Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zwiększyć fps w Minecraft

SopeloPT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to odświeżony poradnik pana tesaszuu nie wchodził od 2016.12 wiec nie jestem pewny czy pokazał nowy... ssy są jego i w 1. punkcie tekst "procesor bedzie miał w co władować swoją wartość" owszem są tu jego punkty [4-5] ale czy napisał by takie punkty czy nie też bym je napisał bo wszystkie znałem ;)

1. Przywrócenie dysku/dysków do stanu początkowego

Każdy komputer bedzie działał lepiej po formacie komputera, jeżeli od roku nie przywracałeś stanu fabrycznego(tzw.format) - Wtedy system bedzie chodził lepiej a procesor bedzie miał w co władować swoją wartość. Uwaga na utracone dokumenty! przed przywróceniem dysku/dysków do stanu początkowego upewnij sie czy nie utracisz ważnych dokumentów w tym wypadku polecam zaopatrzyć sie w kartę pamięci, pendrive aby zgrać sobie potrzebne dokumenty np. CV można też dodatkowy nie używany dysk np.20/10/30gb z niego usunąć nie potrzebne pliki tam zostawić potrzebne i dodatkowo dodać tam pliki potrzebne z innych dysków i nie formatować dysku dodatkowego np.10gb tylko pozostałe typu C:[wymagany] D: 

2. Texture Pack

Nie używaj texture packów typu. 128x128 najlepiej zaopatrzeć sie w 64x64 - 32x32. Istnieją też specjalne texture packi FPS gdzie mają najgorszą jakość bloków i wszystko pod FPS jest to dla b.b. słabych komputerów Uwaga default też jest obciążający! default jest nawet obciążający jak 128x128 nie wiem dokładnie ile ma, ale bardzo obciąża komputer lepiej zaopatrzeć sie w texture packa 64x64 niż w zwykłego defaulta... Dodatkowo w przypadku defaulta gdy palimy sie jest bardzo duży ogień co jest dużym minusem w przypadku bitwy z innymi graczami.

3. Zajrzyj do menedżera zadań

Skrót klawiszowy dla Windowsa to CTRL+ALT+DELETE Później klikamy na MENEDŻER ZADAŃ i usuwamy zbędne procesy osobą bardzo nie znającym sie na tym nie polecam wykonywania takiej czynności ponieważ można narobić sobie nie przyjemności z komputerem....Gdy mamy odpalonego minecrafta wchodzimy w menedżer zadań najeżdzamy na javaw.exe/minecraft klikamy prawy przycisk myszy> przejdź do szczegółów> mamy nastepny proces zaznaczony na niebiesko, co dalej ??? - klikamy na niego prawym przyciskiem myszy > najeżdzamy na ustaw priorytet[cos w tym stylu] > klikamy na wysoki zatwierdzamy i mamy dużo dodatkowych fpsów.  Nie usuwać procesów: explorer.exe java.exe i wielu innych...Czesto jest tak że po wyłączeniu chrome zostaje nam na pasku ikonka zawsze ją wyłaczamy lub usuwamy procesy z chroma.

4. Instalacja optifine

Bardzo przydatny proces! Instalacja optifine jest bardzo łatwa i napewno każdy sobie z nią poradzi. w przypadku Minecraft by Zyczu jest ona tam już zainstalowana wystarczy wejść w wersje i np. 1.7.2/1.7.4 Standard mods itp. Ustawienia pod OptiFine pod screenami: 

http://scr.hu/39a5/13hjy 
http://scr.hu/39a5/gf2ky 
http://scr.hu/39a5/h36m9
http://scr.hu/39a5/fne1n screenshoty by. Tesaszuu  W pierwszym screenie jest smooth lighting level 100% Jeżeli macie bardzo słaby komputer zmieńcie to na OFF (0%) choć przy 100% minecraft jest ładniejszy a dużo fpsów to nie zabiera ;) Gdy gramy na skywarsach polecam render na 8 NORMAL ponieważ widzimy wszystkie wyspy (zależy od mapy) 4x lepiej i jest to praktycznie obowiązkowe na skywarsach a na skywarsach nie ma zbyt obciążających map mało bloków, świateł, graczy wiec nawet z wykonanymi moimi sposobami mimo słabego komputera pójdzie wam render distance na 8 jeżeli chodzi o serwery skywars.

