Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem - Praca

Madirius

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie mam pewnie problem. Otóż przed lipcem złożyłem CV do jednej firmy po czym dostałem info od rodziny żebym złożył podanie do drugiej firmy bo tam lepiej i po znajomości itp. Złożyłem to podanie i w ten sam dzień dostałem telefon z pierwszej firmy czy mógłbym przyjść na rozmowę. Ja głupi nie pomyślałem tylko palnąłem że raczej nie bo już bedę robić w tej firmie poleconej od rodziny więc powiedzieli OK i rozmowa się skończyła. I teraz jest problem bo ta firma którą polecała rodzina już 2 tydzień nie daje informacji a tamta 1 firma dalej szuka osób na stanowiska. Co mam w takiej sytuacji zrobić? Czy dobrze by było jeszcze raz dać tam CV a jeśli tak to co powiedzieć? Że nie wyszło czy jak

//Nieregulaminowa sygnatura - za duży rozmiar, .gif.

Opublikowano

Opcje są dwie:

1. Nie zgłaszasz się tam po raz drugi i nadal jesteś bezrobotny. 

2. Zgłaszasz się po raz drugi i być może dostajesz tam pracę. 

Myślę, że każda osoba z IQ powyżej 10 dostrzeże, że wybór jest oczywisty. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

No ja rozumiem, ale czy jest to taktowne jeszcze raz ubiegać się o prace którą się w jakimś sensie odrzuciło? I czy lepiej złożyć na nowo CV czy po prostu zadzwonić na telefon i powiedzieć że tam coś nie wyszło i nie ma odzewu

Opublikowano

Pomyśl. Wyobraź sobie, że jesteś pracodawcą. Znalazłeś dobrego pracownika, dzwonisz by przyszedł na rozmowę, lecz on odrzuca ofertę, szukasz dalej, ale ciężko znaleźć kogoś odpowiedniego. Po kilku tygodniach ta sama osoba dzwoni, że jednak chce tą pracę. Rzucasz słuchawką, bo uważasz, że staranie się 2 razy o tą samą pracę jest nietaktowne, czy cieszysz się, że nareszcie będziesz miał pracownika, którego potrzebowałeś? Sam sobie odpowiedz na to pytanie. 

A co do tego ostatniego pytania, to chyba lepiej zadzwonić, bo pracodawca twoje cv już ma (zakładając, że nie trafiło do śmieci - w co wątpię, bo taki papierek zawsze się może przydać). 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

mailem było wysyłane więc może nie usunęli ze skrzynki. Dobra jutro zadzwonie. Dzięki za pomoc jaro

Opublikowano

Też poradzę, że lepiej zadzwonić i się spytać albo wysłać maila. Może trochę wstyd, ale co z tego? I tak wszystko zależy od rozmowy kwalifikacyjnej, czy się spodobasz.

Ja miałam trochę podobną sytuację. Miałam dwie oferty. W zasadzie miałam już wszystko ugadane, ale z pewnych przyczyn musiałam zrezygnować i wybrałam inną ofertą. Jednak okazało się, że praca mi nie odpowiada to wysłałam maila w sprawie tamtej drugiej oferty, bo widziałam, że jeszcze rekrutują ludzi i nie było problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...