Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konto walutowe euro PKO

Challenjour

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No witam.

Z racji, że za miesiąc zamierzam wyjechać na stałe do Holandii, to potrzebowałem konta walutowego. Założyłem takowe, ale babiczka powiedziała, że karta do tego konta jest w uuuj droga, więc nie brałem tej karty.

Teraz po powrocie do domu naszła mnie myśl jak mogę wypłacić pieniądze z tego konta bez posiadania karty debetowej? Mam jedynie dane logowania IPKO+ wiadomo podany numer rachunku. Więc forsa będzie od szefa wpływała, ale co zresztą?

Ja jestem totalny debil w tych sprawach, a chcę wiedzieć czy będę mógł spokojnie zagranicą wypłacać pieniądze, a nie tylko je trzymać? A jeśli tak, to jak? Zagranicą są jakieś punkty, w których podaję im numer rachunku + daje im dowód osobisty i oni mi dają tyle forsy ile chce?

Opublikowano

Jak jedziesz tam na stałe, to na chuj Ci konto walutowe w Polsce? Jeżeli masz konto bez karty debetowej, to możesz jedynie wypłacać pieniądze przy okienku w swoim banku. Polecam pójść do Holenderskiego ING, miła pani robi Ci kawę, w 10 minut zakładacie całe konto i od razu dostajesz kartę debetową na MIEJSCU. Tylko przed tym wiadomo w Holandii trzeba wyrobić SOFI-NUMMER bo inaczej bez tego się nigdzie w urzędach, a nawet w pracy nie ruszysz. 

lownfast

Opublikowano

Na normalną kartę też można zrobić zakupu albo wypłaty z bankomatu. Wystarczy spytać w banku.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
23 minuty temu, escaperz.lordm napisał:

nadal się zastanawiam, na chuj drążycie temat z polskim kontem, skoro wyjeżdża na stałe? czy tylko ja zauważam w tym bezsens?

Nie tylko ty. 

A czy przypadkiem bank nie naliczy prowizji za każdy przelew z zagranicy od szefa? W holenderskim banku zapewne nie byłyby naliczone żadne opłaty. No i do tego w przypadku jakiegoś problemu z kontem trzeba będzie specjalnie jechać do oddziału w Polsce. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

nie ma żadnej prowizji. 

tutaj generalnie chodzi o komfort użytkowania i czas - po jakiego grzyba ma mieć konto w Polsce, skoro: 

- łatwiej jest ściągać ubezpieczenie z Holenderskiego konta 

- przelewy idą o dzień krócej 

- wszystko masz na miejscu 

- i tak nie masz karty debetowej, więc do któregoś z banków i tak musisz się przejść

- zakładanie konta trwa dosłownie 10 minut i od razu dostajesz kartę do ręki, dzień później przysyłają Ci kartę już z twoim imieniem i nazwiskiem

lownfast

Opublikowano

Jest prowizja na każdym koncie walutowym od przewalutowania, od wpłat i wypłat zagranicznych. To że nie ma prowizji od wpłat dla konta nie świadczy o tym że wpłacający nie obciąży wpłaty tymi kosztami.

Do tego wartość  jest  zależna od pory dnia i kursu. 

Zwykle najlepiej mieć konto założone w danym kraju. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...