5. Zaaktualizuj sterowniki karty graficznej, procesora

Poszukaj w internecie sterowników do swojej karty graficznej, procesora szczególnie jeżeli ma pare lub nawet wiecej lat... Jeżeli nie znasz nazwy procesora, karty graficznej [dla windows xp,vista,7,8,10] najedź na start kliknij prawym przyciskiem myszy w start> menedżer urządzeń mamy tam Myszy, karty graficzne, procesory itp. gdy klikamy w plusiki np. + Karta graficzna po kliknieciu w plus lub strzałkę pojawiają nam się np. nasze karty graficzne

6. Czesty problem w przypadku 2 kart graficznych

Jeżeli mamy 2 karty graficzne warto sprawdzić najeżdzając na minecrafta klikając prawy przycisk myszy najeżdzamy na Uruchom z procesem graficznym jeżeli mamy ptaszka na Zintegrowanej karcie graficznej zawsze wybieramy NVIDIE, AMD lub inną karte graficzną...

7. Czyszczenie komputera

Jeżeli nie chcemy formatować komputera to wyczyścmy go!

Jest dużo programów do optymalizacji , czyszczenia komputera wybrałem ten najlepszy a zarazem najpopularniejszy, darmowy - CCleaner to bardzo dobry program jeżeli chodzi o czyszczenie komputera! 

link: http://filehippo.com/pl/download_ccleaner

Z czyszczeniem każdy powinien sobie poradzić, bardzo ważne jest wyczyszczenie rejestrów [zakładka po lewej w programie] 

8. Zmień roździelczość na niższą

Możesz też zmienić roździelczość na niższą wchodząc w panel sterowania> wygląd i personalizacja > ekran  > i po lewej klikamy dopasuj roździelczość tam w 2 zakładce wybieramy roździelczość ja polecam nie mniej niż 1280-700 ponieważ 1024x768 to 4:3 lecz jest możliwość że przy 4:3 możemy rozciągnać ekran w ustawieniach.                           

Nie wymuszam plusa jak dużo osób, lubie pochwały przy okazji możecie powiedzieć co wam nie działa co działa na jakich sprzętach itp. napewno sie odniose ;) 

Jeżeli chcesz abym ci odpisał dodaj do twojej wypowiedzi @SopeloPT

• Biter. zmienił(a) tytuł na Jak zwiększyć fps w Minecraft
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 31.07.2017 o 13:21, NajlepszeShoty napisał:

Jeden z lepszych poradników jakie widziałem, mi pomogło! 

Pozdrawiam, NajlepszeShoty!

bardzo sie ciesze ;)

Dnia 20.07.2017 o 21:10, Fullcraft.pl napisał:

Bardzo Dobry Poradnik

Polecam

Dzieki polecam sie na przyszłość.

Opublikowano

1. Upewnij się, że masz wersję Javy 64-bit a nie 32-bit, jeśli masz 32-bit to zainstaluj 64-bit
2. Pobierz modyfikację Optifine lub wgraj wersje Optifine

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. No i co wyczyszczanie dysków ma do procesora? To tylko strata czasu i danych a jakiś super fps nie da

2. Texture pack 64x wydajniejszy od default 32x? koleś nawet nie trzeba być geniuszem, że przy wyższej rozdzielczości resoursepacka będzie więcej lagów

3. Piorytet procesu nie zmienia nic do wydajności, pewnie nawet sam tego nie sprawdziłeś a gadasz bzdury.

4. Optifine przy odpowiednich opcjach może dodać sporo fps ale żeby ustawiać wszystko na najwięcej fps jest bezsensowne, najlepiej dostosować ustawienia graficzne by były stabilne 60fps, zresztą po opcje podane w screenshocie nie wykorzystują wszystkich optyminimlizacji optifine.

7. Co xddddd????? Ccleaner bardzo dobry do czyszczenia komputera? przecież to syf, usunie część plików tymczasowych i zwolni troche miejsca na dysku ale fps nigdy nie podniesie

8. Po co zmieniać rozdzielczość ekranu? Wystarczy, że w optifine zmienimy rozdzielczość pełnego ekranu

Ogólnie poradnik jest słaby i nawet nie nadaje się do podcierania dupy. Nie polecam go użytkownikom którzy chcą uzyskać więcej fps

1149730ee7ddaf7UVMV7ZB.gif

Opublikowano
Dnia 12.08.2017 o 02:27, Drenek napisał:

1. No i co wyczyszczanie dysków ma do procesora? To tylko strata czasu i danych a jakiś super fps nie da

2. Texture pack 64x wydajniejszy od default 32x? koleś nawet nie trzeba być geniuszem, że przy wyższej rozdzielczości resoursepacka będzie więcej lagów

3. Piorytet procesu nie zmienia nic do wydajności, pewnie nawet sam tego nie sprawdziłeś a gadasz bzdury.

4. Optifine przy odpowiednich opcjach może dodać sporo fps ale żeby ustawiać wszystko na najwięcej fps jest bezsensowne, najlepiej dostosować ustawienia graficzne by były stabilne 60fps, zresztą po opcje podane w screenshocie nie wykorzystują wszystkich optyminimlizacji optifine.

