prostu bardzo chciałbym iść w 100% pasywny zestaw.

Ale szczerze mówiąc to nie widzę sensu branie wszystkie pasywnego. Dlaczego?

- Jeśli wybierzesz dobry cooler to nawet pod obciążeniem nie będzie on zbytnio słyszalny (lekki szum).

- Dyski HDD wydają z siebie dźwięki. Jeśli byś chciał kompletną ciszę to musiałbyś zamienić je przy pomocy SSD.

- Zasilacze pasywne są ok, ale są one bardzo drogie. Jest to wydatek rzędu prawie 600 złotych. Do tego musi być on zamontowany otworami do góry, przez co automatycznie nie możesz brać obudowy z "piwnicą".

- Pasywność oznacza także brak (lub wyłączenie) wentylatorów w obudowie. Będzie to skutkować brakiem przebiegu powietrza przez co ciepłe powietrze może się kotłować w obudowie.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Pomocnik
Opublikowano
3 minuty temu, miszkurkam napisał:

Ale szczerze mówiąc to nie widzę sensu branie wszystkie pasywnego. Dlaczego?

- Jeśli wybierzesz dobry cooler to nawet pod obciążeniem nie będzie on zbytnio słyszalny (lekki szum).

- Dyski HDD wydają z siebie dźwięki. Jeśli byś chciał kompletną ciszę to musiałbyś zamienić je przy pomocy SSD.

- Zasilacze pasywne są ok, ale są one bardzo drogie. Jest to wydatek rzędu prawie 600 złotych. Do tego musi być on zamontowany otworami do góry, przez co automatycznie nie możesz brać obudowy z "piwnicą".

- Pasywność oznacza także brak (lub wyłączenie) wentylatorów w obudowie. Będzie to skutkować brakiem przebiegu powietrza przez co ciepłe powietrze może się kotłować w obudowie.

Dyski HDD i tak usypiają się gdy nie są używane, mam zamiar głównie magazynować w nich dane, rzadziej coś potrzebnego. Fizycznie jest możliwe wysokie OC + dobry radiator z wentylarem i cisza? :P Czy ta sekcja zasilania w tej płycie pozwoli na mocne OC? Nigdy nie podkręcałem CPU i tu rodzi się pytanie, wszelkie OC wykonywane jest w biosie?

Osobiście odczuwam ogromną różnicę pomiędzy laptopem pasywnym, a laptopem z wysokiej półki, ale jednak aktywnym chłodzeniem i obrotami wentylatorka na poziomie 1300 RPM - dlatego tak mi zależy, ale z drugiej strony nie chcę wykluczać funkcjonalności sprzętu, do AM4 jest tylko jeden pasywny radiator na morelach, zasilacz można wybrać jeszcze półpasywny bo i tak się on nie aktywuję przy moim małym obciążeniu.

Opublikowano

Jeśli możliwe.

Powinna bez problemu obsłużyć mocne OC procka.

Tak. 

Laptop to nie stacjonarka. Inny jest dźwięk turbiny w laptopie, a inny w komputerze ze 120mm wentylatorami.

Zasilacz nawet nie musi być pół-pasywny by był cichy. Osobiście w ogóle nie słyszę swojego nawet pod pełnym obciążeniem. I nie jest to tak że inne podzespoły go zagłuszają, ale po prostu go nie słyszę.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Pomocnik
Opublikowano
7 godzin temu, Velociraptorus napisał:

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Dodam pendrive, bo złożyć to ja wolę samemu niż polegać na pseudo specjalistach z morele.

Pomocnik
Opublikowano

Może to chore, ale podoba mi się taka koncepcja - https://www.morele.net/inventory/info/6MnLBK/, krok w pasywność kusi mnie ogromnie. :) Obudowy nie liczę, bo kupię sobie od znajomego. Koszty zaporowe i musiałem ciąć, ale po wielu przejrzanych testach dochodzę do wniosku, że 1500x to przerost formy nad treścią i nie widzę sensu jego zastosowania w moim przypadku, zamieniłem też RAM na mniejszy, tańszy, ale szybszy, dodatkowo dorzuciłem chłodzenie CPU.

