Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się do tutejszej społeczność z pytaniem dotyczącym tworzenia serwerów Metin 2.

A dokładniej mówiąc od czego warto zacząć "naukę" tworzenia serwerów oraz co warto umieć ?

Z faktów które zobaczyłem to warto umieć programować w C++ oraz python'nie i również posiadać dobrą znajomość systemu linux. 

Co jeszcze mogło by być pomocne podczas tworzenia serwera ?

Opublikowano

Żeby postawić serwer tak na dobrą sprawę nie musisz znać żadnego języka programowania. Przykładem tego jest połowa "techników" na tym forum.

Postawienie stricte serwera Metin2 to kwestia pobrania kliku programów i kilku komend.

Moim zdaniem ciężko określić "od czego zacząć". Tak jak napisałem wyżej serwer możesz postawić w kilka chwil, nie potrafiąc nic, korzystając z poradnika. Na początku na pewno musisz się zapoznać z podstawową strukturą plików serwerowych (bo zapewne nie stworzysz ich sam, tylko będziesz pracował na gotowcu) i clienta - co za co odpowiada i gdzie się znajduję. Nie mówię tutaj o tym, żebyś wiedział za co odpowiada i gdzie się znajduje każda funkcja napisana w "metinowskim pythonie", ale podstawy podstaw typu: Za co odpowiada poszczególna tabelka w item/mobproto i nie tylko? Gdzie edytować drop? Jak dodać nową mapę? Uwierz, że te "umiejętności" pozwolą Ci już wypuścić swojego "dedyka" - tutaj znowu przykładem jest teraźniejsza scena Metin2 xD

Znajomość C++ i Pythona na poziomie więcej niż "podstawowym" na plus, ponieważ poza podstawową umiejętnością poruszania się po kodzie źródłowym da Ci to możliwość tworzenia swoich systemów, a co najważniejsze naprawy błędów, których "czyste" source ma dość sporo.

Najlepszym sposobem na naukę, będzie chyba szukanie. Postaw sobie serwer, jeśli chcesz coś dodać lub masz jakiś problem pisz/googluj. Najłatwiej nam odpowiadać na skonkretyzowane pytania. 

Od siebie powiem Ci, że jestem osobą, która z tworzeniem prywatnych serwerów zaczynała dawnoo temu, za czasów, kiedy source nie było jeszcze ogólnodostępne. Masz o tyle łatwiejszą i paradoksalnie trudniejszą sytuację, że zaczniesz tworzyć serwery już na source, a jeśli nie? Radzę Ci iść w tym kierunku. Za tym pójdzie kilka dodatkowych umiejętności potrzebnych już do samego postawienia serwera.

I nie Linux tylko FreeBSD.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

postaw jakies gowno jak wszyscy  tutaj znawcy metina-bota dobrze opisz prezentacje - zarob na IS i zamknij serw - PROSTE

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 3.08.2017 o 03:09, Ups... napisał:

Żeby postawić serwer tak na dobrą sprawę nie musisz znać żadnego języka programowania. Przykładem tego jest połowa "techników" na tym forum.

Postawienie stricte serwera Metin2 to kwestia pobrania kliku programów i kilku komend.

Moim zdaniem ciężko określić "od czego zacząć". Tak jak napisałem wyżej serwer możesz postawić w kilka chwil, nie potrafiąc nic, korzystając z poradnika. Na początku na pewno musisz się zapoznać z podstawową strukturą plików serwerowych (bo zapewne nie stworzysz ich sam, tylko będziesz pracował na gotowcu) i clienta - co za co odpowiada i gdzie się znajduję. Nie mówię tutaj o tym, żebyś wiedział za co odpowiada i gdzie się znajduje każda funkcja napisana w "metinowskim pythonie", ale podstawy podstaw typu: Za co odpowiada poszczególna tabelka w item/mobproto i nie tylko? Gdzie edytować drop? Jak dodać nową mapę? Uwierz, że te "umiejętności" pozwolą Ci już wypuścić swojego "dedyka" - tutaj znowu przykładem jest teraźniejsza scena Metin2 xD

Znajomość C++ i Pythona na poziomie więcej niż "podstawowym" na plus, ponieważ poza podstawową umiejętnością poruszania się po kodzie źródłowym da Ci to możliwość tworzenia swoich systemów, a co najważniejsze naprawy błędów, których "czyste" source ma dość sporo.

