Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwsze kroki w wowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zaczynam przygode z wowem. Stworzylem maga i zacząłem robic zadania i pytania zaczynaja sie do klasy (opisze to troche na chlopski rozum) jaka profesje/klase zrobic chodzi mi o zbieranie skalek, zielarstwo itp. Czy mag musi chodzic do miasta i uczyc sie nowych czarow czy sam nabywa je, a ostatnie pytanie to jestem na serwerze o nazwie  "Quel Thalas" i w populacji mam new player co powiecie o tym serwerze czy jest sens zmieniac go, i jaki jest serwer najbardziej polski

Oczywiscie gram na globalu. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj może nie znam się na tym aż tak bardzo by ci wszystko powiedziec ale podpowiem ci troche

Jako iż sam zaczynałem warlockiem jako 1 klasą grając ze znajomym który zaczynał akurat magiem powiem tak. Mój znajomy dość narzekał na własnie maga przez to że "długo ładują się skile" i "mały dps" na skile wiem że jest jakaś rasa chyba troll ma tam jakiegoś buffa który przyspiesza ładowanie się all skili na jakiś krótki czas a co do dps moim zdaniem jako iż co dopiero zaczynałem ze znajomym przygode w wowie i nie znaliźmy się na tym jest to tylko i wyłacznie jego wina. pamiętam że strasznie narzekalismy że klasy są niezbalansowane co dopiero z biegiem czasu moge stwierdzic że to było dosyć smieszne.

Moim zdaniem mag tak jak każda klasa jest dobra jeśli ją ogarniesz. Wydaje mi się że mag zbiera(nie dosłowie chyba byj i tam dostaje tak mi się wydaje) jakieś "agro" czy coś takiego sam nie wiem czy się nie mylę więc lepiej to sam sprawdź. Jako porade mogę ci podpowiedzieć że możesz sobie poczytać czy obejrzeć jakiś filmik na yt na temat maga co zajmnie ci z 20 min. Chociaż moim zdaniem bardziej satysfakcjonujące jest nauczenie się samemu jest też coś takiego jak talenty i glyphy talenty dają jakiegoś buffa do twojego czaru np mniejszy cooldown albo wiecej dmg. lub dają jeszcze jakis poboczny czar czy tam buff. glyphy z tego co wiem dają tylko buffa do danego czaru co jest dość przydatne. w talentach możesz zmieniać "szkołe magi" ja to sobie tak nazywam ogólnie na legionie  to chyba zmieniasz ogólnie wszystkie czary które są przypisane do danej "szkoły"

Co do profesji możesz mieć 2 główne czyli np zielarstwo które polega na tym że chodzisz i zbierasz kwiatki i potem możesz np zrobić se poty lub sprzedać. Mining czyli tak jak ty to powiedziałeś "skałki" chodzisz kopiesz rudy np "copper ore" "tin ore" "silver ore" ten sposób jest chyba 1 z lepszych na zarobienie pieniedzy po przez profesje. jest też inżynieria w której robisz jakieś bronie z tego co wiem to strzelby i np mounty czyli jakiś tam motocykl 2 i 1 osobowy i se nim jezdzic możesz jakieś skrzydła do szybowania i inne rzeczy. Jest też krawiectwo w którym szyjesz plecaki które są chyba troche warte jakieś lekkie armory buty itp.Enchanting tego to chyba nie musze jakos dłużej tłumaczyć bo poprostu dodajesz jakies specjalizacje np siłe do danego itemu. Jest jawlercrafting o ile dobrze pisze sam nie mam pojecia zbytnio co to robi ale wiem że to jest coś w stylu że robisz tam jakies naszyjniki itp nie mam pojecia bo sam nigdy nie probowałem. pamietaj że niektóre profesje są od siebie zależne lub poprostu warto je mieć żeby nie kupowac z domu aukcyjnego. Są też profesje poboczne takie jak fishing,first aid, i pieczenie/robienie jedzenia te profesje możesz miec naraz z tymi 2 głownymii rozwijac je bez żadnych zależnosci i problemów fishing tołowienie ryb first aid to pierwsza pomoc czyli bandaże które lecza hp i trucizny pieczenie to robienie jedzenia które leczy hp ale tylko gdy siedzisz i możesz uzywac ich bez ograniczen jest to bardzo przydatne. leczy też mane.

