Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmieniający się String

`fsk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Dawno nie pisałem nic w Autoit ale kojarzę że była możliwość by program ignorował pewną część stringu. Na przykłądzie łatwiej będzie wytłumaczyć.

Mam string (dokładnie to kod HTML ze strony) np.: "Ala ma kota - 4<", może się on jednak zmienić w "Ala ma psa | B<", czy "Ala ma zxcds + 16C<".

Generalnie to wiem jaki jest początek stringu i znam jego koniec. Pamiętam tylko że można było w autoit (chyba) zrobić coś takiego:

$String = 'Ala ma zxzd / 85F<'
$Wynik = _StrinBetween($String, 'Ala ma' & [!@*123/], '<')

I dzięki temu [!@*123/] program mógł odczytywać wartość (w tym przypadku) 85. Tylko nie pamiętam jak dokładnie to [!@*123/] miałoby wyglądać :/

Ktoś coś kojarzy z mojego postu? Czy zbyt zagmatwane? Jeśli tak to postaram się może lepiej wytłumaczyć w komentarzu.

Opublikowano

Do tego typu zadań niezastąpione są wyrażenia regularne. Nie ma nic lepszego do testowania i przetwarzania stringów.

Popatrz w moim podręczniku: https://pl.wikibooks.org/wiki/AutoIt/Wyrażenia_regularne

Nie mogę ci podać konkretnego kodu, bo z twojego opisu nie bardzo wiem co chcesz z takiego stringu wyciągnąć.

Czy chodzi o liczbę, która jest zawarta we wnętrzu łańcucha. Czy zawsze jest tylko jeden ciąg cyfr tworzących liczbę?

Opisz to dokładniej to będę w stanie ci pomóc. Jest to w sumie proste, jeżeli rozumie się wyrażenie regularne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...