Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Połączenie - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kiedyś już o tym pisałem ale problem nie został rozwiązany więc dałem sobie spokój. Aż do dzisiaj. Chcę założyć serwer mc (na PC). Serwer działa, ja wchodzę ale to normalne, lecz znajomy nie może. Niby trzeba mieć zewnętrzny adres IP lecz kolega sprawdzał i też ma wewnętrzny, a pomimo tego ja połączyłem się z jego serwerem (te same pliki). W skrócie to co zrobiłem: Odblokowałem port 25565 w routerze (Huawei B315 CP), wyłączyłem zaporę, antywirusa też, jakakolwiek inna aplikacja nie korzysta z tego portu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to coś jeszcze trzeba zrobić z routerem, tylko nie wiem co. Jakieś pomysły?

Opublikowano

możliwe iż jesteście w tej samej sieci ( np. u tego samego operatora lokalnego )
nikomu wtedy poza waszą siecią nie powinien taki serwer działać

w innym wypadku

dhcp w routerze musisz ustawić ( klikasz windows+r > wpisujesz cmd > ipconfig > tam masz ipv4 ethernet lub wifi > wklepujesz je gdzieś w ustawieniach routera i powinno działać )
musisz to zrobić po to żeby twój komputer był widoczny w sieci zewnętrznej ( w internecie )

zapory są dwie > jedna na routerze > druga na komputerze > obie musisz udrożnić

porty możesz odblokować poprzez opcje upnp ( znajdziesz ją w ustawieniach routera )

alternatywnie

polecam hamachi : )

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Hamachi odpada, nie jesteśmy w tego samego operatora. 

Jak byś sprecyzował co masz na myśli pisząc "gdzieś' to byłbym wdzięczny lecz już wszystko sprawdziłem i nigdzie nic już z tym zrobić się nie da.

Tyle to i ja wiem. Wyłączone były i nic nie dawało.

Napisałem, że są odblokowane więc..

Jakieś pomysły? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...