Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dopasowanie ramu.

Under07

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta główna Asrock FM2A58M-DG3, procesor to AMD Athlon X4 860K Quad Core Processor 3.70GHz. 

Pytanie jest takie, czy opłaca się kupić ten ram. > http://allegro.pl/4gb-1600mhz-pamiec-ram-ddr3-dimm-pc3-12800-do-amd-i6438455707.html <         Bo się na tym nie znam i nie widzę tu nawet podanej firmy tego ramu więc nie wiem czy to nie jest jakiś szrot.

Oraz czy będzie pasował do mojej płyty głównej, a może jest coś lepszego w tej cenie, lepsza firma czy cokolwiek. 

Opublikowano
31 minut temu, Under07 napisał:

Płyta główna Asrock FM2A58M-DG3, procesor to AMD Athlon X4 860K Quad Core Processor 3.70GHz. 

Pytanie jest takie, czy opłaca się kupić ten ram. > http://allegro.pl/4gb-1600mhz-pamiec-ram-ddr3-dimm-pc3-12800-do-amd-i6438455707.html <         Bo się na tym nie znam i nie widzę tu nawet podanej firmy tego ramu więc nie wiem czy to nie jest jakiś szrot.

Oraz czy będzie pasował do mojej płyty głównej, a może jest coś lepszego w tej cenie, lepsza firma czy cokolwiek. 

Powinien pasować, Ta płyta jest głównie pod Ram DDR3.

Zależy również od twojego budżetu czy będzie sie opłacało i czy to ci wystarczy, ta płyta posiada wspomaganie aż do 32GB.

Wspomaga DDR3 2400+(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 non-ECC, un-buffered memory

Wszystkie specyfikacje na tej stronie

http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A58M-DG3+/

Mój Komputer:

Procesor: Intel Core i5-7600k, COOLER: NOCTUA NH-U12S, Płyta Główna: ASUS PRIME Z270-A, Karta Graficzna: MSI NVIDIA GEFORCE GTX 1070 GAMING X, RAM : 2X8GB CORSAIR VENGEANCE 3000MHZ DDR4, ZASILACZ: EVGA SUPERNOVA 650W G3 FULLY MODULAR, OBUDOWA: COOLERMASTER MASTERBOX LITE 5, DYSKI: SSD 120GB, HDD 2TB

Opublikowano
9 minut temu, KoXGaBrO napisał:

Powinien pasować, Ta płyta jest głównie pod Ram DDR3.

Zależy również od twojego budżetu czy będzie sie opłacało i czy to ci wystarczy, ta płyta posiada wspomaganie aż do 32GB.

Wspomaga DDR3 2400+(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 non-ECC, un-buffered memory

Wszystkie specyfikacje na tej stronie

http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A58M-DG3+/

Mam obecnie 4gb ramu i problem jest w tym że to mi nijak wystarcza na płynną gre w h1z1 a chciałbym móc w to pograć, stąd też moje poszukiwania. Mogę zainwestować więcej, ale ponoć ramu powinno sie mieć dwie kości o takich samych specyfikacjach. Najlepiej jakby ktoś coś podesłał bo nawet nie wiem czego szukać.

Opublikowano
2 minuty temu, Under07 napisał:

Mam obecnie 4gb ramu i problem jest w tym że to mi nijak wystarcza na płynną gre w h1z1 a chciałbym móc w to pograć, stąd też moje poszukiwania. Mogę zainwestować więcej ale ponoć ramu powinno sie mieć dwie kości o takich samych specyfikacjach.

Byle byś nie kupił wolniejszej kości ponieważ pamięć pracuje na tej samej częstotliwości (przykładowo u mnie 3000mhz). No i fakt z tym że stracisz na wydajności, ale niewiele. Ogółem nie powinno być problemu.

Podaj mi twoją obecną specyfikacje kości, Jeżeli to jest w twoim budżecie radziłbym dobrać identyczną kość do obecnej.

Mój Komputer:

Procesor: Intel Core i5-7600k, COOLER: NOCTUA NH-U12S, Płyta Główna: ASUS PRIME Z270-A, Karta Graficzna: MSI NVIDIA GEFORCE GTX 1070 GAMING X, RAM : 2X8GB CORSAIR VENGEANCE 3000MHZ DDR4, ZASILACZ: EVGA SUPERNOVA 650W G3 FULLY MODULAR, OBUDOWA: COOLERMASTER MASTERBOX LITE 5, DYSKI: SSD 120GB, HDD 2TB

Opublikowano
18 minut temu, KoXGaBrO napisał:

Byle byś nie kupił wolniejszej kości ponieważ pamięć pracuje na tej samej częstotliwości (przykładowo u mnie 3000mhz). No i fakt z tym że stracisz na wydajności, ale niewiele. Ogółem nie powinno być problemu.

Podaj mi twoją obecną specyfikacje kości, Jeżeli to jest w twoim budżecie radziłbym dobrać identyczną kość do obecnej.

Nie orientuje się zbytnio jak sprawdzić model ramu bez rozbierania kompa.

Opublikowano

Najłatwiejszym programem jest CPU-Z

3 minuty temu, Under07 napisał:

Nie orientuje się zbytnio jak sprawdzić model ramu bez rozbierania kompa.

Mój Komputer:

Opublikowano

W tym wypadku należy zdecydować, czy chcesz dokupić kolejną, taką samą kość, czy też inną.

Kolejną możliwością jest poczekanie, i inwestycja w dwie lepsze kości 2x4gb.

Mój Komputer:

Opublikowano
4 minuty temu, KoXGaBrO napisał:

W tym wypadku należy zdecydować, czy chcesz dokupić kolejną, taką samą kość, czy też inną.

Kolejną możliwością jest poczekanie, i inwestycja w dwie lepsze kości 2x4gb.

Jaka opcja wydaje się być najlepszą na ten moment, nie mam dużych wymagań, moim priorytetem jest sobie płynnie pograć w h1z1.

Opublikowano
1 godzinę temu, Under07 napisał:

Jaka opcja wydaje się być najlepszą na ten moment, nie mam dużych wymagań, moim priorytetem jest sobie płynnie pograć w h1z1.

To już zależy od ciebie, co TY chceszm widziałem iż tam płacisz 80zł za ram, warto by dorzucić te kilka złoty i kupić już te 2x4 gb kości.

Mój Komputer:

Opublikowano
Dnia 30.08.2017 o 18:58, KoXGaBrO napisał:

To już zależy od ciebie, co TY chceszm widziałem iż tam płacisz 80zł za ram, warto by dorzucić te kilka złoty i kupić już te 2x4 gb kości.

A moja płyta główna nie ma czasem tylko 2-óch wejść na pamięć ram?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...