Zastanawiam się nad tym ramem, obecnie mam 2gb RAMu i praktycznie 80% czasu jest powyżej 70%, do 100% dobijam dość rzadko. Jak odpalę ETS2 albo OMSI 2 i to nawet w WINE to raczej więcej niż 1.5GB obydwie te gry nie zabiorą, ale pewien nie jestem... Może jednak wybrać 8GB? Wtedy przykładowo mógłbym sobie pod pingwinkiem odpalić GTA V bez problemów z brakiem pamięci, tak czy siak na pewno chcę uciąć budżet, wydaję mi się że szkoda pieniędzy na Ryzena piątkę jak pewnie ledwo wykorzystam trójkę, może lepiej wydać 1500 złotych i pomysł z pasywnym zestawem odłożyć i kupować części jak coś ciekawego z używek się trafi? :/

Pewny jestem, że 1030 to i tak sporo dla mnie, miałem 750 ti kiedyś i była aż nadto, bardziej ubolowałem wtedy nad malutką ilością RAMu aniżeli grafiką...

Opublikowano

Ale chłopie, prosisz nas byśmy ci złożyli komputer, a i tak robisz po swojemu? Po co w takim razie ten wątek?

Iście w pasywność jest moim zdaniem bez sensu. Dlaczego? W najgorszym przypadku trafisz na kartę, która będzie miała piszczące cewki. Dźwięk piszczących cewek jest gorszy niż lekki szelest wentylatorów. W najlepszym - będzie ci się gorące powietrze kotłować w obudowie.

4GB RAM'u aktualnie to porażka. Jak dla mnie 8 to minimum.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Pomocnik
Opublikowano
1 minutę temu, miszkurkam napisał:

Ale chłopie, prosisz nas byśmy ci złożyli komputer, a i tak robisz po swojemu? Po co w takim razie ten wątek?

Iście w pasywność jest moim zdaniem bez sensu. Dlaczego? W najgorszym przypadku trafisz na kartę, która będzie miała piszczące cewki. Dźwięk piszczących cewek jest gorszy niż lekki szelest wentylatorów. W najlepszym - będzie ci się gorące powietrze kotłować w obudowie.

4GB RAM'u aktualnie to porażka. Jak dla mnie 8 to minimum.

Gdybym robił po swojemu to tego tematu by nie było, a jest - i chcę usłyszeć opinię innych, jeżeli faktycznie twierdzisz że pasywność to zły pomysł to pewnie masz rację - ja się na sprzęcie nie znam za dobrze, on ma po prostu działać i zapewniać dobrą wydajność dla moich celów, w obecnym Dellu 755 z C2D E6400, 2GB RAM i SSD przy zoptymalizowanym środowisku graficznym mam zajęte na starcie 150MB, mam mały budżet, nie stać mnie na nic lepszego i chcę dokonać jak najlepszego wyboru. Dla mnie 2000 zł to naprawdę mnóstwo gotówki. ;)

RAM - jak duża różnica jest pomiędzy 3000MHz, a 3200MHz? Ponoć Ryzen bardzo lubi >MHz

W takim razie coś takiego zlepiłem - http://www.morele.net/inventory/info/JhyVzN/

Jaką pastę wybrać, żeby na fabrycznym chłodzeniu podkręcić ciut CPU? :)

Czy taki procesor wystarczy pod GTA V? I czy 8GB RAM faktycznie starczą dla niej? Samo środowisko graficzne zużywa 150MB + ciut wine + reszta gra, teoretycznie zostaję więcej wolnego RAMu na grę niż w wingrozie, no ale nie wiem czy 8gb wystarcza pod gta 5.

