Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kontynuacja nauki w Javie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpierw chciałbym uprzedzić moderatorów, że  temat założyłem tutaj jako że dział teoretycznie odpowiedni do tego jest martwy, nikt tam nie wchodzi - prosze o trochę zrozumienia!

Więc z racji na wakacje, przed ostatnie przede mną, chciałbym ogarnąć programowanie i wejść z tym na wyższy poziom, celowałbym w target zaawansowany/b. zaawansowany. Nie wiem czy poza Marcinem i goto ktoś jest w ogóle w temacie na tym forum, więc głównie do nich kieruje to pytanie (choć kto wie, może kto inny się znajdzie), chciałbym zapytać/poprosić o jakieś ciekawe tutoriale, może nazwy książek, choć raczej preferuje to pierwsze. Ja wiem, że można uczyć się poprzez przeglądanie kodu innych, poprzez wyciąganie wniosków ale jest to o wiele bardziej czasochłonne, nie zawsze wszystko w 100% jest jasne, kiedy ja lubię jak rzeczy są oczywiste. Mój priorytet idzie w kierunku bardziej generowania dynamicznych stron, jakiś pro elo ciekawych sztuczek związanych stricte z czystą Javą, nie żadnym tam gfno-API do GUI or łotewer. Z góry dziękuje, za wszelakie wskazówki :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Polecałbym oficjalne poradniki od Oracle. Polecam książki "Java. Podstawy." i "Java. Techniki zaawansowane." autorstwa Caya S. Horstmanna od Helios.pl. Są różne poradniki jak nie na polskich Internetach, to na zagranicznych, wystarczy wpisać w Okularki "Java tutorials/poradniki" ;) Jakby co, to służę pomocą :)

Opublikowano
Dnia 29.06.2017 o 15:46, mate1337 napisał:

Wpierw chciałbym uprzedzić moderatorów, że  temat założyłem tutaj jako że dział teoretycznie odpowiedni do tego jest martwy, nikt tam nie wchodzi - prosze o trochę zrozumienia!

Więc z racji na wakacje, przed ostatnie przede mną, chciałbym ogarnąć programowanie i wejść z tym na wyższy poziom, celowałbym w target zaawansowany/b. zaawansowany. Nie wiem czy poza Marcinem i goto ktoś jest w ogóle w temacie na tym forum, więc głównie do nich kieruje to pytanie (choć kto wie, może kto inny się znajdzie), chciałbym zapytać/poprosić o jakieś ciekawe tutoriale, może nazwy książek, choć raczej preferuje to pierwsze. Ja wiem, że można uczyć się poprzez przeglądanie kodu innych, poprzez wyciąganie wniosków ale jest to o wiele bardziej czasochłonne, nie zawsze wszystko w 100% jest jasne, kiedy ja lubię jak rzeczy są oczywiste. Mój priorytet idzie w kierunku bardziej generowania dynamicznych stron, jakiś pro elo ciekawych sztuczek związanych stricte z czystą Javą, nie żadnym tam gfno-API do GUI or łotewer. Z góry dziękuje, za wszelakie wskazówki :)

Jak webdev to idz w stronę javy EE, spring, play framework i jak się dobrze wstrzelisz to lepsze niż dev pod serwer mc (ale dopiero wyżej, bo na mc możesz też wyciągnąć nawet z 15k na rękę [nie, nie mam tyle :<], no ale bardziej realne jest 6-10, a w webdev jak będziesz dobry nawet ponad 15 :D ) Tyle że webdev mi osobiście wydaje się nudny.

Książek do polecenia nie mam, bo to nie mój kierunek a i tak książek coś nie czytam za dużo :D No ale chciałeś mnie to masz, ja zostaje na razie przy mc.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@GotoFinal

Cytat

bo na mc możesz też wyciągnąć nawet z 15k na rękę [nie, nie mam tyle :<]

hehehe tak sie mówi jak nie ogarnia się podatków  xDD

No dzięki za odp, ale mało satysfakcjonująca, na razie mnie jepie gdzie ile zarabiam, bo po pierwsze wiek, po drugie bardziej pasja ;_;

Te poradniki od Orlace są mało konkretne, średnie takie

Opublikowano
6 godzin temu, mate1337 napisał:

@GotoFinal

hehehe tak sie mówi jak nie ogarnia się podatków  xDD

No dzięki za odp, ale mało satysfakcjonująca, na razie mnie jepie gdzie ile zarabiam, bo po pierwsze wiek, po drugie bardziej pasja ;_;

Te poradniki od Orlace są mało konkretne, średnie takie

ja płacę podatki itd :P mam normlanie firmę i na b2b robię. 15k brutto to już żaden specjalny wyczyn, ale przez podatki i zus trudno mieć tyle na rękę :D

No poradniki oracle świetnie uczą podstaw i tylko tyle. Najlepiej zerknij na np tego springa, i po prostu zacznij pisać, na nic ci książki i poradniki jak nie zaczesz czegoś własnego skrobać.

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...