Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przezroczysta tekstura

McShell

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio tworzę pewną paczkę tekstur. Potrzebuje zrobić coś takiego, żeby dodać przezroczystość na przykład do kamienia. Można normalnie to zrobić ze szkłem, ale bloki które domyślnie w grze nie są przezroczyste za nic nie chcą  tej przezroczystości obsługiwać. Wiem że na pewno da się tak, bo wiele razy widziałem takie paczki które działały bez dodatkowych modyfikacji. Zna ktoś może rozwiązanie mojego problemu? :)

Opublikowano

W plikach json, jeżeli mnie pamięć nie myli, bloki, np. kamień, mają ustawienie solid, a szkło ma transparent.

Wystarczy, że do folderu z twoją paczką dodasz te pliki (dokładniej modele) i zamienisz tę opcję.

Opublikowano

W plikach json w folderze models sprawa wygląda tak:

Szkło:

{
    "parent": "block/cube_all",
    "textures": {
        "all": "blocks/glass"
    }
}

Kamień:

{
    "parent": "block/cube_all",
    "textures": {
        "all": "blocks/stone"
    }
}

Nigdzie tu nie widzę wyrażeń "transparent" i "solid" :(

Opublikowano
Cytat

Unfortunately, it is now impossible to make transparent blocks. Mojang removed that ability a while ago. I'm sorry, but what you're trying to do just can't be done anymore.

samohtj

Tłumaczenie:

Cytat

Na nieszczęście, teraz tworzenie przezroczystych bloków jest niemożliwe. Mojang usunęło tą możliwość jakiś czas temu. Jest mi przykro, ale to co chcesz zrobić nie może już zostać zrobione.

Opublikowano

Ale w jaki sposób istnieją wszystkie paczki tekstur typu X-Ray? Przecież jest ich tak wiele, nawet na najnowsze wersje :/ Napewno jest jakieś rozwiązanie bez modyfikowania gry :(

Opublikowano

Dobra, mam rozwiązanie, przynajmniej częściowo :D Przeszukałem trochę zagraniczne fora, sam trochę potestowałem, i okazało się że na wersji 1.7.10 przezroczystość na blokach jeszcze działa. Wciąż niestety nie wiem jak zrobić to na nowszych wersjach, ale ta mi obecnie wystarcza :)

@AjDeddzięki za chęć pomocy, temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...