Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia, umowa i sklep internetowy

Zans

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
od października będę studentem, póki co jestem zatrudniony na umowę zlecenie i chcę otworzyć własny sklep internetowy działający na zasadzie takiej, że mój asortyment ma hurtownia zabawek, klient robi zamówienie na moim e-sklepie, zamówieniem zajmuje się hurtownia a ja jedynie dostaje prowizję od sprzedaży. Np. w hurtowni zabawka jest po 100zł, w esklepie po 150zł czyli 50zł dla mnie. Wiem, że esklep trzeba zarejestrować, jak to zrobić żeby jak najmniej stracić z ZUS-em, VAT-em itp. Myślałem o zarejestrowaniu na mnie jako student lub w AIP [Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości] lub też opierać się o kwotę wolną od podatku 3091zł. Może mi jakaś mądre głowa podpowiedzieć jak to zrobić by jak najmniej stracić ? 

Pozdrawiam

1347124469-U687933.png

Opublikowano

Przeliczyć sobie dokładnie koszty i wybrac najbardziej opłacalną. Wcale to nie znaczy że najbardziej opłacalna będzie nawet ta co przyniesie więcej zysku. .;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Kwota wolna od podatku nie ma nic wspólnego z Zusem. Nawet jak nic nie zarabiasz to musisz płacić 1200 złotych co miesiąc. Jak kupisz produkt za 100 a sprzedasz za 150, to dla ciebie nie zostaje 50 - 150 to cena łącznie z vatem który na większość produktów wynosi 23%. Od tego musisz jeszcze odjąć podatek dochodowy. W twoim przypadku AIP to będzie chyba najlepsze rozwiązanie. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
Dnia 27.06.2017 o 19:14, 9Jarek9 napisał:

Kwota wolna od podatku nie ma nic wspólnego z Zusem. Nawet jak nic nie zarabiasz to musisz płacić 1200 złotych co miesiąc. Jak kupisz produkt za 100 a sprzedasz za 150, to dla ciebie nie zostaje 50 - 150 to cena łącznie z vatem który na większość produktów wynosi 23%. Od tego musisz jeszcze odjąć podatek dochodowy. W twoim przypadku AIP to będzie chyba najlepsze rozwiązanie. 

na pierwszej działalności przez jakiś okres obejmuje mniejszy zus

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano
3 godziny temu, ruku napisał:

na pierwszej działalności przez jakiś okres obejmuje mniejszy zus

500 złotych miesięcznie przez 2 lata to chyba nadal trochę za dużo jak na nowy sklep internetowy, który najprawdopodobniej na początku swojej działalności nie zarabia zbyt wiele. A po 2 latach oczywiście 1200. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że z płacenia VAT'u możesz być zwolniony, (oczywiście do ceny wliczać go trzeba), po drugie przez dwa lata płacisz tzw. "Mały ZUS" czyli niecałe 500zł miesięcznie niezależnie od tego czy uzyskałeś jakiś zysk (albo nawet przychód) oprócz tego podatek dochodowy 18% w przypadku chociażby opodatkowania liniowego, albo 19% w przypadku ryczałtu (czyli zarobiłeś sobie po odliczeniu kosztów 1000zł to z tej kwoty 18/19% musisz "oddać w danienie"). Ja jeszcze wliczyłbym cebuliony za obsługę u biura rachunkowego, bo wątpię byś sam ogarnął +/- 100zł/msc  no i koszty okresowe takie jak licencje i inne pierdoły. Także... musiałbyś tych przykładowych zabawek za 150zł sprzedawać miesięcznie w okolicy 50-55 sztuk, aby móc zarobić najniższą krajową. 

106071453484304291456.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...