Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Trolle w niższych ligach

Aldoredolo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po letniej przerwie w lige chciałem sobie od nowa pograć, z niskiej platynki wpadłem do silvera 2.

Chciałbym poruszyć kwestie trolli, ponieważ w tej niskiej dywizji (nie obrażając ;D) na 5 moich meczy średnio 3 mecze to są tzw. trolle

Przykład pickuje np. yasuo postać na niskie rangi doskonała bym powiedział i w tym momencie mój członek zespołu robi się nie miły bo gram yasuo, od początku meczu leci bez itemków pod wieże przeciwnika.

W 10min enemy ma midlane z 20 zabójstwami, był to tylko 1 przykład trolla jakiego spotkałem. W godzinach od 2:00 jakoś tych trolli jest mniej może po prostu dzieci chodzą spać.

Czy za taki perfidny feed jest jakaś kara? Riot Games w ogóle sprawdza te reporty? Tak samo bardzo często spotykam graczy, którzy hmm wyzywają polaków.

Zaznaczę iż temat nie jest zlepkiem bólu tyłka :) chciałbym po prostu wiedzieć jak walczyć z kimś takim i czy riot coś w ogóle robi, nie jestem na bieżącą z tym nowym systemem reportów nie wiem czy coś daje.

Z góry dzięki za odpowiedzi daje okejke :D

Opublikowano

Powiem Ci że jak koleś flejmi to ja kopiuje jego flejm i wklejam do reporta. Odkąd zacząłem tak robić dostaje dosyć dużo powiadomień odnośnie tego że gość dostał karę :D

Opublikowano

Reportowanie przez client lola jest gownowarty, wycwanilem sie w taki sposob, ze jak spotkam takiego kundla to robie ssy i pisze do supporta i elo. Przynajmniej zawsze otrzymam odpowiedz, ale jak zwykle "polityka nam zabrania..."  Jak jeszcze na EUNE gralem to w nocy calkiem spoko bylo, bo spotykales tak naprawde co mecz goscia/i z poprzedniej rozgrywki i mniej wiecej wiedziales jaki poziom reprezentuje, o ile mozna to nazwac poziomem bo grajac na EUNE warto nucic sobie "Ty jedna na miliooon ooo" Moze wyjdzie.

@PaDmOOO obczaje w ten sposob :D

Nie czaruj.

Opublikowano

Wyjście z tej dywizji Ci nie pomoże, gdyż na każdym elo są trolle oraz wyboostowani gracze. Jedynie co mogę Ci polecić to niewdawanie się w dyskusję z takimi graczami. Olej ich, bo będziesz tracił tylko czas i nerwy.
Ja na szczęście kiedy boostowałem solo swojego znajomego z silvera 5 do platyny 3 nie natrafiłem na żadnego trolla przy rozegranych 50 rankedów, wszystko zależy od szczęścia. 
Reportowanie graczy jak najbardziej skutkuje. Polecałbym unikania reportowania graczy, którzy na to nie zasłużyli. Czytałem kiedyś na necie, że "fejkowe reporty" są ignorowane, a na kolejne reporty zgłaszającego nie będą zwracać już taką uwagę.

maybenow.png

Opublikowano

Szczerze powiem że jak dla mnie nie ma znaczenia czy zagram dobrze na linii czy źle. Mogę mieć 10/0 albo 0/10 bo i tak się to nie liczy ponieważ trafiam na teamy gdzie w 15 minucie każdy z enemy tamu jest nafeedowany i niestety ale gówno można zrobić. 

Opublikowano

Hmm jako, ze mam dosyc czesty kontakt z supportem, nie tylko, zeby reportowac gracza. Generalnie pisalem z chlopami odnosnie rozgrywki etc i powiem wam, ze nie sa tacy zli, jak mogloby to wygladac.  W jednym z tematow wypowiadaly sie tzw. PRO osoby, ktore twierdzily, ze wylewam swoje zale tutaj na forum i placze xD Zamiast plakac dzialam i cos 'robie' Generalnie polecam przeczytac, wnioski jakies wysnuc i jazda dalej.

"Ciemna, mroczna i pełna pajęczyn komnata to znak, że dotarłeś do końca lochu. Oto ja, Końcowy Boss Veigar!

Ponieważ Fizza zabrał przypływ i nie może chwilowo odpowiedzieć na Twoje zgłoszenie, to ja będę miał przyjemność dalej z Tobą korespondować. Aby nie być w tyle, nadrobiłem zaległości i przeczytałem Waszą rozmowę.

Postaram się rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości. Na początek wezmę zachowanie graczy. W tym miejscu pojawiają się nasze Warunki Użytkowania, które jasno określają jakich zachowań w grze nie możemy tolerować. Do tego, zaimplementowany został System Natychmiastowego Reagowania. Jeśli jesteś ciekaw, w jaki sposób on działa, zachęcam Cię do przeczytania poniższego artykułu:

https://support.riotgames.com/hc/pl/articles/207489286

Generalnie, stworzyliśmy 4 stopniowy system kar za toksyczność.

