Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ledy rgb 20m a "zasilacz"

PiszeTo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, akurat jestem w trakcie remontu pokoju i naszła Mnie myśl, aby pokój (około 18m2) "przystroić" ledami rgb i mam własnie jeden zestaw z 5 metrową taśmą i chciałbym się dowiedzieć czy ten zasilacz ( dołączone zdjęcie) dałby radę uciągnąć 20 metrów takiej taśmy rgb aby nie było tak, że na początku 5-10 metrów świeciło znakomicie a reszta byle jak ? 

Z góry dzięki za pomoc ;) 

4c1c3d1f4c52bcf7bb07ff8be59c.jpg

Opublikowano

Może tak , może nie ale prędzej nie.

Sam sobie policz ile pobiera prądu jeden pasek ( poszukaj sobie, podane jest obciążenie w mW albo W na 1 m lub na całość ) i ile maksymalnie daje zasilacz ( pisze na nim obciążenie ). Zwykle takie pseudo-zasilacze są na jedną taśmę, czasami nawet za małe przy dużym obciążeniu kiedy wszystkie diody na max. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A co myślisz że sterownik też niema nic wspólnego z tym wszystkim ?  Ten na zdjęciu ma obciążenie 6 A czyli na dla jednej zwykłej taśmy 5 m raczej starcza ( 4 do 8 W na metr )

Pisałem o zwykłych zasilaczach dokładanych do takich  zestawów. Sam czasami składam podobne zestawy i używam pełnych zestawów ( zasilacz, taśma 5 m i sterownik ) by połączyć np 5-6 taśm albo przynajmniej jednego zasilacza 40-60 W ( pewniejszy 100 W bo się nie grzeje na pełnym obciążeniu i nie ma problemów z miganiem ( zmianami jasności  diod w czasie działania ). 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
19 godzin temu, Ktosiu napisał:

A co myślisz że sterownik też niema nic wspólnego z tym wszystkim ?  Ten na zdjęciu ma obciążenie 6 A czyli na dla jednej zwykłej taśmy 5 m raczej starcza ( 4 do 8 W na metr )

Ma, ale autor myli zasilacz ze sterownikiem. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...