Najlepszym sposobem na naukę, będzie chyba szukanie. Postaw sobie serwer, jeśli chcesz coś dodać lub masz jakiś problem pisz/googluj. Najłatwiej nam odpowiadać na skonkretyzowane pytania. 

Od siebie powiem Ci, że jestem osobą, która z tworzeniem prywatnych serwerów zaczynała dawnoo temu, za czasów, kiedy source nie było jeszcze ogólnodostępne. Masz o tyle łatwiejszą i paradoksalnie trudniejszą sytuację, że zaczniesz tworzyć serwery już na source, a jeśli nie? Radzę Ci iść w tym kierunku. Za tym pójdzie kilka dodatkowych umiejętności potrzebnych już do samego postawienia serwera.

I nie Linux tylko FreeBSD.

Pierwsze zdanie już dużo mówi "techniku" ^^

Opublikowano
10 godzin temu, Majtol napisał:

Pierwsze zdanie już dużo mówi "techniku" ^^

Mam się poczuć zaatakowany czy co, bo nie rozumiem?

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Ups... napisał:

Mam się poczuć zaatakowany czy co, bo nie rozumiem?

Piszesz o "technikach", a sam piszesz głupoty w pierwszych zdaniach :)

Opublikowano
5 minut temu, Majtol napisał:

Piszesz o "technikach", a sam piszesz głupoty w pierwszych zdaniach :)

W 3/4 treści odnosiłem się właśnie do nich, a w pierwszym zdaniu szczególnie. Swoją drogą nie powiesz mi, że to nie jest prawdą, bo jak wytłumaczysz te dzisiejsze pseudoserwery?

Dopiero pod koniec wypowiedzi znajdziesz zdanie zaczynające się od "Od siebie powiem Ci"...

Od siebie powiem Ci, żebyś następnym razem użył troszkę mózgu i czytał wypowiedzi ze zrozumieniem, zanim się do nich przyczepisz.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, Ups... napisał:

W 3/4 treści odnosiłem się właśnie do nich, a w pierwszym zdaniu szczególnie. Swoją drogą nie powiesz mi, że to nie jest prawdą, bo jak wytłumaczysz te dzisiejsze pseudoserwery?

Dopiero pod koniec wypowiedzi znajdziesz zdanie zaczynające się od "Od siebie powiem Ci"...

Od siebie powiem Ci, żebyś następnym razem użył troszkę mózgu i czytał wypowiedzi ze zrozumieniem, zanim się do nich przyczepisz.

Co do serwerów nie ma co dyskutować bo to jest prawdą, ale jeżeli ty byś użył mózgu to byś wiedział o co mi chodzi

"Postawienie stricte serwera Metin2 to kwestia pobrania kliku programów i kilku komend.

Te zdanie przykuło moją uwagę i raczej dziwnie to sformułowałeś ....

Opublikowano
1 minutę temu, Majtol napisał:

Co do serwerów nie ma co dyskutować bo to jest prawdą, ale jeżeli ty byś użył mózgu to byś wiedział o co mi chodzi

"Postawienie stricte serwera Metin2 to kwestia pobrania kliku programów i kilku komend.

Te zdanie przykuło moją uwagę i raczej dziwnie to sformułowałeś ....

Stary, jeśli uważasz, że napisałem coś nie tak, popraw mnie. Sam jestem ciekawy i chyba zbyt głupi by dojść do tego, w czym popełniłem błąd.

Boli Cię to, że bardzo to uogólniłem i nie wypisałem od myślników wszystkich komend, programów i pozostałych "rzeczy", których będziesz potrzebował?

74f31dbf1675f.jpg

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...