Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dragon Age: Origins - mało klatek na dobrym komputerze

jSazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna natchnęło mnie na nostalgiczną podróż pośród gier, w które kiedyś zagrywałem się z przyjemnością, a dziś są raczej przypomnieniem dawnych i dobrych chwil. Zabierałem się do tego sporo czasu. W te wakacje wziąłem się do roboty, oczywiście z okazji wolnego czasu. Przyszła pora na grę podaną w tytule tematu, czyli Dragon Age: Origins. Ostatnio miałem przyjemność pograć w ową produkcję w 2014 roku, kiedy to miałem koszmarny sprzęt. Wydusił jednak około 30 klatek na sekundę, na najniższych ustawieniach. Niedawno, ja ucieszony, że będę mógł poznać grę od tej strony z lepszą grafiką zawiodłem się na tyle, że postanowiłem napisać ten wątek.

Nie zadowala mnie płynność gry. Gdy znajduję się w miejscach zamkniętych mam te prawie 60 klatek na sekundę, jednak gdy wychodzę na otwartą przestrzeń, np. Lothering, klatki spadają nawet do 20. I to nie zależy od ustawień graficznych (wysokie ustawienia graficzne lub niskie ustawienia graficzne, wliczając w to zmianę rozdzielczości), bo ma minimalny wpływ, o 5 klatek do góry.

Mój sprzęt raczej spełnia minimalne wymagania (windows 10 pro 64 bit, amd fx-6300 six-core 3.5 ghz, gtx 960 2 gb, 8 gb ram). Próbowałem kilku sposobów na polepszenie wydajności, mianowicie: aktualizacja sterowników, tryb zgodności, uruchomienie aplikacji w trybie administratora, szperanie w ustawnieniach.

Nie mam pojęcia co zrobić, aby polepszyć wydajność. Dla mnie nie jest to normalne że te nowsze gry potrafią działać płynnie na wysokich detalach.

Opublikowano

Komputer jakiś super nie jest, ale na grę na wysokich ustawieniach powinieneś sobie pozwolić. Na gorszym sprzęcie miałem lepszą sytuacje w rozdzielczości 1680x1050.

Masz zainstalowane jakieś mody? Gra to pirat czy oryginał? Inne gry działają jak należy, nie masz zapchanego PC programami w tle? Patrzyłeś jakie masz temperatury podczas gry i w spoczynku? Temperatury możesz sprawdzić np w programie HWmonitor. Jezeli nie wiesz jak je sprawdzić to daj Screen Shoty programu w spoczynku, czyli inaczej mówiąc- na pulpicie. Potem gdzieś po 20min w grania w grę.

Opublikowano

Grałem na modach i grałem bez nich. Różnicy nie było. Gra została pobrana na Origin. W 2014 roku załapałem się na darmową wersję gry. Inne gry działają jak należy? Myślę, że tak, ponieważ odpalałem niedawno w fallout 4 na ultra, 60 fps. Ale w GTA 4 miałem mało fps. Mój komputer odwala niezłe cyrki. Komputer jest właśnie wyczyszczony: z kurzu i sformatowany. Temperatury są bardzo dobre. Mianowicie procesor 43 C, płyta 39 C, dysk 41 C, karta graficzna 46 C. Dodam, że nawet włączyłem w tym czasie chrome i youtube na 1080p w tle. Myślę, że niewiele w tej sytuacji można zrobić. Muszę się pogodzić, że mój komputer jest za słaby na tą grę, której wymagania zalecane są dawno przewyższone.

Opublikowano

Za słaby to nie jest. Pewnie jest coś z samą grą, jeżeli inne gry działają dobrze. Ostatnio pobierałem wersje Steam i było wszystko dobrze na i3 2120 i R9 270.

Jeżeli masz możliwość to spróbuj zainstalować grę z płyty albo ze steam`a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...