Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cichy dźwięk na tylnym wyjściu karty dźwiękowej oraz mikrofon łapie dźwięki (Zintegrowana)

Misiek12120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Próbowałem już na 5 różnych forach o tematyce typowo komputerowej i nic, spróbuję i tutaj

Posiadam płytę główną Asusa H110M-K ze zintegrowaną kartą dźwiękową, realtek ALC-887. Oczywiście Windows 7

Po podłączeniu słuchawek oraz mikrofonu do przedniego gniazda mikrofon wyłapuje dźwięki odtwarzane w słuchawkach co przeszkadza przy korzystaniu z komunikatorów. Zaradziło temu (częściowo, dźwięk jest po prostu o wiele cichszy, wręcz niesłyszalny) przepięcie słuchawek na tylne wejście karty dźwiękowej, ale tutaj pojawia się kolejny problem, na przednim panelu dźwięk jest głośniejszy, czystszy oraz uzyskuję o wiele wydajniejszy bass. Mam najnowsze sterowniki, w panelu zmieniałem już chyba każdą możliwą opcję a to się nie zmienia. 

W skrócie: 

-Na przednim panelu mikrofon wyłapuje dźwięk ze słuchawek (w tym komunikaty windowsa, filmy, muzykę, gry, wszystko) ale gra mocniej 
-Na tylnym panelu dźwięk w słuchawkach jest... Słaby a mikrofon dalej łapie dźwięki 
-O dziwo w CS'ie i innych grach jest odwrotnie. Na przednim panelu dźwięk jest cichszy niż na tylnym. Ale za to czystszy. 

Odpięcie FP nie pomaga
Sterowniki instalowane od 2.81 kilka wersji wstecz, efekt ten sam
Na 2.82 w ogóle nie pojawia się menedżer realtek
Ustawienia systemowe i menedżera na 99% dobrze ustawione

Jakieś pomysły?

//Edit1:  Na linuxie problem jest identyczny

Opublikowano

Skąd pobierasz sterowniki?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A czemu nie ze strony producenta płyty ?   Masz niewłaściwe sterownikii albo coś niewłaściwie  poustawiane w panelu głównym karty . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Wgrane 3 godziny temu, chwilę po ostatnim poście sterowniki od asusa. Z czystej ciekawości, problem ten sam. Ustawienia identyczne, nawet equalizer tak samo. Oba gniazda ustawione jako słuchawki nauszne. I na przednim jest wyraźnie mocniejszy dźwięk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...