7. Co xddddd????? Ccleaner bardzo dobry do czyszczenia komputera? przecież to syf, usunie część plików tymczasowych i zwolni troche miejsca na dysku ale fps nigdy nie podniesie

8. Po co zmieniać rozdzielczość ekranu? Wystarczy, że w optifine zmienimy rozdzielczość pełnego ekranu

Ogólnie poradnik jest słaby i nawet nie nadaje się do podcierania dupy. Nie polecam go użytkownikom którzy chcą uzyskać więcej fps

1. Mój drogi każdy fps sie liczy, jeżeli komus sie nie chce niech tego nie wykonuje.

2.Robiłem testy

3.Dlaczego nic nie zmienia do wydajnosci? Jeżeli ustawimy javaw.exe na wysoki proces windows,podzespoły bedą sie skupiały dużo wiecej na minecrafcie niż na innych - nie testowałem? stosuje to od paru lat i ta opcja nigdy mnie nie zawiodła, szczególnie że mój komp to nie demon predkosci i jak wymagająca gra zaczyna mulić szczególnie używam tego sposobu ponieważ najbardziej mi pomaga.

4.Podaj opcje stosowne dla ciebie, na niektórych komputerach jeżeli ustawisz max 60 FPS to bedą one ci skakać w dół nawet gdy masz na unlimited 150... Jak już to VSYNC ;)

7.CCleaner to nie syf, wyczysci ci system jeżeli bedziesz używał go jak Komputerowiec jak nazwałes sie u góry choć z tego co widze to....komputerowiec na poziomie podstawowym. A chociażby wyczyszczenie rejestru podniesie minecrafta o 10/15 klatek.

8.żeby ta opcja zadziałała trzeba mieć FULLscreena, a nie trzeba być komputerowcem nawet na poziomie podstawowym żeby zrozumieć że fullscreen ci minusuje fpsy.

Ogólnie cos ci sie nie spodobało i sprułes dupe ale nie miałes do czego sie przyczepić.

Sorry że nie dawałem czasami liter typu ć/ó ale moja klawiatura nie ma 1 dnia i ma już końcówke.

Dnia 3.08.2017 o 20:55, DDaNisPL napisał:

1. Upewnij się, że masz wersję Javy 64-bit a nie 32-bit, jeśli masz 32-bit to zainstaluj 64-bit
2. Pobierz modyfikację Optifine lub wgraj wersje Optifine

2. już jest czytaj dokładnie

1. nie sądze że wprowadzanie takiego punktu ma sens, ponieważ kiedys zainstalowałem nie własciwą wersje - i nawet mi sie na pulpicie nie pojawiła - było to kiedys a wiec mogło sie to zmienić choć nie sądze że wersja 32-bit bedzie działać na pc-cie 64-bit

P.S. było to troche temu, wiec są możliwe dwie opcje ta która wymieniłem i komunikat że instaluje nie własciwą wersje.

Opublikowano

1. +0-3FPS kosztem wszystkich danych na komputerze? Nope.

2. No nie wydaję mi się żebyś tych testów robił, po za tym to nawet jest nielogiczne i niemożliwe, żeby to przyniosło jakieś korzyści

3. Zwiększenie priorytetu niczym na ogół nie poskutkuję. Jeżeli robisz ciężkie operację na procesorze to wtedy ta opcja jest przydatna, bo procesor nie skupia swoją moc na obliczaniu ciężkich operacji a na grze.

4.Czemu mam podawać ustawienia pod siebie jak to jest twój poradnik? Powiedziałem, że trzeba ustawić max 60fps? VSYNC jest najlepszą opcją (szczególnie w fullscreen) , lepszą niż unlimited fps który przydaje się do sprawdzenia nadwyżki fps.

7. CCleaner to syf stworzony dla niedoświadczonych i lamerskich użytkowników który zarabia jedynie na niewiedzy użytkownika z komputerem. Usunięcie plików tymczasowych zwolni ci miejsce na dysku ale nie podnosi fps. Wyczyscenie rejestru którego nawet nie ma sensu nigdy ruszać też nic nie da bo to nie ma nic wspólnego z procesorem ani kartą graficzną. Jeżeli chcesz wyczyścić rejestr to weź uruchom regedit i usuń sobie tam wszystko. Za nieodpalający system nie opdowiadam.