serwery. co do serwerów możesz grać na jakim chcesz low population to małe zaludnienie medium to srednie a high to wysokie ale zwiekszajac poziom populacji serwera spodziewaj się także wiekszej ilosci np 100 lvl niż 10 na populacji new player jest najwiecej nisko poziomowych postaci co stwarza iluzje wiekszej ilosci ludzi a poprostu to  sa ludzie na twoim lub małym lvl ponieważ codopiero zaczynaja nie znaczy to że to są mało doswiadczeni ludzie w wiekszosci sa to ludzie którzy tworza nową postać. z starymi mountami(koniami smokami itp) i petami czyli pupilami i transmogami czyli ubrania na serwerah medium population i high populatio jest wiecej wysoko poziomowych postaci niz tych z low lvl dlatego cesto dochodzi do sytuacji gdzie trzeba zaczekac na battlegrounda i instancje na mniejszym lvl

ogólnie mi polecono serwer burning legion i tego sie trzymam sam tam gram i jakos nie nażekam podobno jest tam wiecej Polaków a może i nawet najwiecej niz na innych serwerach. Serwery różnia się tez cenami na domu aukcyjnym czyli na jednym serwerze może dany item być droższy lub tanszy 

Instancje to nic innego jak dungeony czyli wybierasz sie przez dungeon finder na dungeona zabijajac potwory expiac i jednoczesnie bijac bosy na koncu które sypia itemki

battlegroundy to pseudo pvp np 10 na 10 kto zdobedzie pierwszy 3 flagi horda czy ally i jakies tam podtryby jeszcze są

Pod koniec polecam ci przeczytac troche o rasach co dana rasa daje bo ja np popełniłem bład i wybrałem np gorszą rase pod akurat mojego rogue a są lepsze. Tagże rasy daja jakieś bonusy do profesji enchanting itp wiec jesli masz jakis okreslony cel na daną postać to polecam wybrac po to nastawioną rase daje to mały bonus ale kiedyś się przyda sam nie jestem tego zwolennikiem poniewaz np dana rasa mi sie mniej podoba niż ta która nie ma bonusów.

Tak naprawde wszystko zalezy od twoich decyzji po oglądaj filmiki na yt lub coś poczytaj 

Tyle z mojej strony 

Przepraszam za liczne błędy ortograficzne.

Opublikowano

Nawet nie będę komentował posta wyżej bo szkoda czasu. 3/4 info to jakieś brednie z czasów Cata.

Profesja inaczej profka. Nic innego jak zawód wyuczony na swojej postaci. Jeśli chcesz zbierać skałki roślinki wybierasz Mining i Herbalism. Jest to podstawowy zestaw proferk dla 1 postaci bo każda nowa odkryta żyła czy roślina daje nam dodatkowego expa. Od zbieractwa zaczyna się też cały proces tworzenia mikstur przez alchemików  czy inskrypcji przez zaklinaczy. To samo skałki dla kowali czy inżynierów.

Mag dzieli się na 3 specjalizacje Frost Fire i Arcane. Więcej o levelowaniu maga https://www.icy-veins.com/wow/mage-leveling-guide.

Na ten moment nie ma większego znaczenia jaką rasą grasz w jakiej klasie bo raciale rasowe zostały zminimalizowane do takiego stopnia że nie odczuwasz tego  grze jak nie jesteś hardkor graczem pvp.

Na starych dodatkach tak było żę każdy czar poznawałeś u swojego trenera i trzeba było za to zapłacić. Obecnie skile same wpadają na pasek i nie trzeba z każdym lv biegać do miasta.

Serwery dla nowych graczy są... bo są. Zmień serwer na populacje medium+ ze statusem PvE bo na PVP jesteś narażony na ciągłe ataki ze strony innych graczy. Będziesz miał tez problem ze sprzedażą swoich dóbr na Ah bo zwyczajnie nikogo na takich serwerach nie ma. 

Burning Legion - najbardziej zdominowany serwer przez polaków. Można powiedzieć polski serwer. W środowisku graczy zarabiających golda w grze zwany Cebulionem czy płonąca cebula bo ogólnie straszna wieś i jedne z najniższych zarobków jakie można robić na serwerach. Pełno Januszy i Karin wyemigrowałem z niego na rzecz zarabiana lepszego złota.

2sbu2dv.png