Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duży spadek FPS'ów

Atai

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...
Ostatnio zaobserwowałem wyraźny spadek fpsów do 130-200.
Posiadając taki sprzęt raczej powinny utrzymywać się na poziomie 200+

Komp nie jest zasyfiony oraz sterowniki mam aktualne. Jakiś pomysł co może być nie tak? 
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję :) 

Opublikowano

Nie wiem czy wiesz ale jeśli nie posiadasz monitora 144hz to i tak nie będzie widać żadnej różnicy w płynności wyświetlanego obrazu.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano
15 minut temu, MrAdrian976 napisał:

Nie wiem czy wiesz ale jeśli nie posiadasz monitora 144hz to i tak nie będzie widać żadnej różnicy w płynności wyświetlanego obrazu.

Obrazu nie, ale płynność w ruchach myszki owszem. Zresztą nie tego dotyczy temat

wagner.jpg

MPC Racing team | MPC Champion | Blue member

Opublikowano

Bez monitora z wysoką częstotliwością odświeżania nie będzie widać różnicy w ruchach myszką.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Myślisz, że nie czuć różnicy 300 a 120? Jesteś w błędzie lub jesteś zbyt słaby, aby to dostrzec w grze.

Także jakieś pomysły?

Opublikowano
12 godzin temu, MrAdrian976 napisał:

Bez monitora z wysoką częstotliwością odświeżania nie będzie widać różnicy w ruchach myszką.

Kolejny debil xD Który nasłuchał się polskich youtuberów... Możesz jeszcze napisze , że ludzkie oko widzi tylko 60fps ..

Co do fps. Może jakiś program Ci je ogranicza. 

Opublikowano

Jeśli nie ma się monitora z większym odświeżaniem niż 60hz to nie będzie żadnej różnicy w płynności wyświetlanego obrazu. Gdy ruszasz myszką monitor 60hz wyświetla maxymalnie 60fps nie będziesz miał płynniejszego ruchu myszki nawet jeśli masz 200fps bo twój monitor wyświetla tylko 60fps. Nawet jeśli posiadasz monitor 144hz nie będziesz on wyświetlał więcej niż te 144fps więc nie wiem po co ci 200fps+. Widzę że nie każdy jest w stanie to pojąć.

Opublikowano
4 godziny temu, MrAdrian976 napisał:

Jeśli nie ma się monitora z większym odświeżaniem niż 60hz to nie będzie żadnej różnicy w płynności wyświetlanego obrazu. Gdy ruszasz myszką monitor 60hz wyświetla maxymalnie 60fps nie będziesz miał płynniejszego ruchu myszki nawet jeśli masz 200fps bo twój monitor wyświetla tylko 60fps. Nawet jeśli posiadasz monitor 144hz nie będziesz on wyświetlał więcej niż te 144fps więc nie wiem po co ci 200fps+. Widzę że nie każdy jest w stanie to pojąć.

oto pierwszy przykładowy "test" wraz z wykresem.. zrozum to w końcu , że na monitorze 60Hz jest widoczna różnica pomiędzy 60fps a 300fps

Opublikowano
19 godzin temu, costrume napisał:

Co do fps. Może jakiś program Ci je ogranicza. 

Nie wiem czy coś może je ograniczać... Robiłem wczoraj formata, instalowałem najnowsze sterowniki i wciąż to samo. Próbowałem odblokowywania procesora i innych metod które mają zwiększać fpsy - nic. 

Z tego co widzę na yt to ludzie mają takie, a nawet większe fpsy przy wysokich ustawieniach mając ten sam sprzęt 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam problem taki, że na wszystkich 3 kontach mam te same cfg, komendy startowe i ustawienia, a na każdym mam inne fpsy, z czego na głownym max 300, a na reszcie powyzej 350 only. 

Opublikowano

próbowałeś z domyślnym configiem, autoexeciem, opcjami uruchamiania? opcje zasilania na wydajność? po formacie instalowałeś steam od nowa, czy skopiowałeś pliki?

jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś konto, wyłącz chwilowo autoexeca (jeśli masz) i zobacz wtedy, czy fpsy dalej takie są

w menedżerze zadań nie ma przypadkiem gdzieś np. 100% użycia dysku? możesz też sprawdzić temperatury podczas gry za pomocą rivatuner statistics server

tenor.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...