Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia informatyczne, fizyka.

GabekXCS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat zapewne już oklepany, ale mimo wszystko chcę się "poradzić". Początek roku szkolnego, a ja zaczynam klasę maturalną w liceum w klasie o profilu mat-fiz-geo. I właśnie z tym "fiz" jest problem. Deklaracja maturalna zmusza do podjęcia decyzji jakie przedmioty zdawać. Ja zdecyduję się na rozszerzenie z matematyki i angielskiego, podstawowy rosyjski, geografia/fizyka. Sęk w tym, że z tą fizyką (jak to śpiewał Piotr Witczak #pdk) "nie jest kolorowo". W gimnazjum radziłem sobie całkiem dobrze z tym przedmiotem, ale wiadomo jak to jest w gimnazjum. W LO "czar prysł". Trafiłem razem z klasą na słabego nauczyciela. Nie będę omawiał jego metod nauczania, bo nie o to tutaj chodzi, ale po prostu nie potrafi nas nauczyć przedmiotu. Sam fakt, że w 30-to osobowej klasie na zdawanie fizyki decyduje się tylko około 5 osób o czymś świadczy :/ Przechodząc do sedna - mój dylemat polega na tym, że nie wiem czy warto brać się za tą fizykę. Patrząc na kierunki studiów chyba najchętniej poszedłbym na informatykę. Zawsze lubiłem lekcje tego przedmiotu. Tylko, że były to dosłownie podstawy. Tylko tyle ile nauczyłem się do czasu liceum. Nie znam, więc żadnych języków programowania i innych rzeczy wykraczających poza podstawę. Pierwsze moje pytanie to czy jest w ogóle sens startować na studia informatyczne mając tylko podstawową wiedzę z tego przedmiotu? Czytałem trochę i podobno dopiero na studiach uczą programowania etc. Druga kwestia - czy fizyka na kierunkach informatycznych jest ciężka? Bo jeśli chcę iść na informatykę to wiąże to się z chodzeniem na korki z fizyki, ponieważ z moim dotychczasowym nauczycielem dużo nie zdziałam. Szczerze mówiąc ja (jak i większość klasy) z uwagi na nauczyciela olewaliśmy fizykę i zdecydowaliśmy się na zdawanie geografii tylko dlatego , że nie umiemy fizyki (tak, wiem - głupie podejście). A teraz żeby jakoś sensownie zdać maturę z fizyki, musiałbym przerobić raczej cały materiał z LO. Liczę na Wasze odpowiedzi, wskazówki. :confused:

Opublikowano

Studia informatyczne jeszcze nie nauczyły nikogo programować, to już zależy od tego ile czasu na to poświęcisz. Fizyka i matematyka to podstawa na każde studia techniczne. Fizyka według mnie jest dużo bardziej łatwiejsza od matematyki rozszerzonej. Chodź w tym roku poziom matury z fizyki poszedł w górę, albo po prostu zbyt głupie pytania były. 

Deus vult

Opublikowano
Dnia 1.09.2017 o 23:34, GabekXCS napisał:

najchętniej poszedłbym na informatykę. Zawsze lubiłem lekcje tego przedmiotu. Tylko, że były to dosłownie podstawy. Tylko tyle ile nauczyłem się do czasu liceum. Nie znam, więc żadnych języków programowania i innych rzeczy wykraczających poza podstawę. Pierwsze moje pytanie to czy jest w ogóle sens startować na studia informatyczne mając tylko podstawową wiedzę z tego przedmiotu? Czytałem trochę i podobno dopiero na studiach uczą programowania etc. Druga kwestia - czy fizyka na kierunkach informatycznych jest ciężka? Bo jeśli chcę iść na informatykę to wiąże to się z chodzeniem na korki z fizyki.

Nie czytałem innych wypowiedzi w tym temacie, ale jako student informatyki powiem Ci tyle:
1. Nie, nie przejmuj się, że niczego nie umiesz. Znam osoby, które są na moim kierunku i odwalają takie idiotyzmy, że głowa mała. Ja zakładałem, że idąc na informatykę poznam ogarniętych ludzi, a części z nich wiedza była tragiczna. Więc jeśli masz chociaż te podstawy to jest dobrze. Na studiach uczą programować? Dobra kpina XD. Studia do tej pory nauczyły mnie tylko terminologii, a cała praktyka którą posiadam została nabyta przeze mnie w sposób... No pracując, tydzień praktyki > miesiąc teorii i tyle. Zależy tylko i wyłącznie ile czasu poświęcisz na naukę; w sensie sam się będziesz uczyć kodzić i nikt Ci nie pomoże jakoś bardziej.

2. Fizyka na infie???????????????????????////////////////////////////////////

jeśli chcesz żebym znów odpowiedział, zacytuj mnie.

1374609758-U346826.png
Opublikowano

Mi na studiach powiedziano na wstępie, że to nie jest szkoła i oni pokażą nam tylko czego można się uczyć, a studiować to mamy sami we własnym zakresie no bo na tym to właśnie polega. ;) 
Matematyka jest do nauczenia, fizyka jeszcze łatwiejsza i przyjemniejsza, chociaż to zależy od wykładowcy, sam orłem z fizyki nigdy nie byłem ale przeczytałem książkę do fizyki Head First na wakacjach przed studiami i okazało się, że miałem 5 z fizyki, gdzie w szkole średniej zawsze 2/3 :)

Obraz (19).png

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może troche necro, ale..

Sam zdawałem tylko 1 roz (język). Mając mało wspólnego z matmą i fiz zdecydowałem się zaryzykować.

3685214822554751512974.gif

Opublikowano
Dnia 20.09.2017 o 23:03, tomis1010 napisał:

Matematyka to wzory i zastosowania. Fizyka to wzory i dopasowania :) if you know

Wzory nikogo nie uratują. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...