Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Xonarem DG i Ew. Wybór następcy

kagor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nietypowy problem z kartą dzwiękową Asus Xonar DG, mianowicie po zmianie systemu na win10 (oryginał w wersji OEM) komputer całkowicie przestał widzieć/wykrywać kartę dzwiękową oraz wszystkie urządzenia peryferyjne (zaczynając od myszki czy klawiatury a kończąc nawet na karcie sieciowej) z tym 2 problemem poradziłem sobie bez większego dzięki poradzie na stronie Microsoftu (3 twarde restarty aż win10 wejdzie w tryb autonaprawy i wszystko ruszyło jak powinno) 

Niestety karta jak była niewykrywalna tak dalej jest, nie ma jej w biosie, menadżerze urządzeń ani nigdzie indziej, dosłownie jakby nie było jej w kompie...

Próbowałem już wielu sposobów z internetu, od wywalenia sterowników integry po wyłączenie jej w biosie, wypinałem i wpinałem kartę, przetestowałem nawet slot pci wpinając tam antyczną kartę sieciową która ruszyła bez problemu więc z nim też nie ma problemu...

Bardzo proszę o pomoc jeśli ktokolwiek wie jak odpalić ten sprzęt będę mu dozgonnie wdzięczny. Jeśli jednak nie ma już ratunku dla mej karty bardzo prosiłbym o podanie możliwie jak najtańszego odpowiednika dla niej którego cena nie przekroczy tych kilkudziesięciu złotych które kosztował mnie xonar (na audiofanatyku na start polecają np. stare audigy 1 i 2 oraz x-fi gamer) ale ten temat wolałbym zostawić na potem ponieważ liczę że jest jeszcze szansa na obudzenie mojego xonara, z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie!

@edittttt

Po całym ranku roboty odnalazłem tak zaawansowaną i kosmicznie ukrytą funkcję w menadżerze urządzeń jak "pokaż ukryte urządzenia" po użyciu której moja karta objawiła się jako nieznane urządzenie audio i sterowniki których wcześniej nie dało się zainstalować ponieważ wyskakiwał błąd iż nie posiadam karty dzwiękowej normalnie się zainstalowały po czym nazwa zmieniła się na xonara i wszystko działa jak po maśle :) 

//Temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...