Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polska, środkiem europy. Zarobki.

Wojciech..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez sensu, co ma wspólnego położenie Polski w centrum Europy(mówię o kontynencie, bo jeżeli chodzi o Unię Europejską to Polska tworzy jej wschodnią granicę) do zarobków? 

Opublikowano

m.in to, że średnia cena koszyka żywności w Niemczech jest o 50% droższa niż w Polsce? Może teraz porównamy wypłaty? 

Deus vult

Opublikowano

Sam sobie udzielasz odpowiedzi. I w ogolę po co takie bezsensowne porównanie zarobków ?  

Chcesz mieć zarobki zachodnie i koszt życia w Polsce czy co ?  Koszt utrzymania się i wyżywienia miesięcznego  na zachodzie to normalna wartość a czasem wyższa niż  wypłaty kowalskiego w Polsce.  

Zarabiając nawet  3-4 x więcej na zachodzie w porównaniu do kraju wcale nie zarabia się więcej czasami wychodzi  mniej. 

Sam wydaję lekką ręką ponad 700-800 funtów ( mniej niż  1/3 moich  zarobków ok 900  euro w zależności od kursu walut  )  miesięcznie na samo mieszkanie i wyżywienie  w UK, gdzie przebywając w Polsce na te same opłaty idzie mi ledwo 300-400  funtów ( 350-400 euro ) na niczym nie oszczędzając. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
9 godzin temu, Ktosiu napisał:

Sam sobie udzielasz odpowiedzi. I w ogolę po co takie bezsensowne porównanie zarobków ?  

Chcesz mieć zarobki zachodnie i koszt życia w Polsce czy co ?  Koszt utrzymania się i wyżywienia miesięcznego  na zachodzie to normalna wartość a czasem wyższa niż  wypłaty kowalskiego w Polsce.  

Zarabiając nawet  3-4 x więcej na zachodzie w porównaniu do kraju wcale nie zarabia się więcej czasami wychodzi  mniej. 

Sam wydaję lekką ręką ponad 700-800 funtów ( mniej niż  1/3 moich  zarobków ok 900  euro w zależności od kursu walut  )  miesięcznie na samo mieszkanie i wyżywienie  w UK, gdzie przebywając w Polsce na te same opłaty idzie mi ledwo 300-400  funtów ( 350-400 euro ) na niczym nie oszczędzając. 

Dokładnie tak, dlatego dość często widuję sąsiadów z zagranicy robiących zakupy w Polsce.

Opublikowano

Tylko się wydaje, że za granicą zarabia się więcej, głównie dlatego, że taki Kowalski nierzadko wypruwając sobie żyły w Niemczech czy UK jest dziwką tubylca za minimalną stawkę i miesiącami odkłada jakikolwiek grosz. A po tych miesiącach, kiedy wreszcie oszczędzi (jedząc zupki z puszki, kupując ciuchy w najtańszych sieciówkach) wbija do Polski jak maczo i szaleje, szasta pieniędzmi, żeby ludzie widzieli jaki to on nie bogaty. A wszystko dlatego że chce odreagować harówę i biedę na obczyźnie, no i wstyd troche, że pojechał za granicę za pieniędzmi a ich nie ma... Taka jest smutna prawda, i dotyczy ona 80% ludzi mieszkających poza granicami Polski - w tym mnie, i ja też tak szastałem pieniędzmi i się bawiłem :D Wstyd, wielki wstyd.

Dlatego nie narzekaj na pensje przeciętnego Kowalskiego bo jest po prostu przeciętny - w Polsce czy w Niemczech takich ludzi jest masa i nikt nie będzie płacił im więcej - sami siebie na to skazują. Jak chcesz zarabiać więcej w Polsce to się ucz i rozwijaj. Jak to jakiś akwizytor, któremu się powiodło powiada, First learn, then EARN.

Ehh wiem, że nikt nie przeczyta tego posta w całości bo ciągnie się jak gówno welkonki w akwarium ale dodam jeszcze, że przeciętniacy z innych krajów mają o tyle lepiej, że wszystko mogą na kredyt, i nikt im nie robi o to problemów więc w rzeczywistości gówno mają - auto w leasingu, dom na hipotece i wielką plazme na raty. Kurtyna :)

sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...