– Pierwsze niewłaściwe zachowanie: 10 gier objętych ograniczeniem korzystania z czatu
– Drugie niewłaściwe zachowanie: 25 gier objętych ograniczeniem korzystania z czatu
– Trzecie niewłaściwe zachowanie: 2-tygodniowy ban
– Czwarte niewłaściwe zachowanie: Stały ban

Nie jest to jednak sztywne założenie i nie obiecujemy, że kary będą nadawane wedle kolejności. Toksyczność również można podzielić na różne poziomy i jeśli jakiś gracz "pójdzie na całość", może to skutkować stałym zawieszeniem konta już za pierwszym razem.

Oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli widzimy szansę na poprawę, dajemy takową poprzez przydzielenie kary na czat lub czasowej. Nie oznacza to jednak, że taki gracz jest bezkarny. Dalsze, negatywne postępowanie jest przez nas monitorowane i wedle naszej oceny karane. Niejednokrotnie stałym zawieszeniem konta.

Krótko mówiąc, nasza Polityka Prywatności nie pozwala nam ogłaszać kar dla innych użytkowników, nie chwalimy się także ilością nakładanych kar, lecz to nie oznacza, że ich nie nadajemy. Osoby używające toksycznego języka zwykle nie cieszą się długo z gry na Polach Sprawiedliwości.

Aby uściślić jeszcze jedną rzecz - kara 20 minut na 5 gier nadawana jest w ramach systemu LeaverBuster, który również ma swoje stopnie w zależności od częstotliwości opuszczania kolejek i gier.

Na zakończenie odniosę się do systemu tworzenia drużyn. Pracujemy bardzo aktywnie nad tym, aby był przez nas usprawniany i dążył do ideału. Tak jak wspomniał Fizz, jest jednak wiele czynników, które nie dają nam gwarancji, że drużyny będą identyczne. Zazwyczaj są powiązane z personalnymi "problemami" graczy. Być może wydaje Ci się śmieszny argument, że ktoś się nie wyspał, lecz wbrew pozorom może to spowodować nieco słabszy mecz w jego wykonaniu. Tym bardziej, że człowiek nie jest maszyną i nie jest w stanie zagrać każdej gry na identycznym poziomie, więc uczucie pewnej dysproporcji może pojawić się niemal zawsze.

Natomiast specjalnie na okazje gier rankingowych został wprowadzony system wyboru pozycji. Gdybyśmy pozostawili możliwość doboru tylko jednej, z całą pewnością dla osób grających na tych "częstszych" liniach, wyszukanie gry trwałoby wieczność. Właśnie dlatego, do wyboru są dwie pozycje, które dany gracz powinien względnie znać i rozumieć. Do szlifowania swoich umiejętności na tej drugiej, można zawsze rozegrać kilka/kilkadziesiąt gier normalnych. Wtedy ma się pewność, że rozumie się założenia, jakie niesie ze sobą rozgrywka w tym miejscu. Rozumiem, że może się przytrafić taka sytuacja, jak ta opisana przez Ciebie, gdzie w Waszej drużynie będą gracze głównie z tej drugiej pozycji a przeciwnik będzie miał same "jedynki". Przykro mi, że tak to wyglądało, jednak tak jak wspomniałem, gracz powinien czuć się dobrze na oby spośród nich.

Pamiętaj także, że do tego wszystkiego dochodzi statystyka. To, co na przestrzeni 3 gier wyda Ci się niesprawiedliwe, w przypadku kilkudziesięciu rozgrywek już powinno się wyrównać. Raz to w Twojej drużynie jest taka sytuacja, innym razem może przytrafić się przeciwnikowi. Tak samo, jak w przypadku trollowania, AFK czy innych negatywnych sytuacji, które mogą Cię spotkać. Oczywiście nie jest to celowy zabieg z naszej strony i pracujemy nad komponowaniem jak najbardziej wyrównanych rozgrywek, dlatego dzięki za poruszenie tego tematu.

Właśnie poprzez dzielenie się opiniami, tak jak w tym przypadku, zwracasz naszą uwagę na pewne aspekty rozgrywki a my zrobimy co w naszej mocy, aby Liga przede wszystkim sprawiała Ci radość :)

W razie, gdybym mógł w jakiś sposób pomóc, lub potrzebowałbyś wyjaśnienia jakiejś kwestii, pozostaję do Twojej dyspozycji.

Pozdrawiam,"

Nie czaruj.

Opublikowano
52 minuty temu, Aldoredolo napisał:

Jest różnica jak się przejdzie na EUW>?

Nie ma różnicy, na niższych ligach dalej będziesz miał trollujących graczy, afkowiczów itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...