8. Co jest lepsze? odpalanie gry przez okienko windowsowe które ma ramki, guziczki do minimalizowania które system musi renderować + rzeczy które są na pulpicie, czy bezpośrednie renderowanie w 640x480 i skalowanie gotowej klatki do 1920x1080? Jako zdrowy rozsądnie człowiek wybieram to drugie.

Jesteś dobrym przykładem upartego użyszkodnika lamera który próbuje przekazać innym w większości zagapioną lub błędną informacje przez swoją niewiedze w celu uzyskania prestiżu.

1149730ee7ddaf7UVMV7ZB.gif

Opublikowano
15 godzin temu, Drenek napisał:

1. +0-3FPS kosztem wszystkich danych na komputerze? Nope.

2. No nie wydaję mi się żebyś tych testów robił, po za tym to nawet jest nielogiczne i niemożliwe, żeby to przyniosło jakieś korzyści

3. Zwiększenie priorytetu niczym na ogół nie poskutkuję. Jeżeli robisz ciężkie operację na procesorze to wtedy ta opcja jest przydatna, bo procesor nie skupia swoją moc na obliczaniu ciężkich operacji a na grze.

4.Czemu mam podawać ustawienia pod siebie jak to jest twój poradnik? Powiedziałem, że trzeba ustawić max 60fps? VSYNC jest najlepszą opcją (szczególnie w fullscreen) , lepszą niż unlimited fps który przydaje się do sprawdzenia nadwyżki fps.

7. CCleaner to syf stworzony dla niedoświadczonych i lamerskich użytkowników który zarabia jedynie na niewiedzy użytkownika z komputerem. Usunięcie plików tymczasowych zwolni ci miejsce na dysku ale nie podnosi fps. Wyczyscenie rejestru którego nawet nie ma sensu nigdy ruszać też nic nie da bo to nie ma nic wspólnego z procesorem ani kartą graficzną. Jeżeli chcesz wyczyścić rejestr to weź uruchom regedit i usuń sobie tam wszystko. Za nieodpalający system nie opdowiadam.

8. Co jest lepsze? odpalanie gry przez okienko windowsowe które ma ramki, guziczki do minimalizowania które system musi renderować + rzeczy które są na pulpicie, czy bezpośrednie renderowanie w 640x480 i skalowanie gotowej klatki do 1920x1080? Jako zdrowy rozsądnie człowiek wybieram to drugie.

Jesteś dobrym przykładem upartego użyszkodnika lamera który próbuje przekazać innym w większości zagapioną lub błędną informacje przez swoją niewiedze w celu uzyskania prestiżu.

1.Człowieku jakich danych? Czyszczenie procesu to bardzo wydajny proces, szczególnie jesli ktos nie robił ponad rok formata na komputerze a instaluje dużo programów itp.

2.Prosze sobie sam zrobić test i mnie wiecej nie denerwować na ten temat.

3.Dlaczego nie poskutkuje? Ktos kto ma mało fpsów czyli słabe podzespoły ma pewnie słaby procesor a są to najczesciej dzieci które zapychają tego biednego 1 ghz Skypem,Steamem,Minecraftem itp. itd. Wiec uważam że ten sposób powinien sie tam znaleźć - miałem kiedys procek 2ghz a nawet na tamte czasy był on słaby, miałem zapchanego na 40%-60% i ten sposób mi bardzo pomagał.... nie rozumiem twojego oburzenia w moją osobe czy też zazdrosci, bo sposoby są jak najbardziej dobre i używane na moim komputerze...

4. Ty mi odpisałes w poprzedniej wypowiedzi że 60 fps max to najlepsze rozwiązanie, a na niektórych komputerach są skoki w dół do góry(60-nawet 20 fps)

7.Nie potrafisz podać sensownych argumentów tylko piszesz bez przerwy że "CCLEANER to syf dla takich, i takich użytkowników. Jeżeli nie odpowiadasz za nie odpalający system, widać jakie masz doswiadczenia z regeditem - Komputerowcu! nie wiem dlaczego CcLeaner ma zarabiać? przecież jest wersja próbna, a każdy w dzisiejszych czasach potrafi zcrackować taki program... Odpowiedziałem ci już że można zrobić kopie zapasową poprzednich plików, ale ty nadal panikujesz.

8.Odpisałem ci że jeżeli w Optifine zmienisz roździelczosc ekranu na np. 1024x768 żeby to zadziałało musisz włączyć fullscreena.

