Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

royal333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kuzu no Honkai

Type: TV
Episodes: 12
Premiered: Winter 2017
Studios: Lerche
Source: Manga
Genres: DramaRomanceSchoolSeinen

Opis z animezone:

Hanabi Yasuraoka i Mugi Awaya są parą, której zazdroszczą wszyscy w liceum. Wracają ze szkoły razem, uczą się razem, żartują, całują się w cieniu – po prostu para idealna spędzająca ze sobą bez zgrzytów cały dzień. Lecz mają sekret którego nie wyjawią nikomu. Mianowicie ich randkowanie jest tylko próbą uniknięcia samotności. Obydwoje są beznadziejnie zakochani w innych osobach. Obiektem westchnień Hanabi jest młody nauczyciel, przyjaciel rodziny którego zna od dzieciństwa a Mugi zakochał się w swojej korepetytorce – młodej nauczycielce Akane Minagawie... Jednakże czy rzeczy na zawsze pozostaną takie same?

Moja recenzja, uwaga, spoilerowa, nie powiedzialem moze o wszystkim, koniec serii staralem się opisac ogólnie, jednak i tak jest na tyle informacji, że lepiej będzie jak najpierw obejrzycie serie a potem ją przeczytacie:

Kuzu no honkai jest serią z tych gatunków, kórych zazwyczaj nie ruszam. Tutaj postanowiłem zrobić inaczej, poznałem ją z opinii Bukiego (XD), opowiedział o niej w taki sposób, że zostałem do niej zachęcony. Więc ją obejrzałem - nie żałuję. Już na wstępie powiem, że mi sie podobała, jednak warto dodać, że nie jest to seria, przynajmniej w moim mniemaniu, nastawiona na rozrywkę. Polecałbym ją osobom chcącym obejrzeć coś poważniejszego albo koneserom gatunków, ale widzom dojrzalszym, ja wlasnie nie przepadam za szkolnymi romansami dlatego, że kierowane są głównie do nastolatków i są obfite w przeróżne schematy i idiotyzmy najogólniej mówiąc. Nie są ani troche powazne, jedynie czasami próbują takie być przez co jeszcze gorzej wypadają w moich oczach. Jednak z tą serią jest inaczej, wydarzenia odgrywają się w dużej mierze w szkole, jest to romans, ale jest to jednak seria oryginalna na tle innych przedstawicieli tego gatunku. Jest bardzo powazna, może aż za bardzo. Nie ma tu komedii. 

Poznałem z grubsza motywy tej serii już z opinii Bukiego, powiedział, że jest to szkolny romans, w którym stworzone zostały pewne komplikacje właśnie dotyczące romansu, bowiem bohaterka serii zakochała się w nauczycielu o imieniu Narumi ten zaś kieruje swe uczucie w stronę innej nauczycielki, Akane, która to z kolej jest obiektem westchnień innego ucznia, Mugiego, który wchodzi w pewnego rodzaju związek czy relacje z główną bohaterką, Hanabi! A robią to tylko po to, by ulżyć swoim cierpieniom związanym z tym, że oboje zakochani są w osobach, które są dla nich z wielu przyczyn niedostępne. Wydawać by się mogło, że ich relacja służy tylko zaspokojeniu potrzeby blikości, towarzystwa. Brzmi chaotycznie, ale tak właśnie jest. Nie jest to spoiler, bo to już wiadomo w pierwszym czy drugim odcinku. No i właśnie, tutaj juz, tzn. przy tych odcinkach zastanawiałem się na czym ta seria ma polegać? Jak będzie skonstruowana? No bo wydawać by się mogło, że chce ująć problem tego, iż w "umowie" zawartej między bohaterką a bohaterem dojdą nowe uczucia, że Ci będą się zakochiwać powoli w sobie i przy na przykład kontakcie fizycznym nie będą już sobie wyobrażali, że robią to z nauczycielem, którego pożądają. Tylko właśnie ze sobą. I tak po częsci jest, ale jednak ta seria jest jeszcze bardziej złożona i ambitna, porusza więcej problemów. Od razu mówie, że jest dla starszych widzów, zawiera sceny seksu i nie jest najłatwiejsza w przyswojeniu moim zdaniem.

Jakie to problemy porusza? Jakie komplikacje dochodzą skoro nie skupia się ta bajka tylko na rozwoju uczucia w rzekomo sztucznej relacji bohaterki, Hanabi z bohaterem, Mugi ? Generalnie dochodzą postacie bardziej poboczne, które jednak mają znaczący wpływ w fabułe i jeszcze bardziej komplikują nastoletnie uczucia, mówie tu między innymi o: przyjaciółce z dzieciństwa głównego bohatera płci męskiej, Noriko , która się w nim podkochuje; ten z pewnych przyczyn nawet zaczyna na nią potem zwracać pewną uwagę, w wyniku problemów oraz o: bohaterce orientacji homoseksualnej, Sanae, ubiegającej się o zaloty głównej bohaterki. Robi to na początku ukrycie, jednak dostrzegając to, że obiekt jej westchnień utworzył wieź z Mugim zaczyna pojmować jakiego charakteru jest to relacja i że nie są to najszczersze uczucia. Wówczas zaczyna być  jawna. Powiedziałbym wręcz, że wykorzystuje problemy Hanabi by ją zdominować. Spełnić swoje potrzeby. Nie robi tego jednak ze złymi intencjami.  Ale to nie wszystko, najbardziej intrygującą komplikacją jest sama postać nauczycielki. Okazuje się, że ta czerpie przyjemność z tego, gdy wzbudza podążanie u facetów, coraz to nowszych, nie wchodząc z żadnym w obowiązującą relacje. Spotyka się ciągle z innymi, ma poczucie wpływu nad nimi i dominacji, buduje na tym swoją wartość i przynajmniej w jej mniemaniu stanowi to dla niej pewną regułe na to jak być szczęśliwą i czerpać satysfakcje z życia. Zaczyna odwzajemniać uczucia nauczycielowi, który to sie wlasnie w niej podkochuje. No ale wlaśnie, czy robi to szczerze czy jest swego rodzaju zabawką w jej rękach?

