Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ubezpieczenie po szkole zawodowej

tm_WIII

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was potrzebuję porady, właśnie skończyłem zawodówkę i oczywiście praca jest tylko że nie ubezpieczą mnie od razu czy mam jakiś czas ubezpieczenie jeszcze czy muszę się ubezpieczyć na własną rękę?

nmexyu-2.png

oznacz mnie jeśli chcesz żebym odpowiedział @tm_WIII

Opublikowano
3 godziny temu, 9Jarek9 napisał:

O jakie ubezpieczenie chodzi? 

Nie wiem jak to zdefiniować ale to gdy wylądujesz w szpitalu bo jak nie masz tego ubezpieczenia to wtedy płacisz niezłą bułę

@9Jarek9

nmexyu-2.png

Opublikowano

Ubezpieczenie jest obowiązkowe i masz je od dnia, który masz wpisany w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy. Pracodawca ma 7 dni na zgłoszenie cię do Zusu. Więc nie ma tak, że nie ubezpieczają cię od razu - oni muszą to zrobić. Chyba, że pracujesz na czarno?

1398258449-U383457.png

Opublikowano
3 minuty temu, 9Jarek9 napisał:

Ubezpieczenie jest obowiązkowe i masz je od dnia, który masz wpisany w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy. Pracodawca ma 7 dni na zgłoszenie cię do Zusu. Więc nie ma tak, że nie ubezpieczają cię od razu - oni muszą to zrobić. Chyba, że pracujesz na czarno?

@9Jarek9 Właśnie w tym problem że jeszcze nie pracuję 

nmexyu-2.png

Opublikowano

Do tej pory byłeś podpięty do ubezpieczenia rodziców, jeśli uczyłbyś się dalej, to miałbyś nadal prawo do ubezpieczenia. Jednak ty nie uczysz się dalej, więc musisz zostać z tego ubezpieczenia wyrejestrowany. Jednak jest tak, że po ukończeniu szkoły ponadgimnazjalnej ma się jeszcze 6 miesięcy ubezpieczenia (licząc od dnia zakończenia edukacji), więc nie musisz się tym martwić. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
1 godzinę temu, 9Jarek9 napisał:

@9Jarek9 Spoko zajebiście :D mógłbyś jeszcze jak Ci się chce jakiś zapisek mi tu dać bo wolę być pewny myślałem że to na studiach tyle czasu masz (a nawet podobno mniej 4 miesiące) ale internet to zbyt wielka kopalnia wiedzy i wszędzie piszą inaczej as i bardzo dziękuję za pomoc :)

nmexyu-2.png

Opublikowano

@9Jarek9 Chyba czasami mam pecha i zle trafiam na stroki albo na ludzi Dzięki piękne :) temat do zamknięcia

nmexyu-2.png

Opublikowano

ja dodam jako gratis: ubezpieczenie w zus na miesiąc kosztuje 14 zł 

jeśli chcesz żebym znów odpowiedział, zacytuj mnie.

1374609758-U346826.png
Opublikowano
57 minut temu, Nuts. napisał:

ja dodam jako gratis: ubezpieczenie w zus na miesiąc kosztuje 14 zł 

14 złotych kosztuje najniższa możliwa kwota ubezpieczenia chorobowego. Ubezpieczenie to daje możliwość zasiłku w czasie choroby, ale nie ma nic wspólnego z lekarzami. Do tego trzeba mieć składkę zdrowotną, która kosztuje prawie 300 złotych więcej. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
1 godzinę temu, 9Jarek9 napisał:

14 złotych kosztuje najniższa możliwa kwota ubezpieczenia chorobowego. Ubezpieczenie to daje możliwość zasiłku w czasie choroby, ale nie ma nic wspólnego z lekarzami. Do tego trzeba mieć składkę zdrowotną, która kosztuje prawie 300 złotych więcej. 

Chodzi mi dokładnie o zapisek
"W taki sposób zgłasza się do tego ubezpieczenia m.in. dzieci. Aby jednak mogły one być zgłoszone jako członkowie rodziny, powinny spełniać określone warunki."
" Jeśli dzieci zakończą naukę, wtedy przestają spełniać przesłanki do podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu jako członkowie rodziny. Trzeba je wówczas z niego wyrejestrować."

Wiem co tam na dole pisze ale czy to się tyczy mnie? Bo ja już ukończyłem szkołę i 18 lat już dość chwilę temu a pracę zkończyłem z dniem 31.08.2017 r.

@9Jarek9

Screenshot - 04.09.2017 , 10_04_50.png

nmexyu-2.png

Opublikowano
19 minut temu, 9Jarek9 napisał:

https://www.arslege.pl/powstanie-i-wygasniecie-prawa-do-swiadczen/k565/a46450/

Masz tu fragment ustawy. Tak jak wyżej napisałem, jeśli nie skończyłeś szkoły dawniej niż 6 miesięcy temu, to masz ubezpieczenie.

Dobra Dzięki bardzo :) za bardzo kombinuję i panikuję 

nmexyu-2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...