Skocz do zawartości
  • 0

Wywalanie aplikacji

Od ostatniej odpowiedzi w tym temacie minęło 755 dni. Pamiętaj, że odkopywanie takich tematów jest niewskazane, chyba że chcesz wnieść coś nowego do dyskusji.

Pytanie

Autor tematu Napisano (edytowany)

Ostatnio zacząłem się uczyć javy aby w przyszłości pisać aplikacje na androida i napotkałem na problem. Pisałem aplikacje z "grą" w zgadywanie liczby z jednego z tutoriali i natknąłem się na problem którego nie potrafię rozwiązać. A mianowicie wywala mi aplikację gry klikam przycisk "ZGADNIJ" a w linijce gdzie gracz powinien wpisać liczbę nic nie ma. Próbowałem zrobić tak aby gdy to pole jest puste i klikniemy w przycisk "ZGADNIJ" wyskakiwał error z jakimś napisem ale aplikacja dalej wywala. Reszta działa. Wklejam kod.

public class MainActivity extends AppCompatActivity {

    int myNumber, userNumber;
    int winNumber;
    TextView textView;
    private EditText mZgadujEditText;

    @Override
    protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.activity_main);
        textView = (TextView)findViewById(R.id.textView);
        mZgadujEditText = (EditText)findViewById(R.id.editText);
    }

    public void newGame(View view) {
        Random random = new Random();
        myNumber = random.nextInt((100-0)+1)+0;
        winNumber=winNumber+1;
        textView.setText("Zgadłeś tyle razy: " + winNumber);

    }

    public void zgadnijak(View view) {
        EditText editText = (EditText)findViewById(R.id.editText);
        userNumber = Integer.parseInt(editText.getText().toString());
        String message = "";
        String zgadju = mZgadujEditText.getText().toString();

        if(TextUtils.isEmpty(zgadju)){
            editText.setError("Muszisz wypełnic pole!");
        }
        if (userNumber > myNumber) {
                message = "Moja liczba jest mniejsza od twojej";
            }
        if (userNumber < myNumber) {
                message = "Moja liczba jest większa od twojej";
            }
        if (userNumber == myNumber) {
                message = "Brawo zgadłeś!!";
            }

        Context context = getApplicationContext();
        int czas = Toast.LENGTH_LONG;

        Toast toast = Toast.makeText(context, message, czas);
        toast.show();
        textView.setText("Zgadłeś tyle razy: " + winNumber);

    }
}

 

PS. Jeżeli tworzy się panel rejestracji czy też logowania w aplikacji na androida czego używać? Kiedyś z tego co wiem był Parse a teraz nie mogę założyć tam konta. Jest jakaś podobna strona czy samemu tworzyć bazę danych i wrzucić na jakiś serwer?

Edytowano przez hikary

 

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

3 odpowiedzi na to pytanie

Polecane posty

  • 0

Ale jakiś błąd coś?

I gdzie jest kod przycisku bo nie widzę nigdzie, chyba że to ma być metoda "public void zgadnijak(View view)" ale nigdzie jej nie podłączyłeś do guzika?


1438614356923701010629.png

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

  • 0
Autor tematu Napisano (edytowany)
Dnia 19.08.2017 o 00:05, GotoFinal napisał:

Ale jakiś błąd coś?

I gdzie jest kod przycisku bo nie widzę nigdzie, chyba że to ma być metoda "public void zgadnijak(View view)" ale nigdzie jej nie podłączyłeś do guzika?

Nie ma błędu po prostu aplikacja wywala do menu w telefonie. Jest podłączona poprzez "android:onClick".

 

I 2 pytanie bo nie chce zakładać nowego tematu. Zrobiłem grę orzeł i reszka gdzie wybieramy dany przycisk on przypisuje wartość 1 lub 2 do zmiennej a potem losujemy 1 albo 2 i sprawdzamy z naszym wyborem. Potem zrobiłem do tego zliczanie ilości wygranych ale nie chcę aby po każdym wejściu do aplikacji się resetowało. Jak zrobić zapis zmiennej z wynikiem aby zapisywała się przy wychodzeniu z aplikacji? Albo aby przy wyjściu z aplikacji jeżeli jest połączenie z internetem wyrzucało nasz wynik do bazy danych. Potrafię zrobić to aby zapisać wynik w bazie danych ale nie wiem jak zrobić aby robiło się to nie po naciśnięciu danego przycisku ale przy zamykaniu czy wychodzeniu z aplikacji. Jest to możliwe?

Edytowano przez hikary

 

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

@REF

Pomógł by ktoś? Problem z zapisywaniem zmiennej ogarnąłem. Teraz mam problem bo nie wiem jak dodać bibliotekę sqlite-jdbc. Wiem to głupie ale nie wiem jak to zrobić. Pomógł by ktoś?


 

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

Od ostatniej odpowiedzi w tym temacie minęło 755 dni. Pamiętaj, że odkopywanie takich tematów jest niewskazane, chyba że chcesz wnieść coś nowego do dyskusji.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
Okienko zamknie się za 5 sekund...