Nie jest to opis tak szczegółowy jak mógłby być, a przecież to tylko seria 12 odcinkowa! Nie opisałem nawet wszystkich postaci, które mają jakiś wpływ w rozwój fabuły! Dlatego m.in uznaje ją za dobrą, otóż jest skomplikowana i skłania do refleksji. Nad czym? Nad uczuciami, nad dojrzewaniem, nad naturą szczęscia, prawdziwej miłości. To anime też jest po prostu ciekawe w śledzeniu tego jak rozwinie się historia poszczególnych bohaterów, bo każdego wydaje się być tragiczna. I powiem  wam, że finał może nie jest bad endem niczym w school days, ale też nie jest oczywistym happy endem do jakiego przyzwyczajają nas inne serie anime. Nie dla każdego jest taki jakiego wczęsniej pożądali.  Ale inaczej być nie mogło. Jednak każda postać czegoś się uczy, o sobie, o życiu, o miłości. To anime tak jak juz wspomnialem opisuje problem dojrzewania. Można z niej wysnuć wniosek iż postacie nie kochały się tak naprawde, prawdziwą miłością, a jedynie kochały to co mogły dostać będąc z drugą osobą. Kochały wyobrażenie o obiekcie swojego uczucia, a to było tak atrakcyjne m.in dlatego, że zakazane i niedostepne.

Bohater nawet przestał być zakochany w nauczycielce, gdy dostął od niej to czego naprawde chciał oraz gdy zauwazył jej wewnętrzną przemiane, ta bowiem  przestała być zdystansowaną za przeproszeniem dziwką, której celem jest bycie atrakcyjną w oczach innych (jeszcze lepiej się czuła odbierając chłopaka postaciom, które go pragnęly, czyli wzbudzając zazdrość) i to o nią się wlasnie faceci ubiegali, dojrzała do prawdziwej miłości, dlatego, że prawdziwą miłość dostała. Nauczyciel zaakceptował ją taką jaką jest i kochał ją samą w sobie, a nie to co mógł od niej dostać. Był w stanie nawet zaakceptować to, że sypia z innymi. To ją na tyle zadziwiło, że uwierzyła po czasie, że zakochał się on w jej prawdziwym wnętrzu i odwzajemniła jego uczucia, postanowiła się zmienić. Najogólniej rzecz ujmując zrozumiała, że egoistyczny wzór szczęscia jest zgubny i nie równa sie szczęściu, jakie można osiągnąć gdy satysfakcje się czerpie z czyjegoś szczescia i ma się z kimś szczerą, bliską i prawdziwą relacje. A nauczył ją tego nauczyciel. Kochał ją mimo jej wad. Nie zależało mu w przeciwieństwie do innych facetów tylko na tym by ją wyruchać. Chciał by byla szczesliwa. Przykład tego jak atrakcyjność nauczycielki spadła w odbiorze chłopaka, który się w niej podkochiwał potwierdza moje wnioski odnośnie milości. Właściwie to jedyną dojrzałą postacią jest Narumi (nauczyciel). Każda inna się zmienia, rozwija, to wszystko kosztem nieuniknionego cierpienia i rozczarowania, dlatego ta seria jest też bardzo smutna i tragiczna.

Jakie są wady tej serii? Moim zdaniem ma trochę za szybkie tempo przez co czasem cieżko się połapać w 100% o co chodzi. Jest też troche wyolbrzymiona, to znaczy próbuje być realistyczna i opisywać realne problemy jakie występują w rzeczywistości, jednak wykorzystuje do tego zabiegi, które mogą być dla niektórych widzów nadużyciem, ja również nie wierze, że aż tak pojebane historie się zdarzają w realu, ale to nie jest dla mnie problemem, bo to wszystko ma slużyć temu by ukazać pewną historie i konkluzję z niej płynącą. Kolejną negatywną cechą moze być to, że jest zbyt poważna przez co moze być nieprzyjemna w oglądaniu.

Generalnie polecam. Jestem ciekawy waszego zdania na jej temat. A, wiem, że tą recenzje moglo się ciężko czytać  i mogla byc chaotyczna, ale ta seria tez nie jest łatwa no i to moja pierwsza recenzja w życiu. O ile można to w ogóle nazwać recenzją, nie znam się. Możecie napisać co o niej sądzicie 

Opublikowano

Niepotrzebnie powtarzałeś parę razy, że seria porusza problem dojrzewania bo raz chyba wystarczy ^^ .

Najogólniej mówiąc, trochę taka ''Moda na sukces''.

Seria nie była zła, ale wyśmienita też nie była, zakończenie mnie usatysfakcjonowało.

Opublikowano

Masz racje, nie jest to anime dla każdego. Polecalbum je głównie osobom co lubiom dramat+romans.

Kurde teraz widze to jedno zdanie takie w 100%zbędne ale nie wiem czy juz teraz wypada mi je usunąć.. Szkoda ze nie można chociaż skreslic

@edit dobra, jednak usunalem 2 zdania po edycji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...