To ty zacząłes być uparty nie wiadomo o co, może mój prestiż wywołał u ciebie zazdrosc, bo narazie wykazujesz sie prestiżem niczym pijany wujek na komunii mojego siostrzeńca. Nie wiem o co ci chodzi, dlaczego miałbym wprowadzać innych w błąd? Przecież to głupie i nie ma z tego żadnych korzysci. No cóż, może ciebie zaspokaja wprowadzanie ludzi w błąd i podnoszenie ludzią cisnienia którzy mają na celu pomóc praktykowanymi przez pare lat sposobami... bo ja bardziej lubie pomagać ludzią i dostawać pozytywne opinie za pomoc w dodaniu fpsów - niż wprowadzać innych w błąd i dostawać negatywne opinie i wyzwiska skierowane w moją osobe.

Opublikowano

Może i poradnik okiem bardziej obeznanego nie jest najlepszy, ale to nie jest od razu powód, żeby kogoś jebać za to.. Czy nie możecie sobie już darować tych nędznych komentarzy, tylko napisać co jest nie tak i wyjść? Później się nie ma co dziwić, że kogoś kurwica bierze, bo mnie już od razu by brała, a Wy za to robicie sobie wspaniałą opinię "Komputerowca", pff. Idźcie napisać własny poradnik, to może będzie jakiś jeden porządny w tym dziale?

A co już do tych wszystkich poradników: instalacja optifine, wyłączanie zbędnych procesów i oczywiście aktualne sterowniki - tyle wystarczy, żeby zwiększyć sobie fps i nie trzeba się bawić jakimiś ciulstwami, żeby mieć kilka fps więcej, bo tylko pogorszycie na jakości.. Dobra rada, żeby nie zapierdolić sobie partycji, na której macie wgrany system, to nie będziecie się musieli martwić o jakieś formaty, a jak już koniecznie musicie go zrobić, to najlepiej od razu przeinstalować system - wszystko będzie śmigało jak dawniej.

W sumie już nie pamiętam jak słabego trzeba mieć kompa, żeby komuś majnsraft ścinał i trzeba było eksperymentować, aby dało się grać.. Tak od siebie dodam, że najlepsza metoda na zwiększenie fps, to właśnie zainwestowanie w lepszy sprzęt, bo skoro teraz on nie wyrabia, grzeje się/pali, to i tak po pewnym czasie będzie do wyjebania, a lepszy na pewno starczy na dłużej i nie będziecie musieli płakać, że coś Wam ścina.. 

Opublikowano
3 godziny temu, WileczeqPL napisał:

Może i poradnik okiem bardziej obeznanego nie jest najlepszy, ale to nie jest od razu powód, żeby kogoś jebać za to.. Czy nie możecie sobie już darować tych nędznych komentarzy, tylko napisać co jest nie tak i wyjść? Później się nie ma co dziwić, że kogoś kurwica bierze, bo mnie już od razu by brała, a Wy za to robicie sobie wspaniałą opinię "Komputerowca", pff. Idźcie napisać własny poradnik, to może będzie jakiś jeden porządny w tym dziale?

A co już do tych wszystkich poradników: instalacja optifine, wyłączanie zbędnych procesów i oczywiście aktualne sterowniki - tyle wystarczy, żeby zwiększyć sobie fps i nie trzeba się bawić jakimiś ciulstwami, żeby mieć kilka fps więcej, bo tylko pogorszycie na jakości.. Dobra rada, żeby nie zapierdolić sobie partycji, na której macie wgrany system, to nie będziecie się musieli martwić o jakieś formaty, a jak już koniecznie musicie go zrobić, to najlepiej od razu przeinstalować system - wszystko będzie śmigało jak dawniej.

W sumie już nie pamiętam jak słabego trzeba mieć kompa, żeby komuś majnsraft ścinał i trzeba było eksperymentować, aby dało się grać.. Tak od siebie dodam, że najlepsza metoda na zwiększenie fps, to właśnie zainwestowanie w lepszy sprzęt, bo skoro teraz on nie wyrabia, grzeje się/pali, to i tak po pewnym czasie będzie do wyjebania, a lepszy na pewno starczy na dłużej i nie będziecie musieli płakać, że coś Wam ścina.. 

Są i tacy którym laguje nawet minecraft a to już profesjonalny poradnik gdzie kogos komputer to już naprawde paroletnie gówno i trzeba sie za to zabrać, chociaż i tak wiadomo że kupno lepszego jest o wiele lepsza. Co do tych kłótni to on zaczął, i ja to skończe. Jak ktos mówi o mnie złe zdanie to go wyjasniam, proste...

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo dobrze wykonany temat, też ubolewam z tymi fps więc z pewnością skorzystam ++!

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

• 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

W sumie mało pomogło ale mimo wszystko dobry TuT

=========================================================================

Pomogłem?! Daj + ;D

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...