Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarny ekran po włączeniu nowego komputera

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Ostatnio złożyłem sobie nowego kompa, wszystko jest chyba OK, uruchamiam. Po nacieszeniu oczu ledami i wentylatorami orientuję się, że nic nie wyświetla się na monitorze - czarny ekran (brak sygnału). Inne podzespoły wydają się działać normalnie tzn. radiatory na CPU, GPU, przedni i tylni chodzą, ledy świecą się. Podłączałem komputer do TV - to samo. Podłączyłem się kablem VGA do integrówki - sytuacja taka sama. Komputer nie ma zainstalowanego systemu, ani nic, wszystko jest nowe. Może coś jest źle podłączone? Monitor jak i telewizor są 100% sprawne. HELP!

Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 500W 80Plus Bronze

GPU: GTX 1060 6GB

Płyta główna: ASRock H110M-DVS R3.0

Opublikowano

Podłącz tylko przy integrze a potem sprawdzaj z dedykowaną. 

Jak nadal nie działa to szukaj problemu dalej aż znajdziesz. Rozkładasz i składasz od nowa.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dokładnie to samo dziś miałem, DOKŁADNIE to samo. Resetowałem resetowałem ciągle, raz poczekałem parenaście sekund i ruszyło. Boli mnie jednak to, że przy każdym starcie muszę czekać te parenaście sekund, a brak *pik*a oznaczającego start BIOSu nadal nie słychać.

Opublikowano

Ja myślę że to coś z RAM-em. Wpadłem na pomysł, aby w starym kompie wyciągnąć obie kości i działo się to samo: zresetował się i później chodził i chodził, lecz obrazu nie było. W tym nowym jest to samo i myślę czy po prostu nie wymienić ramu na gwarancji. Niestety, ale nie mogę przełożyć pamięci ze starego PC-ta do nowego, bo płyta obsługuje tylko DDR4, a w pierwszym są DDR3 i nie pasują. :\

Opublikowano

Wydaje mi się, że jest to uszkodzona płyta główna. Sam miałem podobny przypadek tzn. komputer się włączał, wszystkie wentylatory się kręciły a obrazu brak. Należy jednak zrobić to co mówił Ktosiu czyli wypięcie grafiki i spróbowanie odpalić komputer przez integrę.

Od razu mówię - na 100% nie jest to BIOS, który mógłby nie wspierać Kaby Lake'ów. Jest tak ponieważ płyta ta już na swoją premierę wspierała te procesory.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Wyjąłem dedykowaną grafę i próbowałem przez integrę kablem VGA ale jest to samo. W międzyczasie zresetowałem Bios wyjmując bateryjkę na jakieś 15 minut. Zgłosiłem już reklamację na Ram, a jak nie pomoże to rozłożę i złożę jeszcze raz zestaw.

Opublikowano
1 godzinę temu, newOshad0w napisał:

Wyjąłem dedykowaną grafę i próbowałem przez integrę kablem VGA ale jest to samo. W międzyczasie zresetowałem Bios wyjmując bateryjkę na jakieś 15 minut. Zgłosiłem już reklamację na Ram, a jak nie pomoże to rozłożę i złożę jeszcze raz zestaw.

BIOS'u nie resetuję się przez wyjęcie baterii, tylko przez zworkę. Takie wyjmowanie baterii może uszkodzić płytę główną.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Problem rozwiązany. Może mnie wyśmiejecie, ale nie zauważyłem wtyku 8 pinowego za prockiem :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...