Czy nie będzie problemu jak grę postawię na starym HDD Barracuda 7200 RPM 500GB? SWAP będzie na SSD, więc nie powinno rzeźbić bez powodu. :P

Opublikowano
11 godzin temu, tka napisał:

Gdybym robił po swojemu to tego tematu by nie było, a jest - i chcę usłyszeć opinię innych, jeżeli faktycznie twierdzisz że pasywność to zły pomysł to pewnie masz rację - ja się na sprzęcie nie znam za dobrze, on ma po prostu działać i zapewniać dobrą wydajność dla moich celów, w obecnym Dellu 755 z C2D E6400, 2GB RAM i SSD przy zoptymalizowanym środowisku graficznym mam zajęte na starcie 150MB, mam mały budżet, nie stać mnie na nic lepszego i chcę dokonać jak najlepszego wyboru. Dla mnie 2000 zł to naprawdę mnóstwo gotówki. ;)

RAM - jak duża różnica jest pomiędzy 3000MHz, a 3200MHz? Ponoć Ryzen bardzo lubi >MHz

W takim razie coś takiego zlepiłem - http://www.morele.net/inventory/info/JhyVzN/

Jaką pastę wybrać, żeby na fabrycznym chłodzeniu podkręcić ciut CPU? :)

Czy taki procesor wystarczy pod GTA V? I czy 8GB RAM faktycznie starczą dla niej? Samo środowisko graficzne zużywa 150MB + ciut wine + reszta gra, teoretycznie zostaję więcej wolnego RAMu na grę niż w wingrozie, no ale nie wiem czy 8gb wystarcza pod gta 5.

Czy nie będzie problemu jak grę postawię na starym HDD Barracuda 7200 RPM 500GB? SWAP będzie na SSD, więc nie powinno rzeźbić bez powodu. :P

Wszystko zależy od gry. W niektórych będzie to 5 klatek różnicy, w innych różnica będzie prawie zerowa (przy tak wysokich taktowaniach nie ma już tak dużych różnic).

Nie wiem dlaczego uparłeś się na tą obudowę. Moim zdaniem jest ona średnia. Prócz tego - ok.

Pomiędzy tymi najlepszymi pastami (Thermal Grizzly np.), a średnimi (Pactum PT-2 np.) jest różnica 2-3 stopni na korzyść tej lepszej.

8GB jest na styk. Ostatnio na forum był wątek, gdzie gość miał lagi przy 8GB RAM'u w GTA V, ale było to pod Windows'em. Ponadto - wszystko zależy ile procesów działa w tle. I tak o ile u mnie na 8GB GTA V działało bez problemu (staram się dbać o system), tak u innej osoby może  to być za mało (ktoś kto nie dba o system). Ogólnie to nie wiem jak to będzie wyglądało pod Linux'em. Sprawdzałeś w ogóle czy GTA V uruchomi się i będzie działać w miarę pod Wine?

Teraz sprawdziłem i zobacz:

https://www.youtube.com/watch?v=MNX89Dphrx0

Nie będzie problemu.

Kolejne:

https://www.youtube.com/watch?v=rc8H_Uh2zEo

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Pomocnik
Opublikowano
40 minut temu, miszkurkam napisał:

Wszystko zależy od gry. W niektórych będzie to 5 klatek różnicy, w innych różnica będzie prawie zerowa (przy tak wysokich taktowaniach nie ma już tak dużych różnic).

Nie wiem dlaczego uparłeś się na tą obudowę. Moim zdaniem jest ona średnia. Prócz tego - ok.

Pomiędzy tymi najlepszymi pastami (Thermal Grizzly np.), a średnimi (Pactum PT-2 np.) jest różnica 2-3 stopni na korzyść tej lepszej.

8GB jest na styk. Ostatnio na forum był wątek, gdzie gość miał lagi przy 8GB RAM'u w GTA V, ale było to pod Windows'em. Ponadto - wszystko zależy ile procesów działa w tle. I tak o ile u mnie na 8GB GTA V działało bez problemu (staram się dbać o system), tak u innej osoby może  to być za mało (ktoś kto nie dba o system). Ogólnie to nie wiem jak to będzie wyglądało pod Linux'em. Sprawdzałeś w ogóle czy GTA V uruchomi się i będzie działać w miarę pod Wine?

Teraz sprawdziłem i zobacz:

https://www.youtube.com/watch?v=MNX89Dphrx0

Nie będzie problemu.

Kolejne:

https://www.youtube.com/watch?v=rc8H_Uh2zEo

A RAM konkretnie ten co poleciłeś https://www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-8gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16s-8gisb-941201/ nie będzie się gryzł w Ryzenem? Ponoć Ryzen nie lubi innych kontrolerów niż jakieś tam samsunga.

Opublikowano
35 minut temu, tka napisał:

A RAM konkretnie ten co poleciłeś https://www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-8gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16s-8gisb-941201/ nie będzie się gryzł w Ryzenem? Ponoć Ryzen nie lubi innych kontrolerów niż jakieś tam samsunga.

Jak już to nie lubił się z pamięciami Hynix'a. Z tego co widzę to faktycznie tak było, ale ponad 3 miesiące temu. Przez ten czas wyszły wyszły do B350 PC Mate dwa nowe BIOS'y, z czego jeden poprawia kompatybilność z pamięciami. Poza tym - te pamięci są oficjalnie sprawdzone na stronie producenta płyty głównej, więc będą działać na 100%.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Nie warto. Kart stara. Do tego ma bardzo wysokie temperatury (nawet do 90 stopni przy obciążeniu) przez wysoki pobór energii. Ponadto jest bardzo głośna pod obciążeniem, bo pod obciążeniem osiąga nawet 58 decybeli.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Pomocnik
Opublikowano
1 godzinę temu, miszkurkam napisał:

Nie warto. Kart stara. Do tego ma bardzo wysokie temperatury (nawet do 90 stopni przy obciążeniu) przez wysoki pobór energii. Ponadto jest bardzo głośna pod obciążeniem, bo pod obciążeniem osiąga nawet 58 decybeli.

To jednak wezmę pasywnego GT 1030, przynajmniej nie odleci. :D Czy da się znaleźć lepszy RAM do tego zestawu? Ponoć >MHz = lepsza wydajność, a płyta obsługuję do 3200MHz.

I jeszcze odnosząc się do dysku... Mój leciwy SSD, mimo swojego sporego wieku, śmiga jak nowy - w końcu kości MLC, ale jak to stare SSD mają jest wolny, SATA 2 i prędkości rzędu 200/200, a nawet ciut mniej, czy w grach poczuję różnicę pomiędzy 200, a 500mb/s read/write ? Wiem, że liczy się czas dostępu, ale przy tak starym i wolnym SSD wolę mieć pewność.

Opublikowano
1 godzinę temu, tka napisał:

To jednak wezmę pasywnego GT 1030, przynajmniej nie odleci. :D Czy da się znaleźć lepszy RAM do tego zestawu? Ponoć >MHz = lepsza wydajność, a płyta obsługuję do 3200MHz.

I jeszcze odnosząc się do dysku... Mój leciwy SSD, mimo swojego sporego wieku, śmiga jak nowy - w końcu kości MLC, ale jak to stare SSD mają jest wolny, SATA 2 i prędkości rzędu 200/200, a nawet ciut mniej, czy w grach poczuję różnicę pomiędzy 200, a 500mb/s read/write ? Wiem, że liczy się czas dostępu, ale przy tak starym i wolnym SSD wolę mieć pewność.

Lepsza wydajność, ale do czasu. Później już są bardzo minimalne różnice. Podobnie jest w przypadku procesorów - powyżej około 4.5GHz jest już niewielki wzrost wydajności.

SATA 2 ma przepustowość na poziomie prawie 400MB/s, więc nie jest źle. To najnowsze HDD mają z tego co pamiętam około 150MB/s.

Na SSD nie instaluj gier, bo da to niewiele. Ot, gra będzie ci się wczytywać 2 sekundy szybciej.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...