Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polskie znaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo, mam pytanie jak dodać polskie znaki do autoit? W sensie mam nazwy pobieranie z plików .ini i gdy tam wpisz np. "ŻE" to tego "Ż" nie wyświetla lub jest jakiś dziwny znak zamiast niego i tak samo jest gdy podaje nazwe z polskim znakiem normalnie w zwykłym label.

10 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 200 | 300 400 | 500 | 600 | 700 | 800 | 900 | 1000logoskillowcy.png

Opublikowano

To wina UTF. W celu wyświetlenia niestandardowych znaków (w tym polskich) najpierw musisz otworzyć plik .ini w trybie Unicode, po tym będziesz w stanie odczytać m.in. ż.

$foHandle = FileOpen("plik.ini", $FO_UNICODE)

sygna.png

Opublikowano
11 godzin temu, .Yoshiaki napisał:

To wina UTF. W celu wyświetlenia niestandardowych znaków (w tym polskich) najpierw musisz otworzyć plik .ini w trybie Unicode, po tym będziesz w stanie odczytać m.in. ż.

$foHandle = FileOpen("plik.ini", $FO_UNICODE)

Mógł byś wyjaśnić mi jak to dodać? Tutaj mój kod od ini:

Func fill()
    Local $f, $readsec, $string
	    Local $arr[2] = ["helm", "zbroja"]
	    For $i = 0 To UBound($arr) - 1
        $f = @ScriptDir & "\eq\" & $arr[$i] & ".ini"
        $readsec = IniReadSectionNames($f)
	        For $j = 1 To $readsec[0]
            $string &= $readsec[$j] & "|"
        Next
	        Switch $arr[$i]
            Case "helm"
                GUICtrlSetData($Combo1, $string)
            Case "zbroja"
                GUICtrlSetData($Combo2, $string)
        EndSwitch
	        $string = ""
	    Next
	EndFunc   ;==>fill

10 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 200 | 300 400 | 500 | 600 | 700 | 800 | 900 | 1000logoskillowcy.png

Opublikowano

nie możesz używać funkcji z rodziny Ini do operowania na pliku otwartym przez FileOpen(). Wtedy plik .ini czytasz używając FileRead(), przy odrobinie sprytu masz to samo co byś miał w przypadku używania IniReadSectionNames()

Przypomniało mi się o fajnym UDF do obsługi plików inicjacyjnych, który ma właśnie możliwośc otwierania ini w trybie Unicode. Tu masz link, poczytaj, pobierz i po problemie, a propos, Twoja funkcja jest źle zbudowana, wywal otwarcie pliku